Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
L’Hospital Clínic atén cada setmana nou víctimes d’agressions sexuals
  • CA

L’Hospital Clínic de Barcelona atén cada setmana de l’any nou víctimes d’agressions sexuals, de mitjana. Aquestes són les dades que ha fet públiques aquest dimarts el centre. En total, el balanç de 2021 se situa en l’atenció de 468 persones, la majoria dones que han estat tractades pel servei d’urgències. Cada mes són 39 pacients que han de visitar aquest hospital perquè un home els ha violat o els ha magrejat.

El darrer balanç demostra que es tornen als nivells de prepandèmia, ja que el 2019 es van tractar 503 pacients que havien denunciat violència sexual. “Les dades recollides demostren que el 90% de les agressions es van cometre a dones i el 10% a homes”, xifra el centre hospitalari. “El 100% dels agressors van ser homes i aproximadament en el 50% dels casos coneguts per les víctimes”, afegeixen. L’edat de les víctimes ronda entre els 16 i els 25 anys, en el 46% dels casos. Cal destacar que un 5,4% eren menors d’edat, entre els 16 i 17 anys. En els últims cinc anys s’han atès 2.023 agressions sexuals, xifra l’Hospital Clínic.

Dues de cada tres dones van ser violades de forma vaginal, anal o bucal. Més de la meitat (56%) es van produir en un domicili, indica l’hospital, i el 18,3% van ser a la via pública. L’estudi destaca que 14 noies, totes elles menors de 25 anys, van ser agredides sexualment per taxistes quan tornaven a casa després de sortir de festa. També és rellevant que vuit de les dones agredides eren persones en situació d’indigència, xifra que suposa un augment respecte a les 3 dones que ho estaven el 2020.

El 6% de les víctimes van ser agredides per la seva parella, exparella o marit. “Aquestes agressions sexuals comporten sempre maltractament psicològic i amb freqüència lesions i maltractes físic com ferides, traumatismes, cremades i cops, que també cal atendre”, informa el Clínic. “Tanmateix, cal tenir en compte, que són un indicador de gravetat i de risc per la seguretat de la dona i dels seus fills/lles”, alerten.

El 12% de les agressions a dones les va cometre més d’un agressor, xifra que representa el doble que el 2019. Gairebé un terç de les agressions van ser comeses sota la submissió química de la víctima, després que s’hagin detectat indicadors que es van produir sota els efectes de l’alcohol o d’altres substàncies que disminueixen l’estat de consciència, la capacitat de consentir i la possibilitat de resposta per defensar-se, detalla el centre de salut. “El 61,7% de les dones agredides manifesten, en el moment de l’atenció a Urgències, la seva intenció de denunciar el delicte del qual han estat víctimes”, afirmen.

Menys de la meitat va a l’hospital per iniciativa pròpia

Menys de la meitat de les víctimes -el 42,4%- acudeixen al centre hospitalari per iniciativa pròpia, informa l’hospital. El 21% ve acompanyada per un agent policial i el 22,2% arriba derivada d’un altre centre de salut. El 7,7% de les persones agredides arriben amb ambulància del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM).

Serveis d’atenció a les víctimes de violència masclista

El servei de la Generalitat d’atenció permanent és el telèfon 900 900 120 contra la violència masclista. Aquest és un número gratuït i confidencial i funciona cada dia de l’any, durant les 24 hores del dia. A través d’aquest contacte es pot rebre consell sobre els recursos existents. Així mateix, l’Ajuntament de Barcelona compta amb diversos serveis, tots ells confidencials i gratuïts.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa