Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
La Generalitat avala els nivells de contaminació de la incineradora del Besòs
  • CA

La Generalitat de Catalunya entra al tens conflicte per la incineradora del Besòs amb un informe favorable sobre contaminació a la zona, que de facto avala l’activitat de la planta de residus. Segons un estudi elaborat per la institució catalana a petició de l’Ajuntament de Sant Adrià de Besòs, l’entorn de la planta metropolitana no superaria els llindars de contaminació permesos per la Unió Europea.

Arriba a aquesta conclusió en base a mesuraments realitzats durant més de dos mesos al barri de la Catalana, situat a tocar de la instal·lació. Concretament al passeig Antonio Machado, del 8 de novembre de 2021 al 25 de gener de 2022, no s’haurien detectat nivells il·legals de cap dels contaminants atmosfèrics analitzats.

“Volem transmetre un missatge de tranquil·litat als veïns perquè els resultats són bons i perquè estem subjectes a fer millores més enllà del què ens marca la llei”, ha destacat Marc Sanglàs (ERC), director general de Qualitat de l’Aire. En declaracions recollides per Europa Press i ACN, ha emfatitzat que el control de la qualitat de l’aire “és constant” a través d’una xarxa de 25 punts de control.

A la roda de premsa hi havia també el regidor barceloní Eloi Badia (BComú), com a president de l’empresa metropolitana TERSA, la titular de la planta. Al seu torn de paraula ha desvinculat aquest informe del fet que ell sigui investigat en un procés judicial arran d’una denúncia de Fiscalia, que l’acusa d’un presumpte delicte ecològic. Segons Badia, la causa contra Tersa és per un delicte “de risc i no de salut pública”, és a dir, que l’objecte central de la investigació no és la qualitat de l’aire.

Sanglas ha declinat pronunciar-se sobre la causa i només ha respost que la conselleria d’Acció Climàtica ha enviat al jutjat de Badalona que porta el cas tots els documents que aquest li ha demanat.

Estudis previs sobre l’aire a Sant Adrià

La gerent de l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB), Carme Borrell, també ha participat a la presentació i ha recordat els dos informes favorables que ja va fer aquest consorci. D’una banda, una comparativa va constatar que no hi havia “diferències significatives” entre la mortalitat a Sant Adrià i l’àrea de Barcelona, i d’altra banda un estudi sobre dioxines i furans que va descartar que suposessin un risc per a la salut. La tercera tinenta d’alcaldia de Sant Adrià, Ruth Soto, ha agraït a la Generalitat el nou estudi i ha promès continuar treballant en la millora de la qualitat de l’aire. Finalment Sanglas s’ha compromès a anar més enllà dels llindars europeus en matèria de contaminació a Catalunya.

Greus sospites policials sobre Tersa

Com va revelar el TOT Barcelona, el sumari del cas recull nombroses sospites policials i de pèrits especialistes de fets greus a la planta. La Guàrdia Civil sosté que va cremar aparells elèctrics, medicaments i residus sanitaris tot i no tenir permís. A més, el cos policial acusa la incineradora d’expulsar el doble de pols cancerígena del que li permet la llicència, com a mínim en pics d’activitat el 2017, el que podria suposar més risc de càncer, de diabetis i de defectes de naixement per a la població de l’entorn i els treballadors. A més, tres estudis d’un catedràtic de Toxicologia de la Universitat Rovira i Virgili (URV), Josep Lluís Domingo, en base a mostres de terra i aire preses entre 2014 i 2017 detectaven “una quantitat significativament superior de dioxines i furans en terres i aire” respecte altres municipis amb incineradores.

El cas d’aquestes instal·lacions és de responsabilitat política compartida, perquè és la planta que més deixalles crema a Catalunya i passa controls de diverses administracions. Opera des de 1975 en un terreny a tocar de la capital i davant del mar. La plataforma Aire Net, que exerceix d’acusació particular, vol imputar també la tinenta d’urbanisme barcelonina Janet Sanz.

AireNet qüestiona el valor de l’estudi

La plataforma AireNet qüestiona la informació presentada per la Generalitat i clarifica que no es tracta exactament d’un estudi sinó simplement de les medicions efectuades per una estació mòbil de qualitat de l’aire. “Fa 4 anys es va acordar amb els veïns de la zona que hi haurà una estació permanent en aquesta zona, que avui no en té cap, i en lloc de complir-ho al cap de 4 anys han posat una mòbil durant 15 dies”, lamenta Silvina Fruncella, presidenta d’AireNet.

Avisa també sobre què significa complir amb els llindars legals i posa com a exemple l’òxid de nitrògen: “La llei europea permet un màxim de 40 micrograms per metre cúbic, mentre l’Organització Mundial de la Salut (OMS) aquest any ha baixat el llindar recomanat de 30 fins a 10 micrograms per metre cúbic”. “És a dir, estem celebrant que tripliquem el que recomana l’OMS?”, ironitza. “Compte que les lleis de llindars no estan fetes per protegir-nos a la gent!”, etziba.

Finalment subratlla que l’estudi de l’estació mòbil “no inclou dades sobre metalls pesats, dioxines i furans”, les emissions de la incineradora que “més preocupen” als veïns. Desaprova que el Govern relacioni, directament o tàcitament, el nivell actual de contaminació amb la demanda contra Tersa: “Déu vulgui que Tersa estigui treballant fantàsticament ara, però el que es jutja és el que va fer, i si hi va haver un delicte han d’haver-hi responsabilitats pel bé futur, perquè no torni a passar més i no hi hagi impunitat”, avisa.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa