L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i el cap de files d’ERC a l’Ajuntament, Ernest Maragall, han escenificat aquest divendres la recta final de les negociacions del pressupost 2020 amb un “principi d’acord”. El republicà ha donat a entendre que l’acord està pràcticament fet i que els darrers serrells que queden per tancar són la verificació documental de les xifres pactades i un grup d’inversions als districtes. Si no hi ha sorpreses d’última hora, el ple del 31 de gener podria aprovar els primers comptes municipals negociats i aprovats de l’era Colau.

“És una molt bona noticia per la ciutat, els pressupostos són essencials per les institucions i els serveis públics i ho hem defensat tant per Barcelona, com per Catalunya, com per l’Estat”, ha subratllat Colau. Segons ha avançat Maragall, el pressupost 2020 superarà per primera vegada els 3 milions d’euros i serà el més voluminós de la història de l’Ajuntament de Barcelona. Ho ha definit com “un esforç històric” que permet portar el pressupost “fins al límit del que permeten les lleis espanyoles, derivades de les regles del joc europees”.

Els republicans posaven el focus sobretot en aconseguir 100 milions més per a inversions, que s’haurien desencallat del tot aquest divendres. Aquest capítol creixerà fins a superar el mig milió per reforçar les polítiques d’habitatge i contra el xoc climàtic: “Hem pogut afegir 100 milions nets nous d’inversió“. “Hem desencallat el gruix de l’aportació d’ERC al pressupost, aquests 100 milions, i esperem que l’acord sigui possible la setmana vinent”, ha coincidit Colau, que també ha destacat l’assoliment dels 3 milions per “sortir del marc de l’austeritat”. La líder dels comuns ha agraït a Maragall “el to i l’actitud molt constructiva” durant la negociació del pressupost, que han pilotat Jordi Martí Grau (BComú) i Jordi Castellana (ERC). També s’ha obert a que se sumi a l’acord JxCat la setmana vinent, perquè sigui un pacte “més ampli”.

Reunió d'Ada Colau i Ernest Maragall pels pressupostos de 2020 / MMP

Reunió d’Ada Colau i Ernest Maragall pels pressupostos de 2020 / MMP

 

Sense partida pel tramvia ni PIM

Maragall ha avançat també que els comptes 2020 no inclouran cap partida per a les obres de connexió del tramvia. Colau ho ha confirmat i ha detallat que no s’ha inclòs al pressupost a l’espera de les negociacions paral·leles pels comptes de la Generalitat, que el govern de Quim Torra negocia amb el grup parlamentari dels comuns. “Estem pendents d’acordar amb la Generalitat quin serà l’acord financer per la connexió dels tramvies”, ha dit l’alcaldessa. 

“Sé que s’està avançant però haurem d’esperar a que fructifiquin les converses”, ha afegit. Tot i així, ha confiat que el projecte es podrà dur a terme dins de l’actual mandat com tenien previst: “El tramvia és un compromís d’aquest mandat i farem tot el que estigui a les nostres mans”.

Tampoc formaria part de l’acord el Pla d’Inversions Municipal (PIM) per a tot el mandat, malgrat que els republicans volien deixar compromeses inversions clau dels quatre anys i que el compromís polític anés més enllá dels comptes d’un sol any. Això finalment no s’ha aconseguit, tot i que ambdós hi han tret ferro: “Anem pas a pas i el primer eren els pressupostos”, ha respost l’alcaldessa, que ha confiat que “el clima de diàleg” es mantingui tot el mandat. “No és el nostre pressupost, és el que hem acordat amb el govern municipal, però serà un bon pressupost si aconseguim completar la feina”, ha reivindicat Maragall.

Ada Colau i Ernest Maragall llueixen bona sintonia pels pressupostos de 2020 / MMP

Ada Colau i Ernest Maragall llueixen bona sintonia pels pressupostos de 2020 / MMP

Ajornament del desembre al gener

Els primers pressupostos del nou mandat es van començar a negociar al setembre amb la idea d’aprovar-los en l’últim ple de l’any, que es va fer el 20 de desembre. Aviat es va veure que seria impossible arribar-hi i els republicans van optar per abordar la feina en dues fases. Van prioritzar en el calendari les ordenances fiscals que havien d’entrar en vigor necessàriament l’1 de gener, que ha portat una notable pujada de taxes i impostos per valor de 66 milions d’euros. Els pressupostos complets van quedar per després de Nadal, també amb un ull posat a les negociacions al Parlament pel pressupost de la Generalitat i, a Madrid, per la investidura de Pedro Sánchez. 

Més notícies

JxCat negocia de manera “discreta” per millorar els pressupostos de Barcelona

Notícia: JxCat negocia de manera “discreta” per millorar els pressupostos de Barcelona
Comparteix
Artadi reconeix que els comptes municipals estan relacionats amb els de la Generalitat, però evita parlar d’aprovacions creuades
Notícia: JxCat negocia de manera “discreta” per millorar els pressupostos de Barcelona - Mobile

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Angelblau a gener 17, 2020 | 16:57
    Angelblau gener 17, 2020 | 16:57
    Aquest de ER s'han begut l'enteniment.

Nou comentari

Comparteix