Batlle presumeix de mig milió de decomisos al top manta i de reduir de 571 a 140 els venedors

El tinent de seguretat de Barcelona compareix a petició de JxCat i Cs, que lloen el punt d’inflexió però li demanen marcar distàncies amb Colau

El tinent d’alcaldia de seguretat, Albert Batlle (PSC), ha presumit de detencions i decomisos en el balanç dels seus primers dos mesos en el càrrec. Ha comparegut aquest dimecres a la comissió de Seguretat, a petició dels grups JxCat i Cs, que han celebrat el “punt d’inflexió” respecte als “vicis” de les polítiques de seguretat del passat mandat però li han demanat que marqui distàncies amb el “marc mental” d’Ada Colau.

Batlle ha ofert dades de la situació actual i ha reconegut l’augment significatiu de delictes com els robatoris amb força i amb violència. Les detencions i investigacions per aquests conceptes han pujat un 51,7% i 57% respectivament en un any. També ha tret pit dels resultats del dispositiu contra el top manta a la Barceloneta: en tres mesos, de juny a finals d’agost, la Guàrdia Urbana i els Mossos han disparat els decomisos arribant a quasi mig miler d’objectes (479.553). També, segons el balanç de Batlle, els venedors ambulants han disminuït substancialment a l’agost respecte a l’any passat: haurien baixat de 571 a 140. No obstant, les dades mostren que els dos mesos previs havien pujat molt: de 447 a 741 al juny i de 389 a 777 al juliol.

[r:9]

El tinent ha assumit que l’estadística d’homicidis crea molta alerta ciutadana, però ha subratllat que les dades no són preocupants a dia d’avui i que la investigació policial ha estat efectiva: “Des de finals d’agost tenim 3 homicidis més que l’any passat, però no hi ha una tendència a l’alça i els Mossos han aclarit la pràctica totalitat dels casos”. Així, ha sorprès a tota l’oposició donant efusivament la raó al president del grup del PP, que ha proclamat que “Barcelona és una ciutat segura que té problemes d’inseguretat” i dir el contrari espanta als inversors.

[r:10]

Batlle ha demanat “ser avaluat pels resultats” i no per “fotos i piulades a Twitter”. “En una ciutat com Barcelona sempre passen coses i en passaran, la qüestió és quantes i com afecten a la vida de les persones”, ha advertit. Tot i les xifres de mà dura que ha lluït, també ha recollit el punt de vista general dels comuns sobre inseguretat i ha incidit en la importància de factors com la massificació turística, l’acció social o l’urbanisme: “Seria d’una enorme miopia acotar la inseguretat a una mera qüestió d’efectius policials”.

El feeling amb l’oposició, també munició política

Jordi Martí (JxCat) ha celebrat el “canvi de rumb” i li ha desitjat a Batlle “que trobi totes les eines i recursos que necessita per entomar una realitat que és crua”. “Quina diferència entre aquest discurs seu i el que patíem d’altres membres del govern, com Gala Pin o Gerardo Pisarello!”, ha comparat.  “L’herència que vostè té és de fracàs absolut de la gestió”, ha insistit. El regidor li ha ofert fins i tot negociar el suport de JxCat als propers pressupostos, en especial les partides relacionades amb seguretat i convivència.

Paco Sierra (Cs) ha donat un “vot de confiança” a Batlle i ha considerat que el tinent “ha recollit força coses” del Pla de Seguretat que li va presentar fa uns dies Ciutadans “per canviar un model de seguretat fracassat”. Tot i així, ha lamentat que el socialista no respongui a la pregunta exacta que li feia el seu grup, sobre quins errors ha detectat en la gestió del passat mandat d’aquesta àrea. Així, tot i alabar el bon tarannà de l’anterior comissionat Amadeu Recasens, com ha fet tota l’oposició, li ha recomanat fer valdre el seu rang de tinent.

Per part d’ERC, Jordi Coronas ha posat en qüestió la reforma del Codi Penal que han defensat tota la resta de grups per endurir la reincidència en delictes lleus. “S’ha d’estudiar bé, amb les reformes en calent del Codi Penal s’ha d’anar en compte”. Ha recordat que el Tribunal Suprem ja s’hi va posicionar en contra i ha demanat “no barrejar delictes”. Finalment Eva Parera (BpC) ha criticat l’absència de l’alcaldessa i ha criticat que “no ajuda” l’acció dels CDR independentistes.

Més informació

Nou comentari