Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Les altres denúncies per assetjament al Manyanet: “La meva filla desitjava cada dia morir”

Pilar Gago va treure el setembre de 2019 a la seva filla gran del col·legi Pare Manyanet, de Sant Andreu. És el mateix on hi anava una alumna de 15 anys que es va suïcidar fa un mes després de patir presumpte assetjament escolar. “M’he sentit identificada amb ella i els seus pares, perquè la meva filla desitjava cada dia morir. No dormia per l’ansietat. Podien ser les dues de la matinada i em deia que o ho aturàvem o es matava“, relata la mare.

Gago forma part de la Plataforma de Famílies Unides per Aturar l’Assetjament Escolar. La integren tres famílies més vinculades al Pare Manyanet. Totes han denunciat suposats casos de bullyng als seus fills en el centre. Aquest dijous es manifesten a partir de les 19.00 hores a plaça Urquinaona amb Pau Claris per exigir “tolerància zero” davant l’assetjament a escolars. Els pares de la jove morta donen suport a la concentració.

La plataforma es va constituir arran que l’adolescent es llevés la vida. “Vam pensar que havíem de fer alguna cosa, perquè som afectades directament per la mala praxi de l’escola Pare Manyanet i volem exterioritzar el que passa al centre”, explica Gago. Tres de les famílies que s’hi han adherit van canviar de col·legi perquè els seus fills els havien confessat que eren maltractats per altres alumnes. Segons la seva versió, l’escola no va prendre mesures per posar fi als presumptes casos d’assetjament.

Gago acusa el centre de “permissivitat” amb les agressions. “No obren protocols i, fins i tot, arriben a aïllar l’alumne que està sent assetjat i fan sentir culpable a la víctima”, sosté la mare, que precisa que la seva filla va començar a patir assetjament a primer de Primària, però la violència de “set o vuit” escolars contra la menor es va agreujar a partir de cinquè i sisè de Primària. “A l’escola li van dir a la meva filla que el que deia no era veritat. Un cop li van pegar bé i una nena no va restar callada, però els professors deien que no s’inventés coses. La van fer plorar”, assegura Gago, que té una altra filla que continua anant al centre perquè no ha aconseguit plaça en un altre. A través d’un comunicat, els docents del col·legi Pare Manyanet van defensar que han intervingut de seguida sempre que han detectat indicis d’assetjament i van subratllar que vuit expedients de presumptes casos oberts en una dècada es van arxivar.

“Ningú mai els va tallar”

La versió de Gago difereix totalment. Parla d’indefensió, de les sessions amb una psicòloga que la seva filla va haver de rebre i que, tot i que s’ha adaptat bé a una nova escola, continua arrossegant seqüeles de l’assetjament a què altres companys la van sotmetre. “Els problemes comencen poc a poc però, quan es van fent més grans, no s’aturen, i es fan més forts i per a ells és com un joc. Ningú mai els va tallar”, es queixa la mare, que creu que l’escola va optar per mirar cap a un altre costat i intentar mantenir intacte el seu prestigi, tacat en els darrers mesos per l’episodi en què la congregació dels Fills de la Sagrada Família -responsable del centre- va carregar contra un informàtic que va trobar material pedòfil en l’ordinador d’un capellà que, posteriorment, va ser apartat.

“Els és més fàcil que marxi la víctima que no enfrontar-se a set famílies”, opina Gago, que afirma que l’escola va trigar set mesos en activar el protocol contra l’assetjament que va sol·licitar el curs 2018-2019. “No ho va fer fins que vaig denunciar al Síndic de Greuges, que va demanar mesures”, comenta la mare, que també retreu inacció al Consorci d’Educació.

Dies enrere, la Síndica de Greuges va apuntar que aquell curs va rebre dues queixes de famílies de menors que eren agredits i insultats al Pare Manyanet i que els protocols, a priori, eren adequats. La plataforma que ha sorgit de famílies de l’escola de Sant Andreu reclama millors plans de prevenció contra l’assetjament a les escoles, formar el professorat per a la detecció precoç d’agressions, aplicar mesures quan aflorin els primers senyals d’alarma i penalitzar les escoles que retardin activar els protocols.

Més notícies
Exterior de l'escola  Jesús, Maria i Josep, coneguda com el Manyanet de Sant Andreu / D.C.

Educació garanteix “màxima contundència” en el cas de la nena de 15 anys que es va suïcidar

Notícia: Educació garanteix “màxima contundència” en el cas de la nena de 15 anys que es va suïcidar
Comparteix
El conseller no descarta la via penal contra el Manyanet de Sant Andreu si es confirma mala praxis
Notícia: Educació garanteix “màxima contundència” en el cas de la nena de 15 anys que es va suïcidar - Mobile
Exterior de l'escola  Jesús, Maria i Josep, coneguda com el Manyanet de Sant Andreu / D.C.

El Síndic investiga el suïcidi d’una nena de 15 anys a Sant Andreu

Notícia: El Síndic investiga el suïcidi d’una nena de 15 anys a Sant Andreu
Comparteix
Retreu al Manyanet de Sant Andreu "mancances" en l'acompanyament a la família de la menor
Notícia: El Síndic investiga el suïcidi d’una nena de 15 anys a Sant Andreu - Mobile

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Serafi Bandarra i Grataconys a juliol 02, 2021 | 09:54
    Serafi Bandarra i Grataconys juliol 02, 2021 | 09:54
    Jo en soc un ex alumne i no ha sigut mai cao, lo que es diu cap, "joia"

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa