Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
ENQUESTA | Cal reobrir l’oci nocturn el 15 de febrer?
  • CA

Les grans discoteques de Barcelona estan amb l’aigua al coll: impostos, lloguers, préstecs i altres deutes amenacen la supervivència de les empreses d’oci nocturn. Encara que no obrin, tenen costos fixes alts pel local, el manteniment i la Seguretat Social de la seva plantilla, com relaten diverses sales conegudes en aquest reportatge del TOT Barcelona.

Ja són 21 mesos acumulant passiu als balanços econòmics. Per exemple, la sala Apolo ja suma un deute d’un milió i mig d’euros. Les ajudes públiques se situen en una forquilla d’entre 15.000 i 20.000 euros, quan els costos fixes d’algunes sales com Sutton han de fer front a 45.000 euros cada mes que estan tancades. El nou tancament dictat per la Generalitat de Catalunya el 24 de desembre, arran de la sisena onada de coronavirus, els ha fet perdre una de les nits de més facturació, Cap d’Any.

La Covid, però, s’ha posat les botes igualment aquest desembre i gener. Ja hi ha més d’una quarta part de barcelonins que han passat la infecció en algun moment de la pandèmia. No han anat de discoteques aquestes festes però tampoc han pogut sortir de bars a les nits, perquè el toc de queda ha limitat els horaris i aforament de la restauració. A més, els restauradors tampoc estan contents amb el certificat Covid: en demanen la “supressió immediata” perquè no el veuen “justificat” un cop aconseguit el repunt en la vacunació quan va ser implantat.

Amb bars de nit i discoteques fora de servei, molt jovent s’ha retrobat amb els amics durant les festes al carrer. Trobades a la via pública amb alguna que altra cervesa, el conegut botellot. Així, la policia va haver de desplegar un fort dispositiu per combatre’ls a la zona alta, sobretot al carrer Mandri. I els veïns de la plaça dels Àngels al Raval i de les places més populars de Gràcia han posat el crit al cel pel soroll que generen aquest oci informal. Pitjor és el cas de les festes il·legals en locals –Mossos i Guàrdia Urbana n’han desmantellat unes quants aquest hivern– on centenars d’assistents ballen aglomerats i sovint sense mascareta.

QuizMaker

Per tot això, moltes veus es pregunten si no seria millor reobrir l’oci nocturn reglat, que almenys pot ser ben fiscalitzat en la implantació de mesures. La data que hi ha sobre la taula de les institucions és el 15 de febrer. “Ens podem plantejar tornar a recuperar certa normalitat”, ha dit fins i tot el cap del servei de malalties infeccioses de l’Hospital del Mar, Robert Güerri. En aquesta situació, ets partidari de la reobertura?

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa