Pressupost a quatre bandes per a l’Ajuntament de Barcelona

Ada Colau, Jaume Collboni, Ernest Maragall i Elsa Artadi presenten aquest dilluns l'acord per als comptes municipals del 2020

L’acord per aprovar els pressupostos de l’Ajuntament per al 2020 serà finalment a quatre bandes. Hi participen quatre grups municipals: Barcelona en Comú i el PSC com a govern i ERC i Junts per Catalunya des de l’oposició. El pacte es presentarà aquest dilluns al matí, una hora després que s’hagi fet exactament el mateix a la conselleria d’Economia, amb una diferència: a l’acord per als pressupostos de la Generalitat no hi ha el PSC, sinó només els dos partits del govern català, JxCat i ERC, i En Comú Podem.

Colau assoleix, per tant, el màxim consens imaginable per al que serà seu primer pressupost amb tots els ets i uts, elaborat de nou de cap a peus i aprovat en un ple ordinari. Fins ara, havia tirat endavant els comptes amb una modificació de crèdit (2016), dues mocions de confiança (2017 i 2018) i una pròrroga (2019). Aquesta vegada han funcionat les negociacions paral·leles que ella mateixa va intentar instigar l’any passat i es tiren endavant els pressupostos a les dues bandes de la plaça Sant Jaume. Només quedarà pendent el de l’Estat. De moment, els comuns –que aspiraven a una triple aprovació de pressupostos– s’han de conformar amb tenir investit Pedro Sánchez, Podem al govern espanyol i un ministre proposat per ells mateixos, Manuel Castells.

I avui, a la galeria gòtica de l’Ajuntament, escenari d’anuncis solemnes, es farà una foto que ja presagiava la que es va fer el 30 de setembre en aquell mateix lloc: la que anunciava l’acord per reclamar un recàrrec municipal de la taxa turística, també amb representants de Barcelona en Comú, el PSC, ERC i JxCat. Aquell dia, el regidor de pressupostos i mà dreta de Colau, Jordi Martí, va ser ostensiblement amable i elogiós amb Miquel Puig, d’ERC: perquè era l’impulsor de la proposta i perquè necessitaven els republicans per a una cosa més ambiciosa, el pressupost del 2020.

La setmana passada, van fer un altre pas donant a Ernest Maragall un tracte de soci preferencial quan Colau es va reunir amb ell, i sense Collboni ni ningú del PSC, per anunciar, amb foto inclosa, que les negociacions avançaven. Quedaven serrells. Per exemple, fer tractes també amb JxCat. Elsa Artadi anunciava l’endemà que treballava “discretament” per afegir-se a l’acord. La feina s’ha allargat durant el cap de setmana, perquè els acabaven de donar resposta a les seves al·legacions i havien d’analitzar què s’havia acceptat per decidir la seva posició. I aquest matí a primeríssima hora ha arribat la convocatòria que confirma que el cap de setmana ha sigut productiu. Un correu electrònic enviat a les 7.45 hores per anunciar la compareixença pública en què Colau, Collboni, Maragall i Artadi comunicaran que hi ha un “acord polític” per al pressupost del 2020. Els números vindran després.

Més informació

Comentaris

    IBI COLAU, A ROBAR PELS MENAS 20/01/2020 10:20 am
    Tots a una per un IBI DE LLADRES POLITICS. Ha pujat mes l'IBI que el preu de lloguer, els molt quinquis politics. Menys politics, menys oarasits, ments impostos, menys menas, menys okupes, menys violadors.

Nou comentari