Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Barcelona demana més prevenció i recursos per lluitar contra la violència masclista
  • CA

El manifest unitari pel Dia Internacional per l’eradicació de la violència cap a les dones i les nenes aquest diumenge a Barcelona, ​​a càrrec de la periodista Ariadna Oltra, ha demanat prevenció, més recursos i suport a les dones per lluitar contra la violència masclista. L’acte institucional celebrat a la plaça Sant Jaume i ha acabat amb un minut de silenci en record de les dones assassinades per violència masclista, 44 a l’Estat Espanyol i 6 d’elles a Catalunya, en el que va d’any.

Segons dades de l’Ajuntament de Barcelona, “el 57,7% de les dones ha patit violència masclista en algun moment de la seva vida”, una dada que exclou comentaris, gestos sexuals i exhibicionisme. A mes, una de cada tres barcelonines ha patit fets de violència masclista que es consideren “molt greus” al llarg de la seva vida. Aquest any, el Mossos han atès gairebé 1.600 víctimes de violència de gènere, una mitjana de 40 per setmana i que malauradament s’ha estancat en els últims anys.

Superar el patriarcat per no tenir por

“Estem més decidides que mai a superar el patriarcat, al fet que el poder estigui en mans de les dones a parts iguals i a no tenir por”, afirma el manifest unitari oficial de les administracions, que també reivindica el dret a viure sense violència de totes les dones i totes les nenes. El manifest fa referència al cas de la Manada com “una oportunitat de visibilitzar un fenomen sovint silenciat i desconegut” i que ha sacsejat consciències, i ha assenyalat que a Catalunya és necessari un model d’abordatge de les violències sexuals amb una visió integral i que expliqui com es pot sortir.

També recull que “els temps estan canviant” i espera que la lluita contra la violència masclista sigui un assumpte de país i del qual es parli durant tot l’any, des de moltes veus, perquè això ajudarà a identificar aquestes violències que acompanyen les dones des que neixen. Assenyala que a Catalunya fa una dècada que hi ha una llei pels drets de les dones, i la llei estatal contra la violència de gènere ha complert 14 anys, però les dades demostren que les lleis no són prou per acabar amb aquestes violències i són necessaris més recursos i suport perquè totes les dones víctimes puguin trencar el seu silenci.

Manifestació unitaria

Unes 3.000 persones, segons la Guàrdia Urbana, s’han manifestat després de la lectura del manifest en una protesta organitzada per Novembre Feminista amb els lemes ‘Juntes soscavem l’ordre patriarcal!’ i ‘Hem decidit no callar!’. En declaracions a l’ACN, Laia Serra, membre del Novembre Feminista, ha dit que casos com els de la Manada demostren que la justícia no té en compte els drets de la majoria de la població. A la protesta hi han participat representats institucionals com l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, el president del Parlament, Roger Torrent, el vicepresident del Govern, Pere Aragonès, i la portaveu del Govern, Elsa Artadi.

Durant la marxa, Colau ha reclamat reformar “una justícia patriarcal” que “insulta, humilia i criminalitza les dones amb sentències que són un insult a la intel·ligència i que vulneren els drets fonamentals de les dones”. Hi ha una nova generació de dones i homes joves que “estan decidits a acabar amb el masclisme”. En aquest context, ha assegurat que “falta que les institucions que són profundament patriarcals i masclistes” s’adeqüin. 

Més notícies
40 denúncies a la setmana per violència masclista a Barcelona
Notícia: 40 denúncies a la setmana per violència masclista a Barcelona
Comparteix
Els Mossos adverteixen que les xarxes socials són l'escenari on es posa a llavor d'agressions que acaben sent físiques
El Tsunami Veïnal protesta contra la inacció de Colau
Notícia: El Tsunami Veïnal protesta contra la inacció de Colau
Comparteix
La gestió de la crisi de inseguretat i incivisme a Ciutat Vella divideix el moviment veïnal i s’escampa a altres districtes
Jordi Graupera i Eduard Voltas s’enganxen a Twitter per les primàries que promou l’ANC a Barcelona
Notícia: Jordi Graupera i Eduard Voltas s’enganxen a Twitter per les primàries que promou l’ANC a Barcelona
Comparteix
Un article al diari 'El món' fa saltar la polèmica entre el periodista i editor i el candidat
Les discoteques de la Barceloneta aplaudeixen que s’eliminin les del Port Olímpic
Notícia: Les discoteques de la Barceloneta aplaudeixen que s’eliminin les del Port Olímpic
Comparteix
Es reivindiquen com a motor econòmic i font de llocs de treball pels veïns de la Barceloneta

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa