El Pare Manyanet, envoltat d’espelmes per l’alumna que es va suïcidar

El col·legi subratlla que està col·laborant plenament amb les autoritats competents per aclarir els fets de la mort de la nena de 15 anys

El centre escolar Jesús Maria i Josep – Manyanet Sant Andreu ha aparegut el primer dia del curs envoltat d’espelmes vermelles i cors en record de la Kira, l’alumna de 15 anys que es va suïcidar l’any passat després d’haver-hi indicis d’haver patit assetjament a l’escola. Després d’haver fet una crida a les xarxes socials, un parell de famílies s’han apropat a decorar l’entorn del centre per homanatjar l’adolescent que va morir el passat 19 de maig. Han col·locat espelmes a terra i han enganxat cors a la tanca que encercla l’escola.

Espelmes per la Kira, la nena de 15 anys que es va suïcidar el curs passat a Sant Andreu / Cedida
Espelmes per la Kira, la nena de 15 anys que es va suïcidar el curs passat a Sant Andreu / Cedida

El cas de la Kira va encendre totes les alarmes de l’administració. Van obrir investigacions els Mossos d’Esquadra, el Síndic de Greuges de Catalunya i el departament d’Educació de la Generalitat. L’objectiu principal era establir si hi havia alguna mena de relació entre el que passava al col·legi, i com s’hauria gestionat per part de la institució, i el suïcidi de l’adolescent. La família, de fet, el passat juliol encara feia una crida a la col·laboració per si algú podia ajudar a demostrar l’assetjament que hauria patit la nena de 15 anys. També reclamaven “evitar el soroll a les xarxes”.

Precisament aquest últim detall és un dels punts que amb més insistència ha esmentat la direcció del col·legi en un comunicat adreçat a les famílies els últims dies: el paper de les xarxes socials al voltant del cas. De fet, una cosa no s’entendria sense l’altra. El suïcidi de la Kira va saltar als mitjans de comunicació a través d’un fil de tuits del periodista David Vidal. Allò va portar, alhora, a que diverses persones comentessin altres experiències d’indignació amb el mateix centre i que s’arribessin a fer acusacions per negligència.

En aquest sentit, el comunicat recent emès per la direcció de l’escola prova de situar-se entremig d’aquest embolic. D’una banda, nega qualsevol ocultació d’informació i defensa que s’està tenint una plena col·laboració amb les autoritats competents. Sobre les acusacions a les xarxes socials, el text adverteix explícitament que no entraran a respondre-hi però que es reserven l’opció de “passar a l’àmbit judicial si, arribat el moment, es fa necessari per defensar l’honorabilitat i professionalitat” dels docents, els religiosos i les famílies. D’altra banda, el comunicat també estèn la mà a aquells que tinguin “proves objectives” de les afirmacions contra el col·legi perquè així puguin actuar “de manera correcta.

Nou comentari