Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Detectada contaminació perillosa sota la sorra d’una platja de Barcelona

Un tram d’una de les 10 platges de Barcelona oculta quatre tipus de residus contaminants, potencialment cancerígens o tòxics, a una profunditat entre 50 centímetres i 1,5 metres sota la sorra. La troballa s’ha confirmat a la platja de Llevant, al districte de Sant Martí, arran d’un estudi de qualitat del sòl efectuat el desembre de 2021 per encàrrec de l’empresa municipal Bcasa. L’Ajuntament disposa dels resultats des del febrer passat, però no ha fet públiques les conclusions.

Després de la publicació de la notícia al TOT Barcelona, l’Ajuntament ha difós l’informe i ha defensat que les substàncies enterrades no suposen un perill per a la salut: “No hi ha risc per a la salut humana en les condicions actuals”. També recalca que la majoria d’anàlisis van obtenir resultats favorables.

L’Agència de Residus de Catalunya ha proposat que la platja es declari sòl alterat, segons consta en un informe amb data de març passat i al qual el TOT Barcelona ha tingut accés. La catalogació suggerida es reserva a parcel·les que contenen components químics perillosos procedents de l’activitat humana. L’agència -que depén de la Generalitat- planteja al Consistori i al Ministeri de Transició Ecològica classificar la zona amb una qualificació inferior a la de terreny contaminat.

L’òrgan ho determina així perquè el treball elaborat per l’assessoria Tecsòl i contractat per Bcasa descarta que la platja de Llevant sigui insalubre i diagnostica un risc cancerígen “admissible”. L’any passat sí que es va descobrir una alta acumulació de metalls pesants arran de terra a la platja del Litoral de Sant Adrià de Besòs, amb un nivell d’exposició a contreure càncer que es va definir d’“inadmissible”. L’accés a la franja costanera de la població veïna es prohibeix des de fa 13 mesos i continua pendent d’una costosa operació de descontaminació. De totes maneres, alguns banyistes se salten la prohibició entrant pels forats oberts a la tanca.

En el cas de Barcelona, el dictamen sosté que cal efectuar controls periòdics a la platja de Llevant per vigilar si les substàncies perilloses emergeixen a causa de l’erosió o el moviment de terres. L’estudi indica que podrien aflorar per fenòmens meteorològics severs, per banyistes que remenin la sorra o per feines de reurbanització.

Precisament, els residus nocius que eren al subsòl de Sant Adrià van despuntar després d’unes obres en què la superfície es va regirar per estendre un cablejat submarí de fibra òptica. Tecsòl aconsella que una empresa especialitzada traci un pla d’excavació de la platja de Llevant abans d’iniciar obres que impliquin remoure la sorra.  

Tòxics en proporcions excessives

L’avaluació de 30 mostres de sorra preses a la platja de Llevant revela concentracions per sobre de l’aconsellable de benzopirè a dos punts de mostreig, de bifenils policlorats -coneguts també per la sigla PCB- a un punt, d’antimoni a un altre i d’hidrocarburs derivats del petroli a un més. Els quatre components excedeixen els nivells genèrics de referència, el topall que la llei estableix per protegir la salut humana i la idoneïtat del sòl.

El benzopirè és una substància amb una comprovada capacitat cancerígena. Les analítiques constaten proporcions de 0,03 mil·ligrams por quilo a una profunditat entre 50 centímetres i un metre, per sobre dels 0,02 mil·ligrams per quilo que es marca com a llindar.

Plànol que identifica els punts de mostreig on s'ha trobat contaminació a la platja de Llevant i els resultats de les anàlisis practicades / TOT Barcelona
Plànol que identifica els punts de mostreig on s’ha trobat contaminació a la platja de Llevant i els resultats de les anàlisis practicades / TOT Barcelona

Els bifenils policlorats estan prohibits des de 1986 pels “seus perniciosos efectes sobre la salut, com el seu poder cancerígen i altres efectes”, informa el Ministeri de Transició Ecològica. En una mostra captada entre un metre i 1,5 metres sota terra s’ha identificat 0,01 mil·ligrams per quilo, just el límit de risc que la normativa fixa. La retirada dels PCB es regula per un protocol europeu per minimitzar riscos per al medi ambient i la salut.

Un metall, l’antimoni, s’ha localitzat entre 50 centímetres i un metre sota la platja, en una magnitud de 7,3 mil·ligrams per quilo, superant els sis mil·ligrams per quilo que la llei accepta com a molt. A banda, s’han trobat restes de fins a 180 mil·ligrams per quilo d’hidrocarburs derivats del petroli, més de tres cops per sobre dels 50 mil·ligrams per quilo que un reial decret tolera.

“Zona de reduïdes dimensions” 

L’informe de l’Agència de Residus recalca que els contaminats es concentren “en una zona de reduïdes dimensions” al centre de la platja de Llevant. A més, destaca que són a prou profunditat com per considerar que no resulten una amenaça per als banyistes que hi acudeixin aquest estiu.

L’assessoria que ha redactat l’estudi suggereix dissenyar un programa de control i seguiment periòdic per revisar si la sorra de la línia de costa afectada pateix desgast o sacsejades que puguin fer ascendir els compostos a la capa que els banyistes trepitgen i fins a una profunditat de 40 centímetres. Acosella examinar la platja una vegada a l’any, just abans de l’inici de la temporada de bany.

La platja de Llevant, on hi ha l'espai de bany amb gossos / ACN
La platja de Llevant, on hi ha l’espai de bany amb gossos / ACN

Per la seva banda, l’Agència de Residus resol que “no és necessari” el pla d’inspeccions que la consultora postula. Per refusar-lo, assenyala que la “distribució espacial” dels residus sepultats sota la sorra està “delimitada en superfície i profunditat”, esmenta la “dinàmica litoral, meteorològica i antropogènica” de la zona i subratlla la “inexistència de focus actius” de contaminació a l’entorn, com podien ser les fàbriques que ocupaven la façana marítima fins pocs anys abans dels Jocs Olímpics de 1992.

En tot cas, l’organisme de la Generalitat accepta que s’efectuïn els “autocontrols” que Bcasa es presta a fer per identificar “un potencial aflorament en superfície” de la contaminació. Avala que es practiquin per “principi de precaució”.  L’Agència de Residus remarca que haurà de ser informada “amb la màxima celeritat possible” si es comprovés “un augment de l’afecció o l’aparició de nous contaminats” a la platja, per tal de “realitzar les accions necessàries per determinar el seu origen i eliminar-lo si s’escau”.

Silenci municipal

L’Ajuntament ha evitat oferir dades sobre les conclusions de l’estudi que va sol·licitar l’agost de 2021, arran de l’alarma generada pel tancament de la platja de Sant Adrià i el temor que antics residus industrials també continuessin latents al litoral de la capital. A les consultes del TOT Barcelona sobre la qüestió, el Consistori ha contestat darrerament que s’hi continuava treballant, tot i que fa gairebé dos mesos que la temporada alta de bany va començar.

L’informe de l’Agència de Residus apunta que l’empresa municipal Bcasa va lliurar-li l’estudi de qualitat de sòl de la platja de Llevant i una anàlisi quantitativa de risc per a la salut humana el passat 21 de febrer. El govern local diu ara que prepara una convocatòria en breu per informar al respecte.         

Conclusions de l'informe de l'Agència de Residus de Catalunya sobre la platja de Llevant / TOT Barcelona
Conclusions de l’informe de l’Agència de Residus de Catalunya sobre la platja de Llevant / TOT Barcelona

Una de les entitats que va reclamar que es testegés la qualitat de la sorra, Airenet, retreu manca de transparència a l’Ajuntament. “Ocultar i negar els resultats d’aquestes anàlisis és una falta fonamental al compromís amb la ciutadania”, recrimina la plataforma.

A banda, Airenet i altres col·lectius veïnals van demanar que el focus d’examen s’ampliés i que s’investigués també la sorra de les platges de la Mar Bella i de la Nova Mar Bella. El Consistori va afirmar que posposava els seus respectius anàlisis per a “més endavant”.

Més notícies
Imatge d'arxiu de Cinema Lliure a la Platja / Ricardo Maio

Torna el cinema gratis en una platja de Barcelona

Notícia: Torna el cinema gratis en una platja de Barcelona
Comparteix
La platja de Sant Sebastià recupera el cicle Cinema Lliure a la Platja fins a l'11 d'agost
Notícia: Torna el cinema gratis en una platja de Barcelona - Mobile
Incineradora de Sant Adrià de Besòs (Barcelona) | Foto: Tersa

La Generalitat avala els nivells de contaminació de la incineradora del Besòs

Notícia: La Generalitat avala els nivells de contaminació de la incineradora del Besòs
Comparteix
El regidor i president de TERSA Eloi Badia desvincula aquest estudi de la seva imputació per presumpte delicte ecològic
Notícia: La Generalitat avala els nivells de contaminació de la incineradora del Besòs - Mobile

La plataforma Airenet acusa la incineradora del Besòs de treballar “fora de la llei”

Notícia: La plataforma Airenet acusa la incineradora del Besòs de treballar “fora de la llei”
Comparteix
Pertany a l'empresa pública metropolitana Tersa, a qui qualifiquen de "tramposa" per incrementar l'ús de filtres els dies en què s'hi feien controls
Notícia: La plataforma Airenet acusa la incineradora del Besòs de treballar “fora de la llei” - Mobile
Pancarta a la platja tancada de Sant Adrià / JR

Banyistes a la platja de Sant Adrià, tancada per risc de contraure càncer

Notícia: Banyistes a la platja de Sant Adrià, tancada per risc de contraure càncer
Comparteix
Gairebé no hi ha indicacions ni vigilància, i molts no saben que està prohibit entrar a la sorra i banyar-se a la platja del Litoral
Notícia: Banyistes a la platja de Sant Adrià, tancada per risc de contraure càncer - Mobile

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Gecko a juny 29, 2022 | 10:50
  Gecko juny 29, 2022 | 10:50
  "Les platges" de Barcelona. Durant moltes dècades en aquestes platges no s'hi banyava ningú, com a molt persones que no tenien possibilitats d'anar a altres llocs. Tot el litoral del municipi de Barcelona era inhòspit, brut, greument contaminat, hi desembocaven directament clavegueres, fàbriques, hi havien hagut poblats de barraquisme... Solament en va canviar l'aparença, quan varen voler fer dissabte per a fer una "marca" del municipi de Barcelona. Però és de sentit comú que la neteja -remoure la sorra- i endreçar-ho tot una mica, amb un port al costat, és un dir i que aquestes platges no seran mai netes del tot si no s'eliminen molts de focus contaminants dels voltants, cosa molt complicada amb tanta densitat de població. A més també ho complica, això suara esmentat, el fet que l'aglomeració de Barcelona és una de les zones més densament poblades del món. I perquè no aprofundim en aquest comentari amb altres platges com les de Badalona "assentades" en indrets on s'hi abocaven residus verinosos... son d'"aquesta" mena els que ara han trobat ? En fi unes platges que fins i tot han esdevingut indrets per a fer-hi revetlles /abocador descontrolats de St Joan... amb tones de plàstics, llaunes, etc, quines coses, si us plau, després no ens queixem que apareguin alguns elements pertorbadors que ens recorden que havien estat, no fa gaires anys, aquestes platges.
  • Icona del comentari de: Anònim a juny 29, 2022 | 17:59
   Anònim juny 29, 2022 | 17:59
   Ya hace muchos años en esas zonas llevaban runas y ellas uralistas.
 2. Icona del comentari de: Rosa Torrent a juny 29, 2022 | 18:34
  Rosa Torrent juny 29, 2022 | 18:34
  Qui es banya a Barcelona es gent que no vwl saber que es un inconcient i que, si es contamina de cancer, no passa res
 3. Icona del comentari de: Conxi. Caballer. Sumalla a juny 30, 2022 | 17:28
  Conxi. Caballer. Sumalla juny 30, 2022 | 17:28
  Em sembla , una aberració.el que esteu comentant. Desde ara fa pocs anys, el port de Badalona ,las ximeneies , la incineradora. El. Bogatell. És un troll de platja , que ha passat de tot .camions amb deixalles de tota mena que el seu pas. Es van obrir a peu de sorra , doncs, encara GRACIES. , Però això no surt al moment, sinó que generacions properes tindran, potser, les conseqüències de tantes i tantesmarranades que s'han traslladat, d'un lloc a altre sense miraments. UNA VERGONYA.... CONXI

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa