Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Els denunciants de la pol·lució de Tersa volen que s’imputi Janet Sanz
  • CA

La plataforma que ha propiciat la investigació sobre la presumpta contaminació excessiva al voltant de la incineradora de residus de Tersa volen que s’imputi també a la tinent d’alcalde d’Urbanisme de Barcelona, Janet Sanz. El jutjat d’instrucció número 5 de Badalona va obrir el març passat una causa arran d’una denúncia de la Fiscalia de Medi Ambient en què, per ara, consten com a investigats el regidor de Transició Ecològica, Eloi Badia, i el cap d’explotació de la planta, que és propietat compartida de l’Ajuntament de Barcelona i l’Àrea Metropolitana.

L’entitat denunciant, Aire Net, pensa demanar que es citi Sanz com a investigada en la causa oberta per un presumpte delicte contra els recursos naturals i contra el medi ambient, en què la coordinadora veïnal s’ha personat com a acusació particular. La segon tinent d’alcalde del govern d’Ada Colau era la presidenta de Tersa quan la plataforma va presentar la denúncia a la Fiscalia l’abril de 2018.

“Era la responsable de Tersa. Excepte que l’entitat ens digui el contrari, és del tot punt imprescindible” sol·licitar que se la investigui, ha apuntat l’advocat dels denunciants, Francesc Jufresa. Per la seva banda, Aire Net ha confirmat que veu necessari que Sanz comparegui també com a investigada. A més, l’entitat vol que el procediment s’ampliï a un suposat delicte contra la salut pública.

Badia va rellevar Sanz al capdavant de l’empresa pública que gestiona la incineradora de deixalles situada a Sant Adrià de Besòs, a tocar de Barcelona, un any després que es presentés la denúncia que ha originat la investigació judicial. Aire Net pensa que que les responsabilitats sobre el presumpte descontrol en la pol·lució emesa per la fàbrica en anys passats s’escampa a més càrrecs públics i altres gestors de Tersa.

“Gestió mafiosa”

A més de la presumpta contaminació amb substàncies cancerígenes, l’advocat ha assenyalat suposades “pràctiques molt greus” en l’empresa de titularitat pública. Aire Net sosté les acusacions en uns informes de la Universitat Rovira i Virgili que van identificar un alt nivell de dioxines al voltant de la factoria entre 2014 i 2017 i, també, en informació de suposades irregularitats que li traslladen empleats de la planta sota la condició d’anonimat, perquè diuen que temen patir represàlies. “La gestió de Tersa fa que les persones que hi treballen tinguin por de poder denunciar el que es fa i com s’estan tractant els residus, emetent els productes de la combustió amb una deixadesa total a l’atmosfera. Demostra una gestió mafiosa quan els empleats no s’atreveixen a denunciar”, ha etzibat.

“Ens sentim com en la història de David contra Goliat. Sentim que ens enfrontem amb un monstre que té tots els recursos, els nostres, perquè són públics però l’utilitza com si fos propis”, ha criticat la presidenta d’Aire Net, Silvina Frucella. La plataforma insisteix en demanar el tancament de la fàbrica. “És un risc per a tothom i es manega amb pràctiques opaques”, ha afirmat Frucella.

L’Ajuntament defensa la planta

A l’obrir-se la causa judicial, l’Ajuntament va reiterar que la incineradora no comporta cap risc per a la salut dels habitants dels barris situats en les immediacions, tant de Sant Adrià com de Barcelona. Frucella ho rebat.

“Tenim el dret de respirar un aire pur i, com a mínim, han de complir la llei”, ha reblat la dirigent d’Aire Net. L’organització ha iniciat una campanya de micromecenatge per recollir fons amb què finançar les despeses per sostenir l’acusació popular en el jutjat.

Per altra banda, el jutjat de Badalona també ha acceptat la personació de Tersa en el procés penal. Jufresa ha anticipat que reclamaran que la companyia passi a ser catalogada també com a investigada en el procediment.

Més notícies
Cartell indicatiu de la ZBE / ACN
L’Ajuntament blindarà la ZBE amb una modificació de l’ordenança
Notícia: L’Ajuntament blindarà la ZBE amb una modificació de l’ordenança
Comparteix
Ajuntament, Generalitat i AMB han presentat els respectius recursos de cassació contra la sentència del TSJC sobre la ZBE
Cartell indicatiu de la ZBE / ACN
L’Ajuntament blindarà la ZBE amb una modificació de l’ordenança
Notícia: L’Ajuntament blindarà la ZBE amb una modificació de l’ordenança
Comparteix
Ajuntament, Generalitat i AMB han presentat els respectius recursos de cassació contra la sentència del TSJC sobre la ZBE
Els banys del Fòrum, tancats durant tres setmanes
Tanquen la zona de banys del Fòrum durant tres setmanes
Notícia: Tanquen la zona de banys del Fòrum durant tres setmanes
Comparteix
L'espai estarà tancat com a mínim fins al 12 de juny, però hi haurà un servei especial per a persones amb mobilitat reduïda
Públic assistent a una edició passada del Primavera Sound | ACN
El Primavera Sound, en risc: “L’Ajuntament de Barcelona no ens vol”
Notícia: El Primavera Sound, en risc: “L’Ajuntament de Barcelona no ens vol”
Comparteix
Els organitzadors asseguren que cada cop és més "complicat" quedar-se a la capital catalana

Comentaris

  1. Icona del comentari de: mala peça a juny 01, 2022 | 12:22
    mala peça juny 01, 2022 | 12:22
    la janet sanz és un perill públic
  2. Icona del comentari de: Empodegada a juny 01, 2022 | 14:00
    Empodegada juny 01, 2022 | 14:00
    A la Janet no, què és la més guapa del consistori!!!!

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa