Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Més denúncies per violència de gènere a Barcelona que abans de la Covid
  • CA

El nombre de casos de violència de gènere que els advocats atenen a Barcelona van disparar-se el 2021. El Col·legi de l’Advocacia de Barcelona ha explicat aquest dilluns que es van designar un 38,20% més d’advocats del torn d’ofici l’any passat per assessorar dones que van denunciar ser víctimes de violència masclista, un increment després de la davallada de 2020 -l’any dels mesos de confinament estricte per la Covid- i que supera fins i tot les xifres habituals anteriors a la pandèmia.

En total, es van atendre uns 5.300 casos. Les xifres habituals anteriors a la crisi sanitària rondaven les 4.000 designacions anuals a Barcelona i els municipis de l’entorn on el Col·legi de l’Advocacia presta servei. El 2020 van baixar a 3.830.

A més, la tendència aquest 2022 també segueix a l’alça, ja que entre gener i febrer s’han designat 870 advocats d’ofici en assumptes d’aquesta matèria. Les peticions de primera assistència lletrada a comissaria han passat d’un 18,54% (en el primer semestre de l’any 2021) a un 59,81% (en el segon semestre de l’any) gràcies a una reforma de la llei catalana a finals del 2020. 

La diputada responsable del Torn d’Ofici i Assistència a la Persona Detinguda, Carmen Valenzuela, ha exposat que l’assistència lletrada en seu policial ha passat d’un 18,54% en el primer semestre a un 59,81%, a partir del segon semestre de 2021. Ha indicat que és conseqüència de l’aplicació de la nova llei catalana que estableix l’obligació que els cossos policials han de requerir als col·legis de l’advocacia la presència d’un lletrat per garantir l’orientació jurídica des del moment inicial de la denúncia. Davant aquest repunt de la violència de gènere, Valenzuela ha volgut recordar que les víctimes estan emparades per la justícia gratuïta pel simple fet de ser afectades d’aquesta xacra social.

Des de la comissió de Dones de l’ICAB, la seva presidenta, Olga Arderiu, juntament amb altres advocades de la comissió han denunciat els greuges que encara pateixen les dones per raó de gènere, com el fet que el sistema de Seguretat Social castiga les jornades a temps parcial així com les interrupcions en la vida laboral; que l’Estat espanyol encara no ha ratificat el conveni 189 de l’Organització Internacional del Treball (OIT) per millorar la protecció social de les treballadores domèstiques. També ha posa de manifest que és una tasca pendent legislar amb perspectiva de gènere i el repunt de la violència masclista a les xarxes, especialment entre els adolescents, que són els principals usuaris d’aquestes vies de comunicació.

Més notícies
Jaume Collboni, en un congrés del PSC / PSC
Collboni es mofa de Podem: “Què vol enviar a Ucraïna, xupa-xups?”
Notícia: Collboni es mofa de Podem: “Què vol enviar a Ucraïna, xupa-xups?”
Comparteix
El líder del PSC a Barcelona critica que la secretària general de Podem hagi titllat la seva formació de "partit de la guerra"
Refugiats ucraïnesos arriben a l'aeroport del Prat el 6 de març de 2022, en un vol de rescat provinent de Polònia / Sílvia Jardí (ACN)
Barcelona prepara un “gran centre” d’acollida de refugiats ucraïnesos
Notícia: Barcelona prepara un “gran centre” d’acollida de refugiats ucraïnesos
Comparteix
La capital "està preparada", assegura l'alcaldessa Ada Colau
Imatge d'arxiu de taxis als voltants de plaça Catalunya / Jordi Play
Cimera per les agressions sexuals en taxis a Barcelona
Notícia: Cimera per les agressions sexuals en taxis a Barcelona
Comparteix
L'Hospital Clínic va comptabilitzar 14 atacs de conductors a noies el 2021
L'Hospital Clínic atén cada setmana nou víctimes d'agressions sexuals / Hospital Clínic
L’Hospital Clínic atén cada setmana nou víctimes d’agressions sexuals
Notícia: L’Hospital Clínic atén cada setmana nou víctimes d’agressions sexuals
Comparteix
"El 100% dels agressors van ser homes i aproximadament en el 50% dels casos coneguts per les víctimes", indica el centre hospitalari

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa