Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Airenet es personarà en la causa contra la incineradora de Sant Adrià
  • CA

La coordinadora veïnal Airenet ha confirmat a Servimedia que darrera els tràmits i l’escrit per personar-se a la causa judicial oberta per presumptes delictes ecològics contra la incineradora de residus de Sant Adrià de Besòs (Barcelona), gestionada per l’empresa pública Tersa.


La presidenta d’Airenet, Silvina Frucella, ha explicat a Servimedia que estan “molt contents amb l’inici de la investigació per part del jutge ja que així no som només nosaltres els que diem que Tersa ha estat cometent delictes ambientals, sinó que ara passa a ser investigada després de la denúncia de la Fiscalia de Medi Ambient, en considerar que atenta contra la nostra salut i contra els recursos naturals. Només busquem que es faci justícia”.

A més, Silvina Frucella considera que “Tersa no és la incineradora de Sant Martí o de Sant Adrià, sinó la que contamina tota l’àrea metropolitana de Barcelona. No deixarem d’exigir que es condemni els responsables”. Airenet aviat iniciarà una campanya per recaptar fons per poder assumir els costos del desenvolupament del procés judicial.

El jutjat d’Instrucció número 5 de Badalona (Barcelona) investiga la incineradora de Sant Adrià de Besòs després d’una denúncia presentada a finals de març per la Fiscalia i que ha estat admesa a tràmit. Fonts judicials van informar Servimedia que el jutjat de Badalona ha obert una causa després de la iniciativa del fiscal, que va denunciar la presumpta comissió d’un delicte contra els recursos naturals i el medi ambient en relació amb el funcionament d’aquesta incineradora, que gestiona l’empresa pública Tersa.

El jutge ha sol·licitat documentació diversa que s’espera no estigui disponible abans de 4 o 5 setmanes i que s’entén servirà per fer avançar les diligències de recerca.

La denúncia de la Fiscalia que està estudiant el jutjat de Badalona es va presentar el març passat després d’una altra denúncia que el 2018 va formular la coordinadora veïnal Airenet, que sostenia que la incineradora estava funcionant de manera irregular. Aquesta entitat veïnal representa associacions i entitats dels municipis de Badalona, ​​Sant Adrià del Besòs i Badalona.

La iniciativa del Ministeri Públic assenyalava com a possibles responsables del delicte contra els recursos naturals i el medi ambient que s?hauria comès al president de Tersa i regidor d?Emergència Climàtica i Transició Ecològica de Barcelona, ​​Eloi Badia, i al cap d?explotació de l?empresa.

El fiscal assenyalava en el seu escrit davant del jutjat que el “mal funcionament” de la incineradora, d’acord amb “informes publicats a revistes científiques”, estaria generant “uns nivells d’emissió de contaminants, especialment dioxines i furans, molt elevats, cosa que suposava un greu risc per al medi ambient i la salut de les persones” que habiten a les proximitats de la planta.

Estudis demostren la contaminació

Airenet considera que hi ha estudis de la Universitat Rovira i Virgili (URV) de Tarragona que demostren que els nivells de dioxines emesos per aquesta incineradora són més elevats al seu entorn que en carrers amb alta circulació de cotxes, que també emeten aquests compostos.

Frucella també critica la passivitat de l’Ajuntament de Barcelona i dels que han presidit Tersa -ara, Badia i, abans, la regidora de Mobilitat de Barcelona, ​​Janet Sanz-, que ha acusat d’escudar-se en un estudi encarregat per l’Agència de Salut Pública de Barcelona que, consideren, no és complet perquè només contempla un any. “Tersa és una empresa tramposa que només es porta bé quan la fiscalitzen”, ha indicat.

Airenet demana suport a la Generalitat

La presidenta d’Airenet espera que la Generalitat “col·labori en la causa judicial perquè va fiscalitzar Tersa i té dades per aportar. Espero que defensi els ciutadans i assumeixi les seves responsabilitats, ja que és l’encarregada de controlar que es compleixi la normativa”, ha dit Frucella.

Per part seva, Tersa considera que la incineradora compleix amb la normativa i vol llançar un missatge de tranquil·litat als veïns de la zona. L’empresa, que manifesta la seva voluntat de col·laborar amb la Justícia, fa referència als estudis de l’Agència de Salut Pública de Barcelona que “corroboren que no hi ha un problema de salut ocasionat per la planta”.

L’empresa pública també assenyala una auditoria del Col·legi Oficial d’Enginyers Industrials de Catalunya, de la qual es desprèn que les emissions atmosfèriques contaminants estan “holgadament per sota dels límits normatius” i que no tenen una incidència “rellevant” per al medi ambient.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa