Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
El col·legi d’advocacia barceloní proposa canvis legals per agilitzar desnonaments en ocupacions

L’Il·lustre Col·legi de l’Advocacia de Barcelona (ICAB) ha presentat avui la seva proposta de modificació de la llei per accelerar l’expulsió dels ocupants d’immobles. Es demana que si els nou habitants del pis no poden acreditar que en són propietaris o llogaters ràpidament, s’agilitzi la recuperació de l’immoble. És a dir, tot i que la policia no hagi enxampat els ocupants entrant al pis i instal·lant-s’hi de manera il·legal, que es pugui fer-los fora sense haver d’esperar la finalització d’un procés judicial.

Concretament, aquest canvi s’hauria d’aconseguir mitjançant un nou article a la llei d’enjudiciament criminal i la modificació de l’article 12 de la llei processal penal, segons s’ha explicat en una trobada digital aquest matí. A partir d’aquesta exposició pública, l’ICAB ha justificat el seu pas endavant tot apuntant que actualment “la legislació processal espanyola no disposa de mecanismes àgils i eficaços per a la neutralització dels delictes d’usurpació de béns immobles amb la finalitat de poder recuperar de forma ràpida i immediata la possessió de la propietat”.

Des d’aquest parer, el col·legi d’advocacia remarca que amb la nova llei els jutges haurien d’ordenar el desallotjament dels pisos ocupats en un màxim de 48 hores des de la petició cautelar.

Ara, la proposta ha d’arribar als polítics per veure si la tiren endavant. De fet, la idea s’ha presentat pocs dies després que el tinent d’alcaldia de Seguretat, Albert Batlle, obrís la porta a buscar més “empara legal” contra algunes ocupacions. Ara bé, el regidor es va referir explícitamentment a les més conflictives, mentre que aquesta iniciativa encara no ha acabat de concretar com seria aplicable a les diferents ocupacions que es produeixen i la diferència rau en allò que demostri el propietari.

El president de la comissió de Normativa de l’ICAB, Jesús Sánchez García, ha assegurat que pròximament faran arribar la proposta a les cambres polítiques. A més, el degà dels advocats de Mataró, Julio Naveira, ha insistit que la petició arriba després que s’hagin disparats les “ocupacions delinqüencials” vinculades a màfies.

Dos dies enrere, però, aquest diari explicava com entitats socials i la mateixa regidora d’Habitatge de Barcelona, Lucía Martín, apuntaven que cal anar amb compte amb les vies que s’activin contra l’ocupació. En moltes ocasions, les màfies que fan negoci amb l’ocupació queden indemnes mentre que qui en paga les conseqüències són famílies vulnerables.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Mercè Garcia Martinez a setembre 02, 2020 | 17:17
    Mercè Garcia Martinez setembre 02, 2020 | 17:17
    Seria lo correcto. Es increible que puedan ocupar tu casa, tu local o tu propiedad, de la forma más impune y descarada. Además muchas vecers son realmente peligrosos y amenazan a los ve cinos. Pueden provocar incendios y suciedad. No es legal. A las familias necesitadas ya está el ayuntamiento por otras vías de ayuda y otros organismos. La ocupacion es igual a mafia.
  2. Icona del comentari de: Òscar Riera a setembre 02, 2020 | 18:07
    Òscar Riera setembre 02, 2020 | 18:07
    Em sembla una bona proposta, lògica vaja. Però què és això que entrin a casa teva i se'ls hi doni la rao? sembla de bojos el que passa actualment. Un veritable escàndol. Hi ha contractes de lloguer que s'han de complir. Els propietaris en cap cas tenen obligacions socials, això és cosa del govern de torn. No acollim tant i fem les coses millor que prou feina tenim.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa