“A causa de l’actual crisi sanitària, suspenem la nostra activitat telefònica temporalment. Si necessites contactar amb nosaltres, si us plau escriu-nos un correu electrònic i intentarem respondre tan aviat com sigui possible”. La veu a l’altra banda del telèfon repeteix aquesta frase, reciclada de mesos enrere, també en anglès. Des del nou tancament de l’oci nocturn, el 24 de desembre, totes les discoteques de la ciutat tenen un contestador similar. 

Ara, pocs dies després de l’aixecament del toc de queda, les patronals esperen poder reobrir el 15 de febrer. El Govern no es mulla del tot, i diu que ho intentarà en “les properes setmanes”. De fet, l’oci nocturn ha assegurat que l’executiu treballa amb la data de l’11 de febrer, però el Govern no ha fet oficial cap calendari. En paral·lel, aquest dimarts ha posat en marxa ajudes per als locals d’oci nocturn tancats d’entre 15.000 i 20.000 euros. La situació de les discoteques és insostenible: Arrosseguen 21 mesos de deutes, tenen a gairebé tot el personal en ERTO, les subvencions de la Generalitat són “ridícules” i no saben amb certesa quan recuperaran la facturació.

“Estem cansats d’una batalla inacabable, no veiem el final”, resumeix el Joan Sans, director de Twenties. La discoteca, una versió reformada de l’antic Nick Havanna, va obrir l’octubre del 2019. Ningú podia saber que una pandèmia mundial el faria tancar el març de l’any següent. Des d’aleshores, només ha pogut obrir dues setmanes el juliol del 2020 i un parell de mesos més el 2021. 

 Concert de Balthazar a la sala Apolo XARLENE

Subvencions per pagar els impostos 

El sector de l’oci nocturn viu una situació feixuga, si més no, i “les subvencions de la Generalitat —incideix el director de Sutton, Robert Massanet— quan tens uns costos fixos de 45.000 euros al mes, són residuals”.

Federico Sardà, director de l’emblemàtica Luz de Gas, se suma a la queixa de Massanet i explica que l’ajuda econòmica de 50.000 euros que ha rebut es destina gairebé íntegrament a pagar impostos: “Ens cobren l’IAE, que són 15.000 euros, tot obrint dos mesos, a més del 80% que paguem de la seguretat social, que són 25.000 euros cada mes”. Des que va tancar, el Fede, com tothom el coneix, s’ha endeutat amb 800.000 euros. Luz de Gas sobreviu amb un ERTO i amb crèdits ICO. “Ho hem de començar a pagar tot al març, però si estem tancats, no sé com ens ho farem”, subratlla. 

Per la seva banda, la sala Apolo ha acumulat un deute d’un milió i mig d’euros. L’Albert Guijarro, el director, insisteix en els treballadors: “Molts han deixat l’empresa per buscar altres treballs, han tornat a viure amb els pares, han compartit pis o han hagut de marxar de Barcelona”.

El sector denuncia la improvisació del Govern

No va ajudar tampoc el tancament sobtat a les portes de Nadal, una de les dates més rellevants per les discoteques en termes econòmics. Sutton preveia una facturació de 300.000 euros per Cap d’Any; Twenties, entre 50.000 i 100.000 euros; Apolo, entre 150.000 i 200.000 euros. Havia de ser una entrada d’aire fresc després de mesos ofegats per les restriccions. Amb el personal contractat, les campanyes de màrqueting i publicitat pagades i una bona provisió de subministraments, tot estava preparat perquè la vetllada fos tot un èxit.

No obstant això, amb la imposició del toc de queda —relata Massanet— la situació empitjorava: “A causa de l’escassetat d’alguns productes, hi va haver problemes d’abastiment, per la qual cosa, en previsió de no quedar-nos sense res, vam fer unes ordres importants i finalment aquests diners que volíem destinar a cobrir part del deute s’han convertit en més deute acumulat”. 

Entrada de la discoteca Sutton SUTTON

Les discoteques exigeixen empatia i respecte cap a sector, però, sobretot, sentit comú: “Fins ara, ni tan sols s’havien dignat a asseure’s a parlar amb la nostra patronal, ja no per pactar, sinó per informar de quins serien els passos a seguir”. El director de Sutton lamenta així la improvisació del Govern. “Ens assabentem de les coses per la premsa”, protesta.

La nova normalitat

Joan Sans opina que “si la Covid ha arribat per quedar-se, hem de veure de quina manera fem que l’oci nocturn es desenvolupi en la realitat actual”. Tots quatre empresaris assenyalen que “evidentment, la gent no es quedarà a casa”. “Hem vist moltes festes privades i els clients se’n van a altres territoris a gaudir de l’oci que no poden consumir aquí”, afegeix el director de Twenties.

Després de dos anys d’alts i baixos, els treballadors del sector se senten enganyats. Massana ho explica així: “Ens van transmetre que si aplicàvem les mesures i fèiem l’esforç de dialogar amb els clients, no tancaríem. I ho vam fer amb gust per demostrar que és un espai segur, però no va servir per res”. I és que, a hores d’ara, la incertesa és una constant. “No puc fer una previsió de pagaments ni comprometre’m amb ningú si no sé quan tindré ingressos”, evidencia.

Tot i aquest panorama deplorable, el sector no perd l’esperança, podria començar a veure la llum al final del túnel en els propers dies. El Fede ho té clar: “Tornarem a obrir i tornarem a vèncer”.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Foteu Pena a gener 26, 2022 | 01:32
    Foteu Pena gener 26, 2022 | 01:32
    No s'enten aquest acarnissament amb l'oci nocturn i més quan es poden aplicar mesures sanitàries. Que no està el metro i els trens plens a gom a gom i aquí no passa res?? No se qui son els responsables d'aquestes decisions però està clar que son uns ineptes totals.

Nou comentari

Comparteix