L’escola Pare Manyanet de Sant Andreu exposa la seva visió del cas de tres infants contagiats amb lladelles a les pestanyes. Com va publicar el TOT Barcelona, una família del col·legi ha reclamat a la Direcció General de la Infància i l’Adolescència (DGAIA) que esclareixi si un contagi de polls genitals el 2017 té cap vinculació amb presumptes abusos sexuals a menors. El centre educatiu nega taxativament que la infecció estigui relacionada amb presumptes abusos i defensa que la investigació que va fer aleshores la DGAIA l’ha “eximit de qualsevol responsabilitat” sobre el contagi.
L’escola ha relatat a aquest diari una cronologia de fets i gestions per posar llum al cas. El 15 de desembre de 2017 va tenir coneixement de la infecció perquè “tres mares de nens van sol·licitar parlar amb la direcció de Primària” i van comunicar que s’havien detectat aquests petits paràsits als ulls dels seus fills. L’escola recalca que les lladelles “solen transmetre’s via sexual però també per l’ús compartit de tovalloles, llençols, etc, o en entorns amb una higiene deficient”.
Donat que és una infecció molt transmissible, com els polls als cabells, la cap de Primària del Manyanet va contactar amb la pediatra dels nens. La doctora hauria recomanat que la resta d’alumnat del curs es dirigís al Centre de Salut de Sagrera o al de Casernes (Sant Andreu) per descartar que hi hagués més casos. “La doctora del CAP va comentar que calia avisar la DGAIA des de l’escola, cosa que la doctora també faria”, prossegueix el col·legi.
L’escola subratlla que va exposar la situació a la resta de famílies a través d’una nota i que també va comunicar el contagi a Inspecció, que va confirmar-los la necessitat d’avisar la DGAIA i el Consorci d’Educació de Barcelona. “Les comunicacions es van realitzar el 17 de desembre i es va mantenir el contacte amb les dues institucions durant les setmanes després”, detalla. “Així doncs, l’escola mai no va amagar res, ni va entorpir les indagacions pertinents com s’insinua”, critica el centre andreuenc.
Sempre segons la versió del centre, “la DGAIA, el Departament de Salut i Inspecció van fer un seguiment de l’incident” i el 20 de desembre “es constatava que no hi havia hagut cap contagi a l’entorn escolar”. No obstant, el 22 de febrer la DGAIA es va tornar a posar en contacte amb el centre per demanar “determinada informació dels alumnes contagiats”. “Es va informar la DGAIA que a l’entorn escolar els alumnes no passen mai temps sols amb adults que no siguin els seus professors i sempre en companyia d’altres menors, i que les tres famílies feien sortides de vacances conjuntament”, rememora.
Vora dos mesos més tard, el 16 d’abril, la DGAIA comunica a Pare Manyanet que ha activat un equip especialitzat en infància –EAIA, en la nomenclatura oficial–. L’objectiu, relata, era “fer un estudi de la situació dels nens, amb entrevistes als familiars, als mateixos nens i a professionals que haguessin intervingut a l’estadi inicial”, és a dir, els “metges i professors que van informar del contagi”.
L’escola destaca que la DGAIA “únicament va sol·licitar informació” i recalca que no els va requerir “cap mesura de prevenció dels nens a l’escola, que continuen el seu procés formatiu amb absoluta normalitat”. Assegura també que la investigació de l’ens públic “se centra en l’entorn familiar” i sosté que el seguiment del cas “es va tancar sense cap acusació, sanció, recomanació a l’escola sobre aquest episodi, de manera que va quedar eximida de qualsevol responsabilitat”.
“Tant la institució escolar com els seus professionals van tenir la diligència de comunicar la informació a la DGAIA, com també ho va fer el CAP”, reivindica Pare Manyanet. Així, afegeix, “en cap cas l’escola va denunciar les famílies o va eludir-ne la responsabilitat”, com sosté l’escrit de denúncia que ha rebut aquest novembre la DGAIA.
Sense senyals d’alarma
Malgrat l’exempció, l’escola diu que ha estat a l’aguait de l’evolució dels tres menors durant els 4 anys següents per detectar qualsevol senyal d’alarma: “Cap dels tres ha mostrat mai els dies, setmanes, mesos i anys acadèmics successius, cap indici d’abús sexual ni dins ni fora de l’escola”. “Ni els pares han fet notar al col·legi canvis de comportament en els menors, ni cap preocupació associada, ni per descomptat el professorat ha observat canvis d’interès en el desenvolupament ordinari a les aules, els patis o seu rendiment o comportament, ni tampoc altres alumnes han referit actituds o comportaments que puguin representar un indici d’abús”.
És més, l’escola indica que ha contactat amb les tres famílies de nou aquest mes de gener, un cop publicades les informacions al TOT Barcelona, i “cap d’elles relaciona el contagi amb qualsevol comportament inadequat i molt menys d’abús sexual ni a l’escola ni a l’entorn familiar”. Recorda també que una família aliena als tres menors va presentar una denúncia judicial sobre el cas de les lladelles i el jutjat d’instrucció número 6 de Barcelona “no va admetre-la a tràmit”.
Comunicació de la DGAIA
Malgrat tot això, la DGAIA ha respost per escrit aquest gener a una família del centre que, “donada la gravetat” dels fets de 2017, deriva ara el cas al Departament d’Educació de la Generalitat. Respecte a aquesta comunicació recent, el col·legi assegura que no ha rebut cap notificació i que “desconeix completament quines han pogut ser les motivacions per a l’emissió” de la nota. Ara bé, fa èmfasi que es tracta d’un “comentari” i no d’una “resolució administrativa” vinculant: “No és res més que això, un comentari el valor del qual no és més gran ni diferent de qualsevol altre, atesa la via triada per expressar-la i amb un format estàndard de resposta a qualsevol denúncia”.

Així mateix, es queixa que aquest “comentari” arribi ara, després de gairebé 4 anys de l’últim contacte amb la DGAIA l’abril de 2018. En el temps transcorregut, el centre assegura que ”mai no ha rebut cap requeriment, notificació o comunicació de cap gènere en relació amb el contagi dels menors, ni s’ha posat cap objecció a què els menors continuessin escolaritzats al centre, ni ha demanat informes psicològics si n’hi hagués, ni les actes de les entrevistes amb els pares, ni les seves qualificacions escolars o informes de rendiment”.
En aquest sentit, el col·legi lamenta profundament la difusió del que considera “un rumor sense cap fonament i en perjudici del centre”. Reprova que s’associï el contagi amb les acusacions contra dos religiosos vinculats a l’escola, un d’ells amb un procés judicial obert per presumpta pedofília. I considera que això lesiona greument la dignitat i l’honor de la institució: “Cap de les dues persones és ni era docent del centre en el moment dels fets, per la qual cosa no és legítim vincular el contagi dels menors amb aquestes persones”. “I cap d’aquestes persones –prossegueix– ha estat mai condemnada per un delicte d’abusos sexuals ni per cap altre delicte”.
Insisteix que les famílies dels tres menors contagiats “acostumaven a fer sortides conjuntes”, per la qual cosa la font del contagi pot ser “qualsevol familiar via tovalloles o llençols o fins i tot qualsevol altre nen de qualsevol altre col·legi” amb qui haguessin jugat els dies previs. “Les hipòtesis són múltiples; l’única que no té fonament és la vinculació amb dues persones que no desenvolupaven tasques docents a l’escola i que l’única possibilitat de contacte, si hagués existit per la proximitat de l’escola amb la residència dels religiosos, era en espais públics i concorreguts”, conclou.