Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
La por al rebrot a les residències entrebanca el retorn a la normalitat
  • CA

El temut rebrot de coronavirus ha transformat la manera de comportar-se de la societat, especialment a una gran ciutat com Barcelona. La prevenció s’ha imposat arreu i els efectes d’aquestes mesures no se sap encara quant de temps s’allargaran. Ara bé, si hi ha un espai concret on la pressió perquè no es repeteixin les escenes que es van produir en el pitjor moment de la Covid-19 és més elevada és el de les residències de gent gran. L’exemple més clar de les mancances en la gestió sanitària durant la pandèmia, tant a la ciutat com al país. Les residències. Els mateixos espai sobre els quals s’havia denunciat la seva vulnerabilitat centenars de vegades els últims anys i els mateixos que ara, en plena etapa de represa, fan tot el necessari per intentar convertir les seves instal·lacions en un fortí contra el coronavirus.

Però no està sent fàcil. El primer que cal és fer net, i alguns espais encara no se n’han sortit. Dijous de la setmana passada, en una reunió, representants de Salut van detallar a la UGT que les últimes dades recollides apuntaven que encara hi havia 17 centres a Barcelona en situació greu. Són espais amb diversos usuaris contagiats i on no es té la capacitat de fer una sectorització que separi perfectament els positius dels negatius per coronavirus. Aquests són els centres catalogats com a vermells per la Generalitat. En paraules de la consellera Alba Vergés, són els geriàtrics que “tenen casos” i s’assumeix “que hi ha riscos” per avançar en el desconfinament.

També hi ha 167 residències classificades com a taronges. És a dir, que tenen algun contagi, però que amb les instal·lacions que disposen, s’hi pot fer una sectorització correcta. I, per últim, ja hi ha 81 geriàtrics qualificats de verds. Això implica que no tenen cap cas de malalts per la Covid-19. 

Classificació per situació de les residències a Barcelona, segons dades de Salut compartides amb UGT / D.C.

A més, ja s’ha donat el cas que residències que no tenien casos, n’han recuperat. Fins i tot, s’ha donat la situació que una residència que havia estat tancada per la impossibilitat d’aïllar correctament els pacients davant l’avenç del coronavirus ha tornat a obrir després de desinfectar-la i s’hi han tornat a registrar positius. Es tracta de la Residència Assistida per a Gent Gran La Mercè, al barri Gòtic. Els nous contagis s’han produït entre gent gran que ja havia donat negatiu en proves PCR –fins i tot alguns havien passat la malaltia– i que se’ls havia permès tornar. 

Quan s’han detectat els positius, se’ls han tornat a endur de la seva residència habitual. “Aquest mareig és molt preocupant. Desubicar-los, aïllar-los i fer-los anar d’aquí cap allà és molt greu quan es treballa amb aquest col·lectiu”, denuncien fonts de la residència. “Se’n van plorant”, insisteixen des del geriàtric. Per la gent gran, tornar al seu centre és tornar a casa seva, on tenen els companys, els professionals de confiança i on reben visites de familiars. Si ja ha estat dur quedar aïllat durant setmanes en centres sociosanitaris o clíniques amb places extraordinàries, tornar-ho a fer de manera indefinida es converteix un doble càstig. 

En el cas de la residència de la Mercè, els contagiats han estat únicament els pacients, ja que, per contra, els professionals s’han fet proves recentment i han resultat sans. A més, des d’aquest centre amb places concertades remarquen que el diàleg amb la Generalitat les últimes setmanes ha millorat considerablement respecte als pitjors moments de la pandèmia. “Ara ens escolten, i si ens queixem intenten ajustar els protocols”, apunten.

Resistència si no hi ha 2 proves PCR

De la mateixa manera, diferents fonts del sector apunten que no els consten altres casos similars als de la residència del Gòtic i ho atribueixen a una possible situació aïllada. Un dels que ho explica és el responsable de Serveis Socials a la UGT, Javier Moreno, que malgrat això subratlla que ells ja havien detectat “que les PCR no són molt exactes i a vegades mostra un negatiu quan s’acaba demostrant que eres positiu”. 

De fet, aquest va ser un dels aspectes clau que va posar en peu de guerra la Coordinadora de Residències 5+1, l’entitat de familiars que segueix de prop el que passa a cinc centres públics de Barcelona. Des de la plataforma troben un error que es faci tornar els avis que han estat contagiats després de fer-los només un test, tal com ha decidit Salut. “Ho fan per estalviar, però és repetir equivocacions. Ja s’ha vist que no gastar en la gent gran té un preu, i és un preu que es cobra en vides”, defensa la portaveu Maria José Carcelén. 

En el seu cas, els familiars es van plantar i van arribar a amenaçar de bloquejar la porta d’accés a algunes residències si no els feien dues proves als usuaris abans de retornar-los al seu centre habitual. “No els deixaríem entrar”, avisava. Finalment, però, els van acceptar el prec. “El que hem d’evitar tant sí com no és desorientar unes persones que físicament i psicològicament estan quedant esgotats”, diu en referència a la tercera edat. 

El temor al rebrot

Però més enllà del control per proves PCR, s’està intentant evitar al màxim el contagi als centres. Les distàncies de seguretat es revisen de manera constant, la higiene i desinfecció d’espais és primordial, els professionals s’han dividit en equips sense contacte i les visites encara es fan de formes excepcionals. Un dels exemples més clars és la cortina de plàstic que s’ha implantat en residències com la Ballesol de Fabra i Puig, tal com ha revelat el fotoperiodista Emilio Morenatti a Twitter. Aquesta proposta facilita que els familiars es puguin abraçar, però sense tenir contacte directe amb el resident.

Són algunes de les mesures que s’aniran descobrint i actualitzant amb el pas del temps, sempre amb l’objectiu de conjugar la recuperació d’una certa normalitat després de mesos de patiment amb la màxima d’evitar un augment de casos. “Ens preocupa molt que hi hagi nous rebrots en els centres i necessitem, per tant, que no hi hagi incertesa ni precipitació en la presa de decisions”, va advertir dijous passat la presidenta de l’Associació Catalana de Recursos Assistencials (ACRA), Cinta Pasqual. Era la resposta de la patronal al nou estadi de “represa” anunciat per la Generalitat.

Per la seva part, Javier Moreno detalla després d’haver-se reunit amb els responsables de Salut que s’està treballant amb la idea de cotrolar quatre factors que poden afavorir nous brots en el retorn a la normalitat. “Un són les visites. Un altre és l’acceptació de nous ingressos per les places que han quedat buides. El tercer és la recuperació de l’activitat interna, com els serveis de podologia o perruqueria. I l’últim són els criteris d’aïllament i sectorització que s’han anat implementant”, enumera. 

Aquests serien els principals elements que es vigilen amb especial atenció a l’hora d’avançar a les residències. Almenys mentre la situació segueixi anant en la bona direcció. “El millor que ens podria passar és que això funcioni, que la gent gran i els professionals que s’han deixat la pell puguin tenir un bon estiu, perquè la gran por és què vindrà a la tardor. I la finestra de temps per refer-se és molt estreta”, remata el portaveu de Serveis Socials d’UGT. És una reflexió que comparteixen les residències i els familiars. El coronavirus li deu un descans als geriàtrics.

Més notícies
La residència de Bon Pastor / Fundació Salut i Comunitat
Mal repartides i més complicades: retrat de les residències d’avis a Barcelona
Notícia: Mal repartides i més complicades: retrat de les residències d’avis a Barcelona
Comparteix
El mapa d'equipaments a la capital té forts desequilibris i un sistema d'atenció mèdica diferent al de la resta de Catalunya
Treballadora d'un geriàtric ajudant una dona gran a vestir-se / Imatges Barcelona - Paola de Grenet
Centenars de reclamacions van advertir sobre la vulnerabilitat de les residències a Barcelona
Notícia: Centenars de reclamacions van advertir sobre la vulnerabilitat de les residències a Barcelona
Comparteix
Els darrers dos anys familiars d'avis ingressats han presentat nombroses queixes, que han quedat disperses i invisibilitzades
La façana de la residència Mossèn Vidal i Aunós. / FAV
Expedientades dues residències públiques de Barcelona gestionades per Eulen
Notícia: Expedientades dues residències públiques de Barcelona gestionades per Eulen
Comparteix
Els centres Mossèn Vidal i Aunós (Sants) i Bertran i Oriola (la Barceloneta) ja estaven intervinguts per irregularitats durant la pandèmia
Una de les habitacions amb dos llits articulats de la nova residència geriàtrica per a avis malalts de covid-19 al Paral·lel, a Barcelona / ACN
Ja són 1.300 les morts in situ per coronavirus a les residències de Barcelona
Notícia: Ja són 1.300 les morts in situ per coronavirus a les residències de Barcelona
Comparteix
La mitjana als centres públics i privats de la ciutat és de 5 defuncions a causa de la pandèmia

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa