Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Ajuntament i Generalitat es personen pel suïcidi de l’alumna del Manyanet
  • CA

La Kira tenia tan sols 15 anys quan es va llevar la vida el 19 de maig de 2021. Aquest dijous en farà un any i les causes rere el suïcidi són encara incertes. Transcorreguts 12 mesos del tràgic succés, el jutjat d’instrucció número 31 de Barcelona manté oberta la investigació sobre la mort de l’adolescent.

Els pares de la jove pensen que la seva filla es va sentir angoixada per uns presumptes episodis mai resolts d’assetjament escolar. A més, temen que hagués sigut víctima d’abús sexual al col·legi Pare Manyanet de Sant Andreu. El centre nega totes dues hipòtesis amb rotunditat. Mentre els motius continuen pendents d’esclarir-se, la Generalitat i l’Ajuntament s’han personat a la causa per exercir d’acusació.   

Segons ha pogut saber el TOT Barcelona, el consistori ha sigut la darrera incorporació al procediment per la mort de la Kira, després que el Departament d’Educació fes el pas els últims mesos. El jutjat ha comunicat aquesta setmana que admet l’Ajuntament com a part, segons confirmen fonts municipals a aquest diari.

El govern local també ha comparegut en la investigació judicial sobre la troballa de centenars d’arxius pedòfils en l’ordinador del rector de la parròquia del col·legi, el pare Calvet, detingut el març de 2021. Fonts municipals expliquen que el jutge instructor ha acceptat també que l’Ajuntament faci d’acusació en aquest altre cas. Afegeixen, però, que l’escola ha apel·lat contra la personació del consistori i ara resta pendent que el recurs es resolgui. L’escola subratlla que Calvet no feia de professor. La família contraposa que el mossèn estava en contacte amb escolars en la seva activitat pastoral i que acudia a desplaçaments del centre a cases de convivències.  

El regidor i l’escola es pronuncien

El regidor d’Educació, Pau Gonzàlez, va avançar el març passat en una entrevista al TOT Barcelona que l’Ajuntament valorava prendre part tant en el procés judicial sobre la mort de l’adolescent com en el cas de possessió de pornografia infantil en què s’imputa el religiós vinculat al Pare Manyanet de Sant Andreu. “Veiem moltes coses estranyes en un mateix centre, en poc temps i amb una resposta molt defensiva de tota la comunitat”, va declarar Gonzàlez.

El Pare Manyanet, contactat per aquest mitjà, afirma que la direcció va enviar “una carta certificada” al regidor quan va fer públic que demanaria informació sobre el col·legi arran dels fets que han transcendit. El centre explica que es va oferir a Gonzàlez per “donar-li totes les explicacions que volgués i, si ho considerava adient, que visités l’escola i parlés amb tota la comunitat educativa”. “Ni s’ha dignat a contestar, per tant no deu estar molt interessat a rebre explicacions”, retreu el col·legi. Fonts municipals contesten que, abans de rebre el burofax, van intentar “durant setmanes” concertar una trobada amb responsables del Pare Manyanet, però asseguren que no van trobar “gaire disposició” per quadar una visita al centre.  

Els Mossos d’Esquadra han explorat l’ordinador de la Kira els últims mesos. Poc després que es llevés la vida, els pares de la menor van trobar un missatge adreçat a la seva filla en una aplicació escolar amb una sola paraula com a l’assumpte: “muerte”. Com a text hi havia la paraula “muere”. La família ha continuat aportant indicis i informació als investigadors. Cap persona consta com a investigada per ara en la causa sobre el suïcidi de la noia.

Versions confrontades

El pares de la jove sostenen que l’escola no va actuar per protegir la seva filla davant dels presumptes episodis d’assetjament escolar que afirmen que van denunciar. En canvi, el centre educatiu ha desvinculat la mort d’un suposat bullying. El col·legi destaca que la conselleria també va descartar que un eventual cas de violència a les aules hagués empès la jove a suïcidar-se.

Espelmes i missatges en record de Kira al col·legi Manyanet, a l'inici del curs / Cedida
Espelmes i missatges en record de Kira al col·legi Manyanet, a l’inici del curs / Cedida

Educació va assenyalar el març passat en una resposta parlamentària que la Inspecció d’Educació “va detectar mancances” en l’aplicació del protocol de prevenció de l’assetjament al Pare Manyanet. El procediment d’actuació es va activar 8 cops en els passats 4 cursos a l’escola, de titularitat privada i de confessió catòlica. En 7 casos es va concloure que la conducta atemptava contra la convivència, però es va descartar qualificar-la d’assetjament. Un altre episodi es trobava en valoració quan el departament va contestar a una bateria de preguntes formulada pel grup parlamentari del PSC.

En la mateixa resposta, la conselleria va apuntar que els inspectors educatius van concloure que el Pare Manyanet havia de “millorar les eines de detecció i actuació davant de situacions d’assetjament i ciberassetjament escolar” o per “qualsevol altre tipus de maltractament”. “Per aquest motiu, la Inspecció ha proposat al centre revisar-lo i adaptar-lo”, va admetre Educació en la resposta parlamentària.

Mesos després de la detecció dels documents pedòfils i del suïcidi de la noia, la Inspecció d’Educació va presentar una proposta aquest curs a l’escola perquè millorés les mesures per prevenir “qualsevol tipus de violència” i per detectar casos d’assetjament, ciberassetjament o altres agressions per intervenir-hi a temps. El Pare Manyanet afirma que ha implantat indicacions de millora que una empresa contractada per Educació ha transmès als docents.

El Síndic demana més investigacions

L’equip directiu del centre ha comunicat a les famílies del centre en dues circulars que la personació d’Educació en la causa pel suïcidi de la Kira respon a una actuació protocol·lària del departament. A més, recalca que no va adreçada contra l’escola ni contra cap dels seus membres. La conselleria s’ha limitat a contestar a aquest mitjà que s’ha personat “per exercir l’acció penal” en el moment que va tenir coneixement “del número de procediment i de l’òrgan que ho tramitava”.

El Pare Manyanet recorda que “el director de l’escola i el director de Secundària van declarar com a testimonis als Mossos d’Esquadra quan es va obrir la investigació. “S’han rebut dos requeriments de documentació i s’ha lliurat. El jutjat no ha fet cap demanda més des d’octubre i no s’ha enviat cap acusació contra l’escola”, esgrimeix el col·legi. Afegeix que espera que “es tanqui la investigació judicial després d’un any perquè es pugui parlar de fets i no suposicions”.

Protesta de famílies del col·legi Manyanet contra l'assetjament escolar / Cedida
Protesta contra l’assetjament escolar davant de la seu del Consorci d’Educació de Barcelona, setmanes després del suïcidi de la Kira / Cedida

Per contra, la família de l’adolescent addueix que un dels motius que han dut Educació a personar-se són els pronunciaments del Síndic de Greuges, Rafel Ribó, sobre el cas. En una resolució dictada el desembre passat arran d’una queixa que la família va presentar, el síndic va instar la conselleria a revisar en profunditat si l’escola va ser diligent davant “els senyals emocionals que efectivament s’observaven” en la Kira abans de suïcidar-se. Alhora, demanava valorar si calia obrir un expedient “per depurar responsabilitats en l’actuació d’un professional del centre” per unes mesures correctores imposades a l’estudiant. Un mes després, va insistir que calia prendre mesures per detectar a temps el malestar emocional d’escolars “que es puguin sentir com la Kira, augmentant les mesures de prevenció al suïcidi”.

El síndic s’ha posicionat per tercer cop aquest mes de maig després que la família presentés una nova queixa. En una nova resolució, Ribó insta Educació a investigar el “suposat coneixement i acceptació de la direcció del centre de presumptes dinàmiques de relació irregulars entre un religiós i l’alumnat”. Els pares de la Kira sostenen que un membre de la congregació de l’escola oferia obsequis “de forma arbitrària” als menors; entre altres, fotos d’ell de jove amb el seu telèfon escrit a la cara del darrere o dibuixos plastificats amb els nom de l’escolar que el rebia, envoltat de cors i de flors. Asseguren que el religiós va oferir aquells regals a la seva filla. “El director mai no va traslladar aquesta denúncia a les institucions”, asseguren.

L’escola qualifica les actuacions de Ribó al voltant del cas d’“opinions i recomanacions”. També diu que el síndic “no ha recollit cap informació directament de l’escola”. Alhora, replica que si existeix “una sospita d’un presumpte abús sexual d’un religiós, un docent o una persona vinculada a l’escola, que faci una denúncia”. “En cas contrari, ens movem en l’àmbit de les especulacions i, fins i tot, es pot estar cometent un delicte”, adverteix el Pare Manyenet, que recalca que “avui no hi ha cap persona de l’escola acusada de cap delicte d’abús sexual o similar”.

Per altra banda, la Direcció General de la Infància i l’Adolescència (DGAIA) va traslladar el gener passat al Departament d’Educació una denúncia particular sobre la detecció de lladelles a les pestanyes de tres alumnes de segon de Primària el 2017, perquè valorés si havia d’intervenir d’acord al protocol d’actuació davant de situacions de maltractament infantil. L’escola va negar que un suposat cas d’abús sexual fos la causa de la infecció, que la DGAIA ja va investigar just després de diagnosticar-se. Educació va anunciar que informaria dels fets a la Fiscalia de Menors. El Ministeri Públic assenyala que no té cap diligència en curs sobre el fet.

Més notícies
Exterior de l'escola Jesús, Maria i Josep, coneguda com el Manyanet de Sant Andreu / D.C.
El Síndic investiga el suïcidi d’una nena de 15 anys a Sant Andreu
Notícia: El Síndic investiga el suïcidi d’una nena de 15 anys a Sant Andreu
Comparteix
Retreu al Manyanet de Sant Andreu "mancances" en l'acompanyament a la família de la menor
Manifestació contra l'assetjament escolar i els suïcidis per violència als centres educatius / Natàlia Costa / ACN
“Si no actues, ells es maten”: marxa d’alerta contra l’assetjament escolar
Notícia: “Si no actues, ells es maten”: marxa d’alerta contra l’assetjament escolar
Comparteix
Un centenar de persones es manifesta per reclamar mesures urgents per prevenir la violència a l'escola i els suïcidis
Espelmes i missatges en record de Kira al col·legi Manyanet, a l'inici del curs / Cedida
L’escola Manyanet desvincula el suïcidi de Kira d’un cas d’assetjament
Notícia: L’escola Manyanet desvincula el suïcidi de Kira d’un cas d’assetjament
Comparteix
Els pares de la jove, indignats amb el centre per negar casos de ‘bullyng’: “Ja ho veurem al judici”
La jove estudiava a l'Institut Pare Manyanet / TOT Barcelona
El Manyanet ha obert vuit expedients per assetjament escolar en tres anys
Notícia: El Manyanet ha obert vuit expedients per assetjament escolar en tres anys
Comparteix
Els Mossos investiguen el centre després que una alumne se suïcidés
El col·legi Manyanet de Sant Andreu / Wikimedia: 1997
Apartat un capellà escolar que tenia pornografia infantil a l’ordinador
Notícia: Apartat un capellà escolar que tenia pornografia infantil a l’ordinador
Comparteix
La congregació creu que l'informàtic que va denunciar els fets ha vulnerat drets fonamentals de l'acusat
Exterior de l'escola Jesús, Maria i Josep, coneguda com el Manyanet de Sant Andreu / D.C.
Una denúncia per lladelles en infants sacseja de nou l’escola Manyanet
Notícia: Una denúncia per lladelles en infants sacseja de nou l’escola Manyanet
Comparteix
La DGAIA admet la "gravetat" dels fets i els deriva a Educació | Tres alumnes tenien polls genitals a les pestanyes
Protesta de famílies del col·legi Manyanet contra l'assetjament escolar / Cedida
Els pares de la noia morta del Manyanet demanen ajuda per provar l’assetjament que patia
Notícia: Els pares de la noia morta del Manyanet demanen ajuda per provar l’assetjament que patia
Comparteix
Es personen en la investigació oberta arran del suïcidi de la jove per poder exercir d'acusació
La jove estudiava a l'Institut Pare Manyanet / TOT Barcelona
Les altres denúncies per assetjament al Manyanet: “La meva filla desitjava cada dia morir”
Notícia: Les altres denúncies per assetjament al Manyanet: “La meva filla desitjava cada dia morir”
Comparteix
Famílies de l'escola on una alumna es va suïcidar expliquen que van marxar per la "permissivitat" del centre amb els agressors

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa