El Col·legi de Criminòlegs alerta dels perills d’estigmatitzar els manters i els MENA

Consideren “molt preocupant” la proliferació de discursos que els responsabilitzen de l’augment de la delinqüència a Barcelona

El Col·legi de Criminòlegs de Catalunya alerta dels perills que comporta estigmatitzar els col·lectius més vulnerables relacionant-los amb el pic d’inseguretat que viu Barcelona. Consideren “molt preocupant” la proliferació de discursos que “criminalitzen i responsabilitzen de l’augment de delictes als manters i als menors migrants no acompanyats, que res tenen a veure amb aquesta situació”.

Aquestes declaracions s’emmarquen en un context de molt soroll mediàtic per l’increment de la inseguretat a la ciutat. Ahir el conseller d’Interior, Miquel Buch, va fer unes polémiques declaracions on vinculava la presència de manters amb l’augment dels furts perquè els turistes, mentre miren la manta, estan despistats i són un objectiu fàcil pels carteristes.

Problema comú de l’àrea metropolitana

El CCC recorda que l’augment de la criminalitat a Barcelona s’emmarca “en un creixement comú a la resta de l’àrea metropolitana” i que no és un problema que només afecti a la capital. Per això demanen que, a més de fer intervencions puntuals a les zones més calentes, es faci una feina de coordinació per abordar la situació a escala metropolitana.

També critiquen que la resposta de la l’Ajuntament i la Generalitat s’hagi limitat a “la persecució i la dissuasió policial”, una estratègia que consideren “preocupant”. El Col·legi de Criminòlegs insisteix que està més que demostrat que les polítiques de seguretat de tolerància zero poden tenir “efectes adversos” a mitjà i llarg termini. A més de la temuda estigmatització, la resposta policial indiscriminada també satura el sistema judicial i comporta la “persecució exagerada” de fets intranscendents. 

Més informació

Nou comentari