Colau presenta el pressupost pactat amb ERC i JxCat com l’inici “d’una nova etapa”

Maragall li recorda davant de Collboni els presos polítics i que l'Ajuntament haurà "s'haurà de plantejar" la seva posició "respecte dels drets i llibertats"

L’Ajuntament de Barcelona està a punt de tenir uns pressupostos “històrics” que “superaran per primer cop els 3.000 milions d’euros” i que marcaran l’inici d’una “nova etapa”. Així és com ho ha presentat l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, aquest dilluns al migdia, en una presentació solemna que, a causa del fred, no s’ha pogut fer a la galeria Gòtica, com estava previst, però que s’ha fet al Saló de Cent, també reservat per a les grans ocasions.   

Certament, feia molts anys que no es veia 33 dels regidors dels 41 que té el consistori acordant un pressupost: 18 del govern i 15 de l’oposició, i de quatre partits, Barcelona en Comú, PSC, ERC i Junts per Catalunya.

Per a Colau, així s’obre “una nova etapa d’acords per deixar enrere les retallades”, i més tenint en compte que a l’altra banda de la plaça Sant Jaume també s’ha oficialitzat avui l’acord per als pressupostos de la Generalitat, amb JxCat, ERC i En Comú Podem.

‘Barcelona, posa’t sostenible’: la marca Maragall

Tant Ernest Maragall com Elsa Artadi, però, no renuncien a marcar perfil. El líder dels republicans a l’Ajuntament ha advertit: “La xifra de 3.000 milions és significativa, però no vull amagar que em sembla insuficient, volem fer-la créixer”, ha dit. I ha subratllat que  “el 18% dels recursos seran dedicats a inversió”, ja que precisament l’augment de 100 milions respecte de la quantitat que inicialment pensava destinar l’equip de govern a inversions és la principal condició posada per ERC.

D’aquests 100 milions arrencats pels republicans, n’hi ha 50 per augmentar el que Colau i Collboni pensaven destinar a les polítiques d’habitatge públic i 50 més per al pla Barcelona, posa’t guapa, que recupera l’esperit del Barcelona, posa’t guapa de Pasqual Maragall però ara aplicada a l’eficiència energètica dels edificis de la ciutat. La idea és crear “un fons d’inversions estratègiques per facilitar la transició energètica i sostenible de tot el parc d’habitatge i equipaments de la ciutat”. Es tracta d’atreure finançament de privats i altres administracions que segueixin el primer pas de l’Ajuntament per “accelerar la rehabilitació energètica” i la descarbonització de la ciutat.

Trenta milions per a un pla de renaturalització impulsat per JxCat  

Artadi ha remarcat que JxCat ha forçat la creació d’un pla per “renaturalitzar la ciutat augmentat i connectant les àrees verdes que ja hi ha i transformant Barcelona”, al qual s’hi destinaran 30 milions d’euros.

La seva formació ha afegit també un punt en què els quatre partits signants de l’acord es comprometen a “treballar per l’eliminació dels impediments legals per incrementar la despesa, el deute i la inversió municipal, regulats per la llei de racionalització i sostenibilitat de l’administració local i la llei d’estatbilitat pressupostària i sostenibilitat financera” de l’Estat.

“Érem crítics al principi amb els pressupostos que ens van presentar, però no ens hem volgut quedar en la crítica. Per això hem fet una evolució amb el govern municipal per treballar aquests pressupostos, que ens semblaven continuistes i massa lligats a les limitacions de Montoro. L’equip de govern ha acceptat em 75% al•legacions que els hem presentat”, ha dit la presidenta del grup municipal de JxCat.

Collboni assegura que s’ha volgut un consens ampli

Collboni ha volgut seguir la línia de Colau i ha parlat de “nou cicle polític”. Segons ell, aquesta nova etapa ja es va iniciar, el mandat municipal d’una coalició que “sempre ha mostrat la mà estesa” i per això s’arriba a aquest pressupost. “Numèricament, amb 3 regidors més ja podríem aprovar els comptes, però volem consensos més amplis. Aquest acord demostra que quan l’objectiu és el futur dels ciutadans és fàcil arribar a acords”, ha rematat.

Avís a Colau i Collboni: no obliden els presos

Tota l’harmonia exhibida avui, que s’ha complementat al final amb una rotllana informal que ha permès als fotògrafs captar aquesta imatge distesa dels quatre grups departint després de l’acte, no els ha estalviat a Colau ni Collboni haver de sentir una última intervenció d’Ernest Maragall. El republicà ha tornat a agafar el micròfon per advertir: “Tots aquest acords no invaliden la qüestió vigent de drets i les llibertats. Avui no hi és Joaquim Forn, que hauria de ser aquí, i acabem de veure com Jordi Cuixart ha passat un permís de 48 hores en llibertat i ha hagut de tornar a la presó. Tot plegat és un horror i aquesta ciutat s’ho haurà de plantejar algun dia“. Ho ha dit mirant cap a Colau mentre Collboni mirava, literalment, al sostre.

Més informació

Nou comentari