Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
L’Ajuntament vol explicacions del presumpte cas de lladelles en una escola
  • CA

L’Ajuntament de Barcelona demanarà explicacions a l’escola Manyanet per un presumpte cas de lladelles en infants. “Són massa successos en un mateix centre”, diu el regidor d’Educació, Pau Gonzàlez, a partir del cas que va destapar el TOT Barcelona. Tot parteix d’una denúncia presentada a la Generalitat, que pot fer revifar una investigació per esbrinar si es van cometre maltractaments i abusos sexuals a l’escola Pare Manyanet, al districte de Sant Andreu.

La denúncia és d’una família que el novembre passat va escriure a la Direcció General de la Infància i l’Adolescència (DGAIA). Allà s’hi denunciava que l’administració no havia investigat prou arran d’una infecció inusual diagnosticada a finals de 2017, segons la tesi de la família. El fet és que les pestanyes de tres alumnes de segon de Primària van poblar-se de lladelles, els polls que creixen habitualment als genitals i que acostumen a transmetre’s per contacte sexual.

La DGAIA ha admès aquesta setmana que els fets revesteixen “gravetat”, a partir de la resposta donada a la família, a la qual ha tingut accés el TOT Barcelona. Alhora, l’ens ha anunciat que trasllada el succés al Departament d’Educació perquè valori si ha d’intervenir d’acord amb el protocol d’actuació davant de situacions de maltractament infantil i adolescent en l’àmbit educatiu, “sense perjudici de la comunicació a Fiscalia de Menors, al jutjat de guàrdia o als Mossos d’Esquadra mitjançant la corresponent denúncia, si s’escau”, afegeix.

La resposta de la DGAIA a la denúncia d'una família per la detecció de lladelles en tres alumnes de l'escola Manyanet de Sant Andreu / Cedida
La resposta de la DGAIA a la denúncia d’una família per la detecció de lladelles en tres alumnes de l’escola Manyanet de Sant Andreu / Cedida

El cas ha d’anar als tribunals, considera la DGAIA. “Considerem que aquest és un cas que ha de tractar-se en l’àmbit penal i educatiu, ja que aquests fets van succeir dins d’un centre escolar i no a nivell familiar”, apunta l’administració. La mateixa família que ha apel·lat a l’organisme de la Generalitat i que prega guardar l’anonimat va interposar mesos enrere una denúncia sobre el mateix episodi als Mossos. Va anar a parar al jutjat d’instrucció 6 de Barcelona, que no la va admetre a tràmit al·legant que hi mancaven proves.

L’escola ha explicat al TOT Barcelona que quan va tenir coneixement de la infecció la va comunicar a la DGAIA tal com correspon. En aquetsa línia, recorden que l’administració “ja va fer la seva investigació” al centre el 2017 i l’escola “va col·laborar en tot moment”.

En aquest mateix centre escolar hi havia dos religiosos que aleshores feien d’educadors i que després se’ls ha associat amb presumptes inclinacions pedòfiles. El cas més conegut és el del rector de la parròquia del col·legi, J. C. V., a qui un informàtic contractat pel centre educatiu va localitzar un miler d’arxius de pornografia infantil en un ordinador. La Congregació de Fills de la Sagrada Família -a la qual pertany el Pare Manyanet- va apartar el sacerdot traslladant-lo a una residència i, alhora, va retreure a l’informàtic que vulnerés la intimitat del religiós. L’actitud del centre amb l’empleat que va revelar la troballa de material delictiu va aixecar polseguera.

També al Manyanet va ser on estudiava una nena que va morir per suïcidi. Aleshores Educació va obrir un expedient arran de la mort de l’adolescent. Va concloure que no existien senyals d’assetjament escolar que poguessin explicar el suïcidi. Altres famílies han denunciat que l’escola ha evitat atendre casos de bullying.

Sendra demana “destitucions immediates”

La regidora d’ERC Gemma Sendra demana “destitucions immediates” per aquest presumpte cas d’abusos sexuals. I els demana a tots els nivells, des de la mateixa direcció a la DGAIA, però també al mateix departament d’Educació, que gestiona el seu mateix partit, tot i que ella no és militant de la formació republicana.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa