Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
40 denúncies a la setmana per violència masclista a Barcelona
  • CA

Un total de 1.523 denúncies presentades, 1.590 víctimes ateses, 593 detinguts, 8 dels quals menors d’edat. Són les xifres de la violència de gènere en la parella d’aquest any a Barcelona, dades dels primers nou mesos de l’any recollides pel departament d’Interior. Són similars a les de cada any des del 2008, moment en què comença el registre dels Mossos d’Esquadra unificat a tot el territori català. I la mitjana dels últims anys és d’unes 40 denúncies cada setmana.

Si es mira al detall, s’observa un descens lleu d’any en any: de les 2.802 denúncies presentades l’any 2008 a les comissaries de la ciutat (53,88 casos cada setmana), es va passar a 2.058 (39,57 per setmana) el 2017, l’últim any complet. I aquest 2018, fins al setembre, la mitjana és de 39,05 denúncies setmanals.

Però els Mossos d’Esquadra no volen parlar de tendència a la baixa. “Aquestes xifres no són prou voluminoses per parlar d’una tendència. Si d’un any per altre hi ha 200 o 300 denúncies menys es pot atribuir a factors inestables, no es pot concloure res ni abaixar la guàrdia”, adverteix la caporal Andrea Garcia, cap del grup central d’atenció a la víctima de la policia catalana. De fet, no es pot descartar que hi hagi certa relaxació i que es presentin menys denúncies després d’un anys de molta vigilància social del fenomen arran de la llei de violència de gènere de José Luis Rodríguez Zapatero.

La vigilància de l’entorn

Amb motiu del dia internacional contra la violència de gènere, que se celebra aquest dissabte, els Mossos recorden que, de les sis dones assassinades aquest any a Catalunya, només una –la del cas del mes passat a Sant Joan les Fonts– havia denunciat prèviament maltractaments. De fet, tenia una ordre d’allunyament per ordre del jutge i no va evitar que el seu exmarit la matés, però la policia insisteix que cal denunciar aquests casos en el primer moment de detectar-los. De les cinc víctimes mortals que mai havien denunciat, durant la investigació dels homicidis es va descobrir que n’hi havia quatre l’entorn de les quals era conscient d’algun tipus de maltractament. “És important fer visible aquesta violència i l’entorn de la víctima ho pot fer”, reclama la caporal Garcia.

El control, primer indici

Tics autoritaris i el control sobre la vida de la parella són sovint el primer indici de relació insana que pot acabar en violència física. I això comença sovint a les xarxes socials: bé perquè es controla i limita l’ús que en fa la dona –a qui segueix, a qui fa ‘likes’, quines fotos seves publica i amb quina roba, amb qui parla per Whatsapp– o bé perquè se l’assetja o se la insulta. 

Aquesta tendència va en augment i  afecta principalment els joves. En aquest sentit, els Mossos destaquen que aquest any s’han incrementat un 20% les detencions per violència masclista de joves d’entre 18 i 20 anys practicades a Catalunya.

Més notícies
Barcelona demana més prevenció i recursos per lluitar contra la violència masclista
Notícia: Barcelona demana més prevenció i recursos per lluitar contra la violència masclista
Comparteix
La periodista Ariadna Oltra ha llegit el manifest unitari pel Dia Internacional per l’eradicació de la violència cap a les dones

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa