Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Investigat el regidor de Medi Ambient de Colau per risc d’alta contaminació
  • CA

Un jutjat de Badalona investiga el regidor d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Eloi Badia, després d’admetre una denúncia que la Fiscalia Provincial de Barcelona ha interposat per un presumpte delicte contra el medi ambient pel suposat risc a la salut a què s’hauria sotmès els veïns del voltant de la incineradora de residus Tersa, de titularitat pública i situada a Sant Adrià de Besòs, just al límit amb Barcelona. Després de gairebé quatre anys d’indagacions dirigides per la Guàrdia Civil, la fiscal ha conclós que Badia -que és president de Tersa- i el cap d’explotació de la fàbrica haurien tolerat presumptament irregularitats en el funcionament de la planta, que haurien implicat l’emissió de substàncies contaminants a l’atmosfera per sobre dels valors permesos, ha avançat El Periódico.

La denúncia de la Fiscalia assenyala el regidor i el cap d’explotació com a “màxims responsables de la gestió de l’empresa”. En aquest sentit, sosté que tots dos “haurien estat realitzant o tolerant conscientment una sèrie de pràctiques contràries a la normativa ambiental”. La fiscal alerta que l’incompliment de mesures “podria estar suposant un risc greu per a la salut de les persones que viuen a l’entorn” de la planta que crema escombraries, “així com per al medi ambient”, afegeix. La fiscal assegura que la xemeneia de la central dispera “nombroses partícules i gasos contaminants” i es guarda l’opció de sol·licitar que s’imputi més persones a mesura que avanci la instrucció al jutjat.

El Ministeri Públic esmenta dos presumptes infraccions de la normativa. Per una banda, apunta que els responsables de Tersa no haurien controlat si la temperatura en què es cremava la brossa s’adeia als paràmetres fixats per una directiva europea, que estipula que els gasos de combustió han de superar els 850 graus durant dos segons per reduir l’expulsió de substàncies tòxiques. En comptes de seguir el criteri fixat, la denúncia indica que la planta es guiava per un sistema de càlcul que la Direcció de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic de la Generalitat no havia homologat. Afegeix que la fórmula triada no garantia que la cremació adoptés el nivell de temperatura prescrit, “amb el greu risc que això podria suposar”, adverteix.

“Mal funcionament”

La fiscal indica que els forns de la planta van cremar residus “en nombroses ocasions” per sota dels 850 graus exigits “des de l’any 2015 a 2019”. L’efecte de no regir-se pel sistema validat hauria estat, segons la Fiscalia, que Tersa hauria escampat “compostos contaminants amb unes concentracions superiors a les permeses”. Encara més, recalca com a prova del “mal funcionament” en l’explotació de la central que tècnics de Qualitat Ambiental de la Generalitat “van detectar diverses irregularitats” durant unes inspeccions el març de 2018 i van reclamar correccions a la planta perquè s’ajustés a la temperatura adequada per incinerar deixalles.

Per altra banda, la Fiscalia alerta que no consta que Tersa registrés de forma continua el nivell d’emissions de certes substàncies contaminants, tal com li obligava a fer l’autorització ambiental que la Generalitat li va atorgar el 2007. La monitorització havia de servir per advertir de seguida a la Direcció de Qualitat Ambiental del Govern català en cas que la central s’excedís dels valors permesos de polució emesa a l’atmosfera. La fiscal avisa que la manca de registres al respecte és un fet “rellevant” i la duu a afirmar que “l’incorrecte funcionament de la incineradora suposa un greu risc per al medi ambient i per a la salut de les persones”.

El Ministeri Públic ha actuat arran de la denúncia que el col·lectiu veïnal Aire Net va formular l’abril de 2018. L’entitat va acudir a Fiscalia després que es revelessin informes de la Universitat Rovira i Virgili que havien advertit a l’Àrea Metropolitana de Barcelona -cotitular de Tersa amb l’Ajuntament de Barcelona- de la detecció d’alts nivells de dioxines i furans al voltant de la incineradora, cosa que comportava un major risc de contreure càncer en nuclis habitats pròxims. A la planta del Besòs es traslladen deixalles de tota la conurbació de la capita i és la que més quantitat d’escombraries crema de Catalunya. Entre gener i agost de 2021, es van incinerar 218.946 tones de brossa que s’aprofita per produir energia.

Més notícies
Trànsit a Barcelona / Jordi Play
Quatre alcaldes europeus s’alien amb Colau per pressionar a favor de la ZBE
Notícia: Quatre alcaldes europeus s’alien amb Colau per pressionar a favor de la ZBE
Comparteix
París, Londres, Milà i Roma qüestionen la capacitat dels jutges per rebatre mesures contra la contaminació
Concentració d'alumnes i exalumnes de l'Institut del Teatre a la porta del centre per denunciar els presumptes casos d'abús de poder i assetjament / ACN
Arxivades les denúncies per presumptes abusos a l’Institut del Teatre
Notícia: Arxivades les denúncies per presumptes abusos a l’Institut del Teatre
Comparteix
La Fiscalia tanca per manca d'indicis i per prescripció els casos que esquitxaven 13 exprofessors
L'alzina bicentenària al jardí de les casetes de l'Encarnació, a Gràcia / Ajuntament de Barcelona
Portes obertes per descobrir els jardins de les casetes de l’Encarnació
Notícia: Portes obertes per descobrir els jardins de les casetes de l’Encarnació
Comparteix
L'interior de les finques protegides seran accessibles a partir d'aquest diumenge
Interior d'illa ajardinat al 22@ entre alts blocs d'oficines i hotels / MMP
Es ven la seu de Glovo al 22@ de Barcelona per 250 milions d’euros
Notícia: Es ven la seu de Glovo al 22@ de Barcelona per 250 milions d’euros
Comparteix
La gestora de fons alemanya Freo, propietària de l'espai, està construint un nou edifici al hub tecnològic del Poblenou

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Badia, em vols matar? a març 31, 2022 | 14:31
    Badia, em vols matar? març 31, 2022 | 14:31
    Aquest corrupte i señora, que volien fer.se funcionaris por l a GRACIA DE LA CAUDILLA COLAU DE ESPAÑA y del YATE, lladre drls cotxes deol pobres ara resulta que ens ASSASSINAVA DIRECTAMENT amb els fums criminals de laCOLAU.INCINERADORA. i no el cesen i continua INTOXOCANT MORTALMENT. ARA entenc per que va contra els cotxes que van 50 km a la setmana. Quin goebbels mes criminal
  2. Icona del comentari de: fat boy a març 31, 2022 | 21:49
    fat boy març 31, 2022 | 21:49
    Es partidari de ZBEMPA, es a dir la Zona de Baixes Emissions Menys Pels Amiguets.
  3. Icona del comentari de: Vendetta a març 31, 2022 | 22:49
    Vendetta març 31, 2022 | 22:49
    Al talego am els ekidistants

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa