Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
L’Ajuntament difon ara l’informe de la platja i nega risc per a la salut
  • CA

L’Ajuntament de Barcelona ha reaccionat aquest dimarts divulgant l’informe sobre l’estat de la sorra de la platja de Llevant, després que el TOT Barcelona hagi informat aquest matí que el govern municipal disposa de l’estudi des de fa almenys quatre mesos i que fins ara no havia difós. Un altre document, signat per l’Agència de Residus de la Generalitat, detalla que s’hi han detectat quatre tipus de substàncies potencialment cancerígenes o tòxiques en una zona de la costa, situades entre 50 centímetres i fins a 1,5 metres de profunditat: són benzopirè, antimoni, bifenils policlorats i hidrocarburs derivats del petroli.

El Consistori destaca que l’anàlisi que va contractar fa gairebé un any i que es va efectuar el desembre de 2021 conclou que la platja no és un sòl contaminat. A més, insisiteix que “no hi ha risc per a la salut humana en les condicions actuals”, com la notícia d’aquest mitjà ja assenyalava.

El Consitori assenyala que la presència de contaminants detectada en la majoria de mostres de sorra preses per ser examinades en un laboratori van situar-se per sota dels llindars de risc que la llei fixa. “De les 900 determinacions analítiques realitzades, 894 determinacions són conformes, i 6 determinacions tenen concentracions superiors als Nivells Genèrics de Referència”, apunta el govern municipal. Subratlla que el 99,33% de les analítiques són favorables i un 0,67% van oferir un resultat no conforme als indicadors.

En el seu comunicat, l’Ajuntament no esmenta que tant l’empresa a qui va encarregar l’estudi, Tecsòl, com l’Agència de Residus de Catalunya -que depén de la Generalitat- han conclós que els residus localitzats al subsòl fan que el tram es pugui catalogar com a sòl alterat. La Generalitat de Catalunya reserva la catalogació a parcel·les que contenen components químics perillosos procedents de l’activitat humana que superen els nivells de concentració de referència, tot i que es considera que el risc és acceptable per a la salut i el medi ambient.

Un sòl alterat, segons la Generalitat

Precisament, l’Agència de Residus va plantejar el març passat a l’Ajuntament i el Ministeri de Transició Ecològica que la platja es classifiqui com a sòl alterat després de la troballa des restes tòxiques. La denominació implica que calen controls periòdics per vigilar si les substàncies perilloses emergeixen. D’aflorar, la llei marca que es requereix un pla de millora ambiental per eliminar el focus de risc.

La consultora contractada per l’Ajuntament va proposar dissenyar un programa de control i de seguiment de la platja de Llevant, amb revisions sobre possibles erosions i moviments de terra anuals, just abans de començar la tempoada de bany. L’agència ha acceptat les feines d’autocontrol que l’empresa municipal Bcasa s’ha ofert a fer al lloc afectat.

L’Ajuntament explica que les tasques consistiran en un “control anual per a verificació de la pèrdua de sorres”, amb uns sondeigs que “ja es realitzen habitualment”, i “l’establiment d’un protocol en cas d’una remoció o pèrdues de sorres” fins a 40 centímetres sota la superfície, la cota a partir de la qual es considera que existiria risc d’exposició per a banyistes. Segons l’Ajuntament, es prendran mostres de sorra des de la superfície i fins a un metre sota terra per analitzar com a mínim la presència de metalls, bifenils policlorats -coneguts també per la sigla PCB-, hidrocarburs derivats del petroli i hidrocarburs aromàtics policíclics. L’Agència de Residus de Catalunya recalca que l’afectació es concentra “en una zona de reduïdes dimensions”, al cos central de la platja de Llevant.

Per la seva, el grup municipal d’ERC ha reaccionat a les revelacions sobre els informes sobre l’estat de la sorra. El regidor republicà Max Zañartu ha atribuït “opacitat” a l’executiu local després d’assegurar que l’oposició desconeixia el contingut dels dictàmens i les seves conclusions. “Fa més de quatre mesos que l’Ajuntament té un informe sobre la contaminació del sòl de la Platja de Llevant que ni oposició, ni els mateixos consellers de Bcasa coneixiem”, ha criticat.

Més notícies
La platja de Llevant / Vicente Zambrano González
Detectada contaminació perillosa sota la sorra d’una platja de Barcelona
Notícia: Detectada contaminació perillosa sota la sorra d’una platja de Barcelona
Comparteix
L’Ajuntament ha evitat informar fins ara d’un informe que disposa des de fa 4 mesos i que avisa que cal vigilar si afloren substàncies cancerígenes en una zona de la platja de Llevant
Una imatge d'arxiu de Cinema Lliure a la Platja / Ricardo Maio
Torna el cinema gratis en una platja de Barcelona
Notícia: Torna el cinema gratis en una platja de Barcelona
Comparteix
La platja de Sant Sebastià recupera el cicle Cinema Lliure a la Platja fins a l'11 d'agost
Pancarta a la platja tancada de Sant Adrià / JR
Banyistes a la platja de Sant Adrià, tancada per risc de contraure càncer
Notícia: Banyistes a la platja de Sant Adrià, tancada per risc de contraure càncer
Comparteix
Gairebé no hi ha indicacions ni vigilància, i molts no saben que està prohibit entrar a la sorra i banyar-se a la platja del Litoral
Els millors xiringuitos de Barcelona a peu de platja
Notícia: Els millors xiringuitos de Barcelona a peu de platja
Comparteix
Gaudeix d'arrossos, paelles, tapes i còctels en aquests establiments estiuencs

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Barceloní. a juny 29, 2022 | 18:23
    Barceloní. juny 29, 2022 | 18:23
    Poseu-vos d'acord, home. Després us exclameu perquè la gent no us fa cas.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa