L’Institut Metropolità del Taxi (IMET) es reuneix aquest dimecres amb representants del sector per abordar les agressions sexuals perpetrades per conductors. L’Hospital Clínic va destacar en el recompte anual de casos, que el 2021 hi va haver 14 atacs de taxistes a noies que tornaven a festa cap a casa de nit.

La institució metropolitana debatrà amb el sector quines mesures aplicar per prevenir violacions i assetjaments masclistes dins de taxis, per exemple càmeres als vehicles o un sistema de reconeixement facial del conductor. Així ho ha avançat la infermera Teresa Echeverría, coordinadora de les Urgències de Nit al Clínic, en una entrevista al programa bàsics de betevé.

Ha defensat que poden trobar-se “mesures pràctiques” per enviar les dades del conductor a una tercera persona i avisar de la situació, el que resoldria la dificultat actual de les víctimes d’identificar a l’agressor per denunciar-lo. També ha recomanat que sigui el propi sector professional qui faci de radar dels riscos d’agressió “per posar fi a aquesta xacra”, per exemple notificant de seguida comportaments inapropiats i localitzar autors d’atacs.

El sector del taxi defensa que també és víctima d’agressions, per exemple en el cas de les dones conductores, un perfil en auge. A Barcelona hi ha uns 14.000 taxistes, que fa uns 10 milions de trajectes anuals, pel que demanen no estigmatitzar a tot el col·lectiu. Al mateix programa, la gerent de l’IMET, Teresa Carrillo, va indicar que l’ens té constància únicament de 4 agressions sexuals en taxis els darrers 5 anys. Ni els Mossos ni els hospitals notifiquen a aquest organisme les denúncies relacionades amb taxis, pel que admet que no els arriben tots els casos.

El procediment previst en identificar-se l’autor és fulminant: se li obre un expedient sancionador i se l’inhabilita com a taxista. Es fa ja de forma cautelar, sense esperar a sentència judicial. No obstant, part dels 4 casos documentats no van acabar amb una inhabilitació sinó amb una ordre d’allunyament de la víctima.

Nou comentari

Comparteix