Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
La contaminació a Barcelona triplica el límit idoni tot i el confinament
  • CA

Barcelona supera els nivells de contaminació recomanats per l’Organització Mundial de la Salut (OMS). Així es desprèn de l’últim anuari de la contaminació a la ciutat, on es fa un recull de les dades obtingudes l’any 2020. Malgrat que va ser un any amb mínims històrics de mobilitat interurbana, a causa del confinament imposat per les autoritats i arran de l’esclat de la pandèmia del coronavirus, s’han continuat superant els nivells de contaminació admissibles.

Les estacions de mesura han registrat xifres de diòxid de nitrogen (NO2) superiors a les 10 μg/ m3 que ha establert l’OMS des del passat setembre com a valors màxims desitjables. També s’han sobrepassat els límits de partícules PM10 i PM2,5. A les estacions de fons urbà s’han marcat els 23,7 μg/ m3 de diòxid de nitrogen i a les estacions de trànsit els 33,6 μg/ m3 de NO2. Això suposa més del doble i el triple del recomanable, respectivament. Pel que fa a les partícules PM10, els valors són de 19 μg/ m3 a les estacions de fons urbà -90% superior al recomanable- i de 22,8 μg/ m3 a les estacions de trànsit -+128%-. Per últim, les PM2,5 registren els 17 μg/ m3 a les estacions de fons -+240% del límit desitjable- i els 19 μg/ m3 a les estacions de trànsit -supera en un 280% l’idoni-.

L’estudi s’ha fet a partir dels valors de referència antics de l’OMS, previs el setembre de 2021. En concret, els límits recomanables d’abans es fixaven en els 40 μg/ m3 de NO2, els 20 μg/ m3 de PM10 i els 10 μg/ m3 de PM2,5. Ara són 10 μg/ m3 de NO2, 10 μg/ m3 de PM10 i 5 μg/ m3 de PM2,5. És per això que Contaminació Barcelona, l’organització que hi ha al darrere d’aquest anuari, que ha comptat amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona, assegura que “per primera vegada en 20 anys cap estació de mesura supera els llindars establerts per la normativa europea ni els màxims recomanats per l’Organització Mundial de la Salut pel NO2 (40 µg/m3)”. En la mateixa línia, sostenen que “la contaminació per partícules PM10 també ha assolit valors mínims històrics“.

L’Ajuntament, sense pla contra el soroll

El 57% de la població barcelonina viu amb llindars de soroll superiors als recomanats per l’OMS, segons les últimes dades anuals publicades, l’any 2017. Durant el 2020, i amb el confinament, en ocasions s’han obtingut registres mínims de 4,9 dB, inferior als màxims desitjables segons les autoritats internacionals.

“No ens consta que l’Ajuntament hagi fet cap procés participatiu per portar a terme una nova planificació […] i ha manifestat que no creu adient fer una nova planificació respecte a la contaminació local. La manca de planificació pot comportar la pèrdua d’iniciativa en alguns àmbits”, ha denunciat Contaminació Barcelona.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa