Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
El 70% dels usuaris de residències infectats de Covid-19 són asimptomàtics

El 69,7% dels usuaris de residències i el 55,8% dels treballadors que s’han infectat de Covid-19 són asimptomàtics, segons un estudi d’un equip multidisciplinari de l’Hospital Vall d’Hebron que s’ha publicat a la revista Emerging Infectious Diseases. L’estudi inclou unes 6.000 persones, entre residents i treballadors, d’un total de 69 residències de gent gran, tant públiques com privades, de l’àrea d’influència de l’hospital, i es va fer entre el 10 i el 24 d’abril. Els resultats indiquen que gairebé un 24% de residents i un 15% de treballadors eren positius, però que més de la meitat d’aquests no tenien símptomes.

L’estudi conclou que el cribratge basat en símptomes és “insuficient” per detectar tots els casos en aquests centres. L’estudi ha estat coordinat per la cap del Servei de Medicina Preventiva i Epidemiologia de Vall d’Hebron, Magda Campins, i el cap del Servei de Malalties Infeccioses, Benito Almirante. Segons Vall d’Hebron, es tracta del primer estudi sobre l’impacte del coronavirus a les residències amb una mostrat tan gran de persones “a nivell mundial”.

Símptomes i PCR

Els investigadors van analitzar la presència de símptomes relacionats amb la Covid-19 i els resultats de tests PCR en 3.214 residents i 2.655 treballadors dels centres. Les dades, amb un 23,9% de residents i un 15,2% de treballadors positius, mostren una transmissió “molt elevada” del virus en aquests centres. Vall d’Hebron considera que aquesta transmissió es veia “especialment afavorida” per les característiques pròpies de les residències, com ara habitacions i banys compartits, espais comuns i la convivència de persones dependents que requereixen molta atenció.

També es va analitzar la presència dels símptomes en els 14 dies previs a la realització de les prova diagnòstica. D’aquesta manera, van descobrir que el 69,7% dels residents i el 55,8 % dels treballadors infectats eren asimptomàtics. No havien presentat febre ni problemes respiratoris en els dies previs. Campins, però, ha reconegut que hi pot haver un “biaix” en la dada del 70% d’asimptomàtics entre pacients, ja que és difícil determinar símptomes específics que no siguin febre o tos en pacients, per exemple, amb demència.

Disseminació del virus

Durant les setmanes que es va fer l’estudi es van fer entre 300 i 500 proves PCR diàries i el laboratori de microbiologia de Vall d’Hebron tenia els resultats en un “temps rècord” de 24 hores. Segons Campins, això permetia “fer una intervenció l’endemà” i prendre mesures en base als resultats que anaven coneixent. L’estudi conclou que l’elevat percentatge de casos asimptomàtics juga un paper rellevant en la disseminació del virus en aquest tipus de centres i considera “fonamental” detectar tots els casos, amb símptomes o sense, per tallar la cadena de transmissió. Així, es considera que el cribratge basat en símptomes en aquest col·lectiu d’alta fragilitat és insuficient per detectar tots els casos incidents.

Els investigadors de l’estudi de Vall d’Hebron recomanen la implementació d’una estratègia centralitzada de prevenció i control de la covid-19 que inclogui el cribratge de residents i professionals, independentment de la presència de símptomes, per tal de prevenir i controlar brots de coronavirus en aquest grup de persones vulnerables.

Campins ha explicat que els resultats de l’estudi són “molt positius” per prevenir el coronavirus a les residències i que l’elevat percentatge d’asimptomàtics els va “sorprendre”. Aquesta dada els va portar a fer un canvi en els protocols a aplicar als geriàtrics, passant a fer proves a tothom que està en una residència. “Si volem tallar la transmissió, hem de fer actuacions molt ràpides i tenir en compte tothom, no només els simptomàtics”, ha dit.

50% d’asimptomàtics en la població en general

Per la seva banda, el cap del Servei de Malalties Infeccions de l’hospital, Benito Almirante, s’ha mostrat convençut que actualment el percentatge d’asimptomàtics entre la població general dels que estan infectats és major del 50%. “Avui, la meitat de les persones que tenen una PCR positiva no tenen cap símptoma”, ha dit. A més, ha explicat que els que sí en tenen són majoritàriament gent jove que no té una altra malaltia, de manera que són pacients lleus. De fet, Almirante ha assegurat que els ingressos a l’hospital per covid-19 en les últimes setmanes “ha caigut pràcticament a zero”.

La cap del Servei de Medicina Preventiva i Epidemiologia ha remarcat que una persona asimptomàtica de coronavirus també transmet el virus, tot i que el temps sigui menors, d’entre 5 i 6 dies. La càrrega viral és “diferent” que la d’una persona que hagi hagut d’ingressar en una UCI, però també transmeten el virus, ha remarcat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa