Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Reclamació milionària dels promotors de l’Hermitage al govern Colau

Els promotors de la franquícia barcelonina del museu Hermitage han complert la seva amenaça i reclamen danys i perjudicis a l’Ajuntament de la capital catalana. Han demanat al govern municipal d’Ada Colau una indemnització milionària pel veto polític al projecte: 141 milions d’euros. El consistori replica que no hi havia “cap acord” firmat i ja ha rebutjat indemnitzar-los. Aquest maig la justícia va desestimar els arguments dels impulsors i va refermar el ‘no’ a l’Hermitage.

Es tracta d’una reclamació de responsabilitat patrimonial, que ha avançat el diari El País, per la “impossibilitat d’implantar el museu” a la Nova Bocana de Barcelona. La van presentar el passat 21 de juny directament al consistori, pas previ a un lent procés judicial. També recrimina un retard injustificat en prendre la decisió, a més de la “negativa” municipal a “tramitar el conveni” entre Ajuntament i Autoritat Portuària que hauria possibilitat l’ús d’una parcel·la per obrir-hi la filial de la pinacoteca de Sant Petersburg.

Els reclamants són la societat Hermitage Barcelona, participada pel fons d’inversió Varia Hermitage Barcelona i l’empresa Cultural Development Barcelona, que és qui té l’acord amb el museu rus per posar a Barcelona una franquícia. Van començar a preparar el projecte el 2013 i el periple administratiu s’ha allargat 8 anys. Després de quedar enterrat el projecte, el Port va presentar una nova proposta cultural radicalment diferent: el nou Liceu Mar a l’antic cinema IMAX del Maremagnum.

Sanz: “Ni vetem ni deixem de vetar”

“Nosaltres ni vetem ni deixem de vetar, complim la legalitat urbanística”, ha al·legat Sanz, en declaracions recollides per les agències ACN i Europa Press. “Per tant, l’Ajuntament no té cap acord amb l’Hermitage, ni administratiu ni de cap tipus”, ha reblat, en referència a l’absència de contractes, licitacions o concessions directament municipals. El projecte genera divisió al bipartit Bcomú-PSC, perquè els socialistes sí que el veien amb bons ulls.

La responsable d’Urbanisme que ha recordat que el pla especial aprovat incorporava una proposta de conveni, però que aquest no va tirar endavant perquè 4 informes tècnics –encarregats pel consistori– van determinar que el projecte no era positiu per a la ciutat en termes de mobilitat o ecosistema cultural i posaven en dubte la seva solidesa econòmica. Ha afegit que el govern municipal va comptar amb el vistiplau dels serveis jurídics consistorials per totes les decisions.

En canvi, Sanz assenyala que el Port de Barcelona sí que va firmar un acord amb els promotors del museu i va avançar en el procés administratiu per desencallar-lo als últims dies de Mercè Conesa com a presidenta del Port. La tinenta d’alcaldia considera que aquella maniobra sí que infringia la legalitat. “Mai vam dir que volíem l’Hermitage, vam dir que ho volíem estudiar, que teníem una proposta de pla especial i a partir d’aquí sempre hem pres els acords per complir amb la legalitat urbanística”, ha conclòs.

Més notícies
Vista aèria del Moll d'Espanya, on hi ha el centre comercial Maremagnum / Barcelona Imatges - HEMAV

El Liceu Mar obre pas a una reforma completa del moll del Maremagnum

Notícia: El Liceu Mar obre pas a una reforma completa del moll del Maremagnum
Comparteix
El Port enderroca l'Imax enguany i vol demolir els antics cinemes per ampliar la plaça de l'Odissea
Notícia: El Liceu Mar obre pas a una reforma completa del moll del Maremagnum - Mobile
Render del projecte Hermitage Barcelona / Toyo Ito & Associates, Architects

La justícia referma el ‘no’ a l’Hermitage

Notícia: La justícia referma el ‘no’ a l’Hermitage
Comparteix
La magistrada denega iniciar el projecte, però la sentència es pot recórrer
Notícia: La justícia referma el ‘no’ a l’Hermitage - Mobile
Render del projecte Hermitage Barcelona / Toyo Ito & Associates, Architects

El Port no dona per perdut l’Hermitage

Notícia: El Port no dona per perdut l’Hermitage
Comparteix
“No està tancat, ni molt menys, perquè el port ha donat una concessió”, diu el president del Port de Barcelona
Notícia: El Port no dona per perdut l’Hermitage - Mobile
El primer tinent d'alcalde, Jaume Collboni, en una roda de premsa / ACN

Collboni es desmarca de l’Ajuntament i dona suport a l’Hermitage

Notícia: Collboni es desmarca de l’Ajuntament i dona suport a l’Hermitage
Comparteix
El socialista alhora es compromet a "defensar els interessos municipals en qualsevol litigi administratiu o jurídic"
Notícia: Collboni es desmarca de l’Ajuntament i dona suport a l’Hermitage - Mobile

Comentaris

  1. Icona del comentari de: ciutadà a juliol 13, 2022 | 15:21
    ciutadà juliol 13, 2022 | 15:21
    Quan l'e-Hermitage s'instal·li a Madrid- que es el què farà- aneu i li reclameu la comissió. És clar que la Colau també haurà cobrat els seus inapreciables serveis.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa