El Tsunami Veïnal protesta contra la inacció de Colau

La gestió de la crisi de inseguretat i incivisme a Ciutat Vella divideix el moviment veïnal i s’escampa a altres districtes

El que va començar com un petit terratrèmol a la Barceloneta ja s’ha convertit en un Tsunami Veïnal que dóna veu a una trentena d’entitats i associacions de veïns de diversos districtes, però té el seu nucli dur a Ciutat Vella i Sant Martí. Després de reunir-se amb l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, tot just fa un mes i mig, el moviment ha tornat a sortir al carrer per demanar que es convoquin les reunions de treball que els va prometre per acabar amb l’incivisme i la inseguretat.

Unes 200 o 300 persones –500 segons els organitzadors– s’han posat en marxa aquest dissabte des de diferents punts de la ciutat i s’han desplaçat fins a Via Laietana, que era el punt de trobada per ajuntar-se i anar cap a la plaça Sant Jaume. “No han complert amb el que es va pactar i el mínim que podrien fer és donar la cara”, explicava un dels portaveus del moviment davant de l’Ajuntament.

Unes 200 persones s'han reunit a la plaça Sant Jaume i han coincidit amb gent que visitava el pessebre / OTRO RAVAL

Unes 200 persones s’han reunit a la plaça Sant Jaume i han coincidit amb gent que visitava el pessebre / OTRO RAVAL

El conglomerat d’entitats es va reunir amb Colau el 13 d’octubre per protestar per la crisi d’inseguretat i incivisme que es viu a Ciutat Vella i que s’està escampant, diuen, a altres barris de la ciutat. “La gent vol sentir-se segura i anar i tornar a treballar sense por que li hagin ocupat el pis”, es queixava un altre veí. Demanen a l’Ajuntament que no es limiti a reforçar uns districtes en detriment d’altres i que ampliï la plantilla de la Guàrdia Urbana.

Altres entitats es distancien del tsunami

La marxa d’aquest dissabte no ha comptat amb el suport de la Federació d’Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB) ni d’altres entitats de Ciutat Vella o Sant Martí perquè no comparteixen la manera com el Tsunami Veïnal enfoca la gestió de la crisi. Ho veuen com una qüestió molt complexa que no se soluciona només amb més policia. “La inseguretat és un problema, en som molt conscients”, declaraven al Tot Barcelona fonts de la FAVB. “Hem tingut entrevistes amb Mossos i Guàrdia Urbana per abordar-lo”.

Però no tot es pot reduir a posar més agents al carrer. “Cal analitzar la problemàtica de manera objectiva i afrontar-la amb tranquil·litat” perquè així es pot demanar una solució concreta per cada cas, diuen a la FAVB. Consideren que hi ha “múltiples maneres de focalitzar el mateix problema i que totes són compatibles”. I matisen que no tenen res en contra del moviment, ja que si s’obren a explorar noves vies de resolució “sempre” els trobaran disposats a dialogar.

En la mateixa línia s’expressa Acció Raval, una entitat de Ciutat Vell que tampoc ha donat suport a la marxa, primer perquè ningú els ha ofert participar i segon perquè consideren que les reivindicacions del Tsunami Veïnal no coincideixen amb les seves. “Demanen gairebé de manera exclusiva més acció policial i nosaltres volem més acció social”, insisteixen. Tampoc entenen perquè només pressionen l’Ajuntament quan “hi ha problemes que també són responsabilitat d’altres administracions”.

Barcelona no funciona

Malgrat les discrepàncies amb la FAVB i l’absència d’algunes associacions històriques dels districtes més afectats, el Tsunami Veïnal no deixa de créixer. Des de la primera manifestació que van fer al setembre, el moviment ha incorporat una desena de noves entitats, com les associacions de veïns del Turó Park (Sarrià-Sant Gervasi), El Carmel (Horta) i Front Marítim (Sant Martí).

També han aprofitat la concentració d’avui per reclamar que es deixi de polititzar el seu moviment. “No som de cap partit i estem farts que s’intenti identificar el moviment amb un color polític”, lamentava Eva Vila, de Fem Gòtic. Els convocants asseguren que només volen millorar els seus barris i esperen que Colau compleixi amb les seves promeses i engegui aviat les reunions de treball dins del pla integral de ciutat que li van demanar durant la primera reunió.

Més informació

Comentaris

  EldeGràcia 25/11/2018 9:41 am
  Ciutat Vella no li dona vots a la Colau; tot allò que no sigui Nou Barris li rota.
  Antoni Ferret 25/11/2018 10:30 am
  1) Que "es convoquin les reunions de treball que els va prometre per acabar amb l’incivisme i la inseguretat". 2) Que s'hi faci lo que es pugui. / 3) Que, a un moviment que no sigui unitari, no se li faci gaire cas.
  Barceloní 25/11/2018 11:02 am
  La Colau li està posant molt planer a en Valls. El Cap i Casal està en condicions de tenir el primer alcalde de C's del Païs.

Nou comentari