Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
L’escola Manyanet desvincula el suïcidi de Kira d’un cas d’assetjament

Un jutjat de Barcelona continua investigant el suïcidi de Kira, l’adolescent de 15 anys que va llevar-se la vida el maig passat. Els pares de la jove sospiten que va ser víctima d’un cas d’assetjament escolar i acusen el centre on la noia estudiava -el Pare Manyanet del barri de Sant Andreu- d’haver desatès els protocols antibullyng i no haver aturat a temps les presumptes agressions que pensen que la menor va patir i que suposadament la van induir a suïcidar-se. Mentre els Mossos d’Esquadra segueixen indagant en les causes darrere de la mort de la noia, el col·legi desvincula el tràgic succés d’un presumpte assetjament al centre.

En una entrevista en una revista de la comunitat religiosa de l’escola, el director general del col·legi catòlic de Sant Andreu, Josep Maria Taulats, conclou que “no es pot establir cap relació entre la desafortunada mort de Kira i una suposada situació de bullyng o setge de qualsevol mena a l’escola”. El religiós diu basar-se en “tota la documentació i els testimonis” que el centre ha lliurat al Departament d’Educació i els Mossos d’Esquadra, amb qui afirma que el Manyanet ha col·laborat “a fons”.

Les declaracions del màxim responsable del centre han indignat la família de la jove. El pare de la menor, José Manuel López, nega que es pugui parlar de col·laboració de l’escola en la causa judicial.

“Això no és veritat, són els Mossos els que criden a declarar tant alumnes com professors i els fan anar a comissaria. Així que l’escola no col·labora, sinó que l’imposen a fer-ho. I quant a desvincular el suïcidi de la meva filla dient que a l’escola no hi ha bullyng i que la meva filla no el patia, ja ho veurem al judici”, respon el progenitor en declaracions al TOT Barcelona. En aquest sentit, López recorda que la família va interposar una demanda “per la via penal” per aclarir els fets que van desencadenar la mort de la seva filla.

Resposta del director de l'escola Manyanet on desvincula el suïcidi de Kira d'un cas d'assetjament / TOT Barcelona
Resposta del director de l’escola Manyanet on desvincula el suïcidi de Kira d’un cas d’assetjament / TOT Barcelona

Arran del cas de la Kira, s’han destapat altres presumptes casos d’assetjament escolar d’uns alumnes a altres al Manyanet. El Departament d’Educació va respondre a una pregunta parlamentària del PSC que el protocol per assetjament escolar s’ha activat en vuit ocasions al col·legi entre els cursos 2018-2019 i 2020-2021. Abans del suïcidi de Kira, el centre va expedientar un informàtic que va denunciar als Mossos d’Esquadra que un sacerdot amagava 39 gigues de documents pedòfils al seu ordinador. A l’escampar-se la notícia, l’expedient es va tancar, el mossèn va ser detingut i va acabar sent traslladat a una residència de la congregació, lluny del contacte amb menors, segons el Departament d’Educació.

En l’entrevista a la publicació escolar, el director del Manyanet dona a entendre que l’inici del tràmit no implica que l’assetjament es doni per confirmat. “El fet d’obrir un protocol mostra només la ferma voluntat de vigilar i tenir cura del benestar de cadascun dels nostres alumnes”, esgrimeix Taulats, que remata a continuació: “Els testimonis relaten la part dels fets que els interessen i segurament exposar tota la informació complerta posaria molts matisos”. El religiós no va més enllà. S’excusa dient que “l’escola no dirà res a través dels mitjans de comunicació” sobre el cas de Kira i que, a més, es troba en “indefensió mediàtica” davant d’altres presumptes assetjaments, perquè no desvetllarà “dades privades i confidencials” d’escolars.

“Insinuacions infundades”

La mare de Kira, María José López, ha rebatut les declaracions del director a través de les xarxes socials, on les titlla d’“insinuacions infundades i malintencionades contra altres alumnes que han tingut el valor de denunciar el que altres pretenen tapar”. “Una vegada més, tornen a mentir a les nostres esquenes i de forma il·legítima amb l’única finalitat de netejar la seva imatge davant dels membres de la seva comunitat”, critica.

Una altra mare sosté que l’escola va menystenir els avisos reiterats amb què va advertir que alguns escolars agredien i amenaçaven la seva filla adolescent i que no va activar el procediment antibullyng fins que el Síndic de Greuges li va instar a fer-ho. La jove va canviar de centre i ha patit dos temptatives de suïcidi, assegura la mare. Per la seva banda, l’Associació de Mares i Pares d’Alumnes (AMPA) del Manyanet defensa que el centre s’ha ajustat a les directrius contra l’assetjament.

En el seu missatge a través de la revista corporativa, el director subratlla que es van ajustar a les actuacions previstes perquè psicopedagogs i altres equips d’assessorament atenguessin companys i mestres de Kira, un acompanyament que afirma que encara no s’ha donat per finalitzat. A més, afegeix que el Manyanet va posar-se a disposició de la família de la noia.

En canvi, el pare de la jove desmenteix que els hagin fet costat. “No ens han donat suport, ni tan sols amb una missa”, replica López, que recorda que el Síndic de Greuges va obrir una investigació i va recriminar mancances al centre tant en l’atenció a la família com als companys de Kira després del suïcidi.  

Més notícies
Espelmes i missatges en record de Kira al col·legi Manyanet, a l'inici del curs / Cedida

El Pare Manyanet, envoltat d’espelmes per l’alumna que es va suïcidar

Notícia: El Pare Manyanet, envoltat d’espelmes per l’alumna que es va suïcidar
Comparteix
El col·legi subratlla que està col·laborant plenament amb les autoritats competents per aclarir els fets de la mort de la nena de 15 anys
Notícia: El Pare Manyanet, envoltat d’espelmes per l’alumna que es va suïcidar - Mobile
Protesta de famílies del col·legi Manyanet contra l'assetjament escolar / Cedida

Els pares de la noia morta del Manyanet demanen ajuda per provar l’assetjament que patia

Notícia: Els pares de la noia morta del Manyanet demanen ajuda per provar l’assetjament que patia
Comparteix
Es personen en la investigació oberta arran del suïcidi de la jove per poder exercir d'acusació
Notícia: Els pares de la noia morta del Manyanet demanen ajuda per provar l’assetjament que patia - Mobile

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa