La contaminació atmosfèrica provoca més de 400 morts cada any a Barcelona, segons les estimacions de l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB). El 2018 van ser 351 defuncions, una xifra molt similar a la del 2017, però en el període 2010-2018 n’hi ha hagut més de 3.700, el qual equival a una mitjana de 424 defuncions anuals. “El 2018 Barcelona va superar tot l’any els nivells màxims de contaminació, igual que ha passat les dues últimes dècades”, ha alertat la regidora de Salut, Envelliment i Cures, Gemma Tarafa.
L’informe anual de l’avaluació de la qualitat de l’aire constata que la majoria de morts estan relacionades amb “l’exposició continuada” de la població de nivells de contaminació que superen amb escreix els límits que estableix l’Organització Mundial de la Salut (OMS), que són més restrictives que les que imposa la Unió Europea. L’Ajuntament aposta per la Zona de Baixes Emissions com el punt d’inflexió que ha de revertir aquesta situació i ja no descarta implantar el peatge en un futur.
Els cotxes, principal font de contaminació
El sistema de vigilància que controla l’Agència de Salut Pública de Barcelona, que consta d’11 estacions fixes i dues mòbils, calcula que el 48% dels barcelonins viuen a zones amb nivells de NO2 superiors al que estipula l’OMS, mentre que pràcticament tota la ciutat està afectada per l’excessiva presència de partícules PM10 i PM2,5. A més, es torna a comprovar que la majoria de la contaminació està relacionada amb els cotxes, ja que els nivells més elevats es registren sempre a les estacions amb alta intensitat de trànsit i en dies feiners.
Als cap de setmana la situació millora, però no tant com es podria esperar. Segons l’ASPB, si els nivells que s’obtenen els dissabtes i els diumenges s’extrapolessin a una mitjana de tot l’any, encara seguiria havent-hi més contaminació de la que recomana l’OMS en tots els apartats: NO2, PM, benzè, ozó i benzoapirè. De fet, la contaminació és tan elevada que ni quan es declaren episodis de contaminació –com el dels dies 25, 26 i 27 d’abril– no es detecten augments significatius de la mortalitat a curt termini.
L’emergència climàtica, l’1 de gener
La regidora de Salut ha defensat que les dades de l’informe anual avalen les polítiques del govern municipal durant l’anterior mandat, que s’han centrat en intentar reduir la presència del cotxe i potenciar els carrils bici i les superilles. També ha insistit que la gran aposta per aquest mandat és la Zona de Baixes Emissions, que entrarà en funcionament el pròxim 1 de gener, el mateix dia que Barcelona declararà l’emergència climàtica a la ciutat. Per ara ha descartat que el peatge pugui entrar en vigor l’any que ve, però ha assegurat que estudien la seva implantació en cas de necessitat.
La Zona de Baixes Emissions és un “primer pas important”, ha dit Tarafa, perquè no només ajudarà a disminuir els nivells de contaminació i la mortalitat associada, sinó que també ajudarà a “canviar les pautes de mobilitat” de la ciutat. La regidora ha avançat que la redacció de l’ordenança que ha de regular la ZBE està molt avançada i que mantenen converses amb els partits de l’oposició i altres administracions per acabar de perfilar els detalls.