Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Banyistes a la platja de Sant Adrià, tancada per risc de contraure càncer

El 21 de maig de 2021, Sant Adrià de Besòs es quedava sense la principal platja del municipi en detectar-se a la sorra un alt nivell de substàncies contaminants que podien ser perjudicials per a la salut. L’Ajuntament tancava la platja del Litoral mentre encarregava més anàlisis. No podia fixar una data de reobertura, ja que l’informe que havia rebut advertia d’una “presència generalitzada de metalls pesants”, el qual suposava un risc d’exposició a contreure càncer “inadmissible”.

Dues persones llegeixen el cartell que informat del tancament de la platja de Sant Adrià del Besòs / TOT Barcelona

Poca senyalització a la platja

Un any després, molts veïns de la zona continuen banyant-s’hi. Com ha explicat el 324, a la platja gairebé no hi ha indicacions ni vigilància, i molts no saben que està prohibit entrar a la sorra i banyar-se a la platja del Litoral. De fet, l’entitat Marea Verde de Sant Adrià ha denunciat en una piulada aquesta falta de senyalització, i ha explicat que “el 80% de la gent no sap que la sorra és cancerígena”, i que després d’advertir els usuaris, “el 70% ha optat per marxar a una altra platja, però la resta s’hi han quedat”.

El Ministeri de Transició Ecològica és qui té les competències per netejar-la, però l’Ajuntament de Sant Adrià de Besòs assegura que el ministeri ha descartat un projecte de descontaminació que ja havia fet el Consorci del Besòs.

Un estudi molt clar sobre el risc de contraure càncer

L’estudi, de 107 pàgines, al qual va tenir accés el TOT Barcelona ara fa un any, avalua quines serien les possibles conseqüències per a la salut en nens que acudeixin uns 60 dies a l’any a la platja. Conclou que el perill per presència de compostos potencialment cancerígens depassa els paràmetres de referència, “atès principalment al risc derivat d’ingesta accidental i contacte directe amb la sorra” per part de menors. En el cas de població infantil, “el risc cancerigen és acceptable si no se superen els 7,5 dies d’exposició” a la platja, alhora que indica que el risc toxicològic d’altres substàncies identificades que no indueixen a desenvolupar càncer sí s’adequa a l’índex aconsellable, tot i que s’aproxima al llindar.

L’estudi es basa en les anàlisis de nou mostres de sorra preses fins a una profunditat de 80 centímetres dins d’una superfície de 8.600 metres quadrats, poc més d’una quarta part de l’extensió de la platja clausurada de Sant Adrià. Els resultats assenyalen acumulacions de plom per sobre del nivell de referència en set de les nou mostres examinades. També s’excedeix el límit recomanable de presència de cobalt en quatre mostres de sorra, el de coure se supera en tres mostres i es depassa en una els nivells d’arsènic, níquel, zinc, molibdè, vanadi i benzopirè.

Més notícies
Protesta a la incineradora de Tersa per reclamar-ne el tancament / ACN

Viuries a prop de la incineradora del Besòs?

Notícia: Viuries a prop de la incineradora del Besòs?
Comparteix
La justícia investiga els fets per saber si hi ha perill de contraure càncer per als veïns
Notícia: Viuries a prop de la incineradora del Besòs? - Mobile
El president de la Coordinadora Veïnal del Baix Besòs, Pepe Sánchez / JR

Pepe Sánchez: “Cal donar un cop a la taula i dir que el Besòs existeix”

Reportatge: Pepe Sánchez: “Cal donar un cop a la taula i dir que el Besòs existeix”
Comparteix
ENTREVISTA | El president de la Coordinadora Veïnal del Baix Besòs avisa de l'estancament dels projectes per revertir la pobresa al voltant del riu
Reportatge: Pepe Sánchez: “Cal donar un cop a la taula i dir que el Besòs existeix” - Mobile

Comentaris

 1. Icona del comentari de: fat boy a juny 07, 2022 | 07:47
  fat boy juny 07, 2022 | 07:47
  Un 30% dels que han estat advertits s'hi ha quedat igualment. Jo xifrava en un 15% el percentatge d'idiotes a la societat pero veig que es molt pitjor del que em pensava. En fi, que Darwin hi faci mes que nosaltres.
 2. Icona del comentari de: María Angels a juny 08, 2022 | 00:21
  María Angels juny 08, 2022 | 00:21
  Sigue cerrada la playa de Sant Adriá?gracias
 3. Icona del comentari de: Observador a juny 29, 2022 | 09:47
  Observador juny 29, 2022 | 09:47
  Doncs, què et pensaves, Fat Boy?. Tanmateix, d'alguna cosa s'ha de morir. I pensa que hi ha una cosa que sempre és mortal, sense excepció: la vida.

Nou comentari

Comparteix