Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
La plataforma Airenet acusa la incineradora del Besòs de treballar “fora de la llei”
  • CA

La plataforma Airenet, que agrupa veïns de l’entorn de la incineradora barcelonina del Besòs, ha assegurat aquest dimarts que la instal·lació treballa “fora de la llei” perquè considera que les emissions de dioxines de la infraestructura són un perill per a la salut dels residents a la zona. La instal·lació pertany a l’empresa pública metropolitana Tersa, qui també gestiona els punts verds de la capital i la comercialitzadora elèctrica Barcelona Energia.

La portaveu de la plataforma, Silvina Frucella, ha presentat els resultats i conclusions a què han arribat auditors representants de Airenet, que s’han resumit en dos informes diferents, sent un d’ells “complaent” amb Tersa i l’altre no. Frucella ha retret a Tersa incomplir el decret 815/2018, segons el qual en les incineradores la temperatura s’ha de mesurar des d’un punt determinat, que “curiosament l’empresa no va saber determinar durant l’auditoria”.

[r:5]

També ha qualificat la incineradora de “tramposa” per incrementar l’ús de filtres que minimitzen les emissions durant els controls que es van dur a terme en la instal·lació, tot i que ha dit desconèixer si encara ho segueixen fent. Airenet agrupa 20 associacions de veïns de Barcelona, Sant Adrià de Besòs i Badalona.

Reclamen millores a la instal·lació i controls periòdics

Entre les millores plantejades per l’auditoria, Frucella ha destacat la proposta de crear una nova instal·lació de la qualitat de l’aire pròxima a Tersa per controlar la qualitat de l’aire que respiren els veïns de l’entorn. Així mateix, ha reclamat que el Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) continuï mesurant periòdicament el nivell de dioxines, i ha demanat que ho faci especialment durant els períodes de baixa dispersió atmosfèrica.

Entre les mesures proposades, Airenet ha subratllat la necessitat que els cartutxos captadors de dioxines funcionin sempre, especialment durant l’arrencada i parada dels forns, quan l’emissió de dioxines és més alta, ja que no hi ha estabilitat en la combustió.

Per al seguiment d’aquestes mesures, la plataforma ha suggerit crear un Observatori Ciutadà, i ha instat a l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) a abordar un sistema de gestió que no passi per la crema de residus, ja que genera “residus tòxics i cendres perilloses “.

Més notícies
L’Ajuntament demana suport als ciutadans per collar el port i l’aeroport contra la contaminació
Notícia: L’Ajuntament demana suport als ciutadans per collar el port i l’aeroport contra la contaminació
Comparteix
En la lluita contra l'emergència climàtica, Eloi Badia espera arribar a "grans consensos" per plantejar "reptes de ciutat" que interpel·lin també el Govern i l'Estat
Colau denuncia a l’ONU que les ciutats estan “infrafinançades” per lluitar contra la contaminació
Notícia: Colau denuncia a l’ONU que les ciutats estan “infrafinançades” per lluitar contra la contaminació
Comparteix
L'alcaldessa de Barcelona fa referència a les superilles o la Zona de Baixes Emissions a la cimera pel clima convocada per Nacions Unides
El peatge urbà, el debat “inevitable” en la lluita contra la contaminació
Notícia: El peatge urbà, el debat “inevitable” en la lluita contra la contaminació
Comparteix
Experts i entitats asseguren que la Zona de Baixes Emissions (ZBE) de Barcelona serà insuficient i aposten pel peatge per finançar el transport públic
Xoc d’alcaldes Madrid-Barcelona per les mesures contra la contaminació
Notícia: Xoc d’alcaldes Madrid-Barcelona per les mesures contra la contaminació
Comparteix
José Luiz Martínez-Almeida titlla la mesura de "cortina de fum"
La contaminació atmosfèrica causa més de 400 morts cada any a Barcelona
Notícia: La contaminació atmosfèrica causa més de 400 morts cada any a Barcelona
Comparteix
En l’última dècada han mort més de 3.700 persones per l’exposició continuada a nivells elevats de pol·lució

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa