Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Tancada la platja de Sant Adrià en detectar-se risc de càncer “inadmissible”

Sant Adrià de Besòs es queda sense la principal platja del municipi des d’aquest dissabte per detectar-se a la sorra un alt nivell de substàncies contaminants que poden ser perjudicials per a la salut. L’Ajuntament ha tancat la platja del Litoral mentre encarrega més anàlisis i sense posar data a quan la reobrirà després de rebre un informe que adverteix d’una “presència generalitzada de metalls pesants” que, segons el document al qual TOT BARCELONA ha tingut accés, suposa un risc d’exposició a contreure càncer “inadmissible”.

L’estudi, de 107 pàgines i elaborat per l’empresa Tecsòl, avalua quines serien les possibles conseqüències per a la salut en nens que acudeixin uns 60 dies a l’any a la platja. Conclou que el perill per presència de compostos potencialment cancerígens depassa els paràmetres de referència, “atès principalment al risc derivat d’ingesta accidental i contacte directe amb la sorra” per part de menors. La investigació precisa que, en el cas de població infantil, “el risc cancerigen és acceptable si no se superen els 7,5 dies d’exposició” a la platja, alhora que indica que el risc toxicològic d’altres substàncies identificades que no indueixen a desenvolupar càncer sí s’adequa a l’índex aconsellable, tot i que s’aproxima al llindar.

Extracte de l’informe que ha detectat riscos de càncer / TOT Barcelona

L’estudi es basa en les anàlisis de nou mostres de sorra preses fins a una profunditat de 80 centímetres dins d’una superfície de 8.600 metres quadrats, poc més d’una quarta part de l’extensió de la platja clausurada de Sant Adrià. Els resultats assenyalen acumulacions de plom per sobre del nivell de referència en set de les nou mostres examinades. També s’excedeix el límit recomanable de presència de cobalt en quatre mostres de sorra, el de coure se supera en tres mostres i es depassa en una els nivells d’arsènic, níquel, zinc, molibdè, vanadi i benzopirè.

Obres per instal·lar cables submarins

Les comprovacions es van efectuar el març i l’abril passats, després que es regiressin terres a la platja de Sant Adrià per estendre cables submarins de fibra òptica. La Generalitat va considerar estratègica l’obra perquè Catalunya sigui punt d’enllaç de connexions procedents d’Àfrica i Àsia. L’informe que ara ha transcendit va ser encarregat per la companyia responsable de la instal·lació de cablejat, Afrix, i resol que no es pot establir relació directa entre els treballs i la presència de contaminació perquè, segons sosté, “probablement ja existia a la sorra abans de l’excavació”.

El Consorci del Besòs ja havia efectuat estudis entre 2018 i 2020 de terres que podrien estar malmeses per substàncies tòxiques entre el riu Besòs i el port de Badalona, una franja del litoral barceloní que va estar coberta durant dècades de fàbriques altament contaminants, com l’antiga central tèrmica de les Tres Xemeneies d’Endesa. El Consorci va valorar el 2020 que la capa superficial de la platja de Sant Adrià no implicava risc, però advertia que sí que n’hi podria haver si es removien terres o en cas de desencadenar-se fenòmens meteorològics agressius. A més de la instal·lació del cable submarí, el temporal Filomena també ha impactat en la costa aquesta any.

La segona platja clausurada

L’Ajuntament de Sant Adrià ha optat pel tancament provisional seguint les suggeriments de l’últim informe conegut, que insta a prendre “mesures preventives urgents” per evitar riscos. En paral·lel, el consistori ha demanat un nou estudi al Consorci del Besòs perquè examini l’estat de tota la platja. De fet, l’anàlisi de l’empresa Tecsòl aconsella una investigació més acurada per delimitar l’abast de la zona contaminada i confirmar si els metalls pesats són a nivell superficial.

La platja de Sant Adrià és la segona al nord de Barcelona on es prohibeix accedir a causa dels sòls contaminats. A escassa distància, la platja de la Mora de Badalona porta tres anys encerclada per tanques per l’alta concentració de metalls pesants com arsènic, plom i coure que van emergir arran de la reparació d’un col·lector que una llevantada va rebentar. Encara no hi ha un pla per descontaminar la franja, del qual l’Estat n’és el titular. Només netejar el tram de Badalona es taxa en 9,4 milions d’euros. Arran d’una pregunta d’ERC al Senat aquesta setmana, la vicepresidenta quarta del Govern espanyol, Teresa Ribera, va anunciar que presentarà en les properes setmanes un full de ruta a la Generalitat i els ajuntaments de la zona per recuperar els terrenys, un “esforç gran” que “no és possible que li correspongui en exclusiva a l’Estat”, va dir.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Barceloní. a maig 29, 2021 | 17:26
    Barceloní. maig 29, 2021 | 17:26
    La sorra contaminada; molt bé. I l'aigua?.Perquè no crec que els contaminants hagin vingut volant.
  2. Icona del comentari de: Don Porro a maig 29, 2021 | 20:24
    Don Porro maig 29, 2021 | 20:24
    Però sobretot no fumeu... ques dolent!

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa