Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Ajornada al març la decisió sobre la cessió al CAP Raval del solar destinat al MACBA
  • CA

L’oposició ha forçat ajornar un mes la votació sobre la cessió de la Capella de la Misericòrdia, que el govern municipal vol retirar al MACBA i destinar al CAP del Raval Nord. La regidora de Ciutat Vella, Gala Pin, ha defensat mantenir el punt de l’ordre del dia a la comissió d’Economia, argumentant que el reglament no era clar sobre la retirada a última hora d’expedients sotmesos a votació. No obstant, PDECat, Cs, PSC i PP han insistit en postposar el debat –com van aprovar la vigília en una altra comissió i han reiterat per escrit en una instància aquest dimarts– i la secretària tècnica els ha donat la raó. L’extinció de la cessió vigent al MACBA no anirà finalment a plenari, sinó que es tornarà a debatre en comissió al març.

La manca de votació, però, no ha impedit que prosperés la tramitació de la iniciativa ciutadana que impulsen professionals i veïns del CAP del Raval del Nord. Demanen celeritat a les administracions i recorden que fa 13 anys que negocien l’ampliació de l’equipament sanitari. Tot i que no és vinculant, pressiona als grups municipals contraris a la revocació de la cessió per acordar una solució urgent per a l’ambulatori.  L’abstenció de tots els grups menys BComú i la CUP, que han votat a favor de la iniciativa, permetrà debatre-la al ple.

[r:1]

Anna Romagosa, directora del centre, ha recordat a tots els grups polítics que l’actual edifici limita seriosament l’activitat assistencial. Visiblement emocionada, els ha retret que avui per avui “no és un centre digne ni reuneix les condicions per una atenció de qualitat”. Després de 7 propostes desestimades, ha dit, s’han passar a l’acció per forçar una decisió: “Vam decidir mobilitzar-nos perquè sabíem que la precampanya electoral bloqueja totes les decisions polítiques”. “Pel MACBA hi ha altres alternatives, però les urgències s’ha de reosldre ja”, ha defensat. Encara que ha servit de poc, era la primera vegada que un grup de ciutadans podia comparèixer i parlar directament als regidors, en virtut del nou reglament de Participació Ciutadana.

“La gent del Raval estem farts que ens diguin històries que no són veritat, que ens tractin com nens petits… No pensem esperar cinc anys més!”, ha advertit Iñaki Garcia, també impulsor de la iniciativa i activista d’El Lokal. “Durant 17 anys aquesta gent han treballat en unes condicions que vostès no es poden imaginar –ha etzibat a l’oposició– i els veïns hem aguantat una vergonya d’ambulatori, ara no ens vulguin presentar com a víctima el MACBA”. Pel que fa a les promeses de trobar-los una altra ubicació, Garcia ha subratllat que “els propis tècnics de Salut han dit que l’única opció possible és la Capella”. “Amb tot el respecte, nosaltres porten cinc anys anant a comissions tècniques, són vostès els que ara es desperten demanant més deliberacions!”, ha censurat. 

Pin anuncia que ha ofert a Salut una 8a proposta per a l’ambulatori

La regidora Gala Pin ha avançat a la premsa, fora de la comissió, que aquest mateix dimarts ha posat sobre la taula un nou emplaçament per l’ampliació de l’ambulatori: un edifici de nova construcció annex al museu, al costat del mural de Keith Haring i sobre un espai públic avui lliure. Aquest edifici, batejat com “el cub”, de fet és una proposta que ja va fer l’Ajuntament al MACBA per ampliar-se aquí enlloc de la Capella de la Misericòrdia. El museu l’està estudiant, però segueix preferint l’opció original de la Capella de la Misericòrdia. “Si el MACBA finalment descarta aquesta alternativa, demanem a Salut que estudiï si podria ser una opció viable per a l’ambulatori“, ha precisat la regidora. Ha concretat que la comissionada municipal de salut, Gemma Tarafa, ha fet arribar la petició aquest matí a la conselleria.

Edifici annex al MACBA que l’ajuntament ofereix alhora al museu i a Salut / Ajuntament de Barcelona

La nova proposta, ha reconegut, no s’ha presentat prèviament ni a l’oposició ni als veïns. Tampoc s’havia presentat abans a la Generalitat, dins les 7 alternatives ofertes al MACBA, perquè l’Ajuntament preferia “no renunciar a espai públic” donada l’alta densitat del Raval. “Davant la urgència d’ampliar l’ambulatori, ara posem també sobre la taula aquesta opció”, ha justificat. En realitat el terreny pertany a la Diputació de Barcelona i forma part del recinte del veí CCCB, pel que caldria negociar compensacions en el cas que prosperés la construcció del nou volum.

Pin reconeix que “seria una mica estrany” que el museu s’ampliés a l’altra banda del carrer Montalegre i l’ambulatori acabés ubicat en un ‘cub’ enganxat a l’edifici Meyer, l’icònica seu de color blanc del centre cultural, però a aquestes alçades ja no descarta res. Ha lamentat els “brindis al sol” de demanar compatibilitzar de forma genèrica les dues ampliacions i ha confiat que Salut es pronunciarà en menys d’un mes per tenir resposta abans de la comissió d’Economia del mes de març. “Ara el que cal realment és que les conselleries de Salut i Cultura es posin d’acord”, ha reivindicat. “Si Salut troba un altre emplaçament, l’acatarem”, ha reblat.

El nou edifici per a l'ampliació del Macba aniria a l'espai que toca amb la plaça Joan Coromines / Google Maps

El nou edifici per a l’ampliació del Macba aniria a l’espai que toca amb la plaça Joan Coromines / Google Maps

 

L’oposició reclama no enfrontar la sanitat pública amb l’accés a la cultura

L’alineament del govern d’Ada Colau amb les tesis veïnals i de la conselleria de Salut ha motivat una allau de crítiques de l’oposició. Només la CUP fa costat als comuns en la voluntat de retirar la cessió de la Capella de la Misericòrdia al MACBA perquè hi vagi el futur ambulatori. “Vostès tindran un CAP digne –ha replicat Sònia Recasens (PDECat) als veïns i sanitaris–, però no podem fer-lo a costa de les necessitats d’ampliació del museu”. “És una greu irresponsabilitat del govern municipal enfrontar les dues necessitats”, ha criticat. Carina Mejías ha retret a Gala Pin que hagués votat a favor del Pla Estratègic del MACBA –que inclou l’amplicació– en el sí del consorci del museu i ha considerat que revertir la cessió responia a una tàctica “electoralista”. 

Gemma Sendra (ERC) ha defensat un marge de tres o quatre setmanes per analitzar alternatives i desencallar les dues ubicacions. “Si ens donem aquest temps, trobarem solucions”, ha confiat. Montserrat Ballarín (PSC) ha destacat que “l’enrenou és gros però es pot desfer” i ha demanat “desfer la manca de diàleg entre departaments i les manifestacions d’incompetència per part del districte”. Per part del PP, Xavier Mulleras ha assegurat que el seu grup també vol “una ampliació del CAP que deixi enrere tots els problemes que té l’actual” però ha exit fer-la compatible amb l’ambició del museu. “Els han convertit en ostatges d’una batalla política!”, ha dit als veïns presents. Eulàlia Reguant (CUP) ha estat més dura i ha recordat que la reivindicació de l’ambulatori té més de 13 anys. Tot i que ha criticat el MACBA com “un exemple dels grans canvis urbanístics que acaben fent més difícil la vida dels veïns del Raval”, ha acceptat que s’ampliï en un altre espai.

Més notícies
Imatge d'arxiu de la Plataforma CAP Raval Nord en una protesta. / David Cobo
L’oposició complica el futur del CAP Raval Nord a la Misericòrdia
Notícia: L’oposició complica el futur del CAP Raval Nord a la Misericòrdia
Comparteix
Una proposta del PSC per frenar la revocació de la cessió del Macba "per manca de consens" ha tirat endavant amb el suport del PDECat, C's, PP i Puigcorbé
El Macba no té “cap altre pla” que no sigui l’ampliació a la Capella de la Misercòrdia
Notícia: El Macba no té “cap altre pla” que no sigui l’ampliació a la Capella de la Misercòrdia
Comparteix
El director del museu, Ferran Barenblit, es mostra sorprès per les noves opcions que proposa l’Ajuntament de Barcelona i avança que s’estudiaran amb rigor
Personalitats de la cultura donen suport al CAP Raval Nord en la batalla amb el MACBA
Notícia: Personalitats de la cultura donen suport al CAP Raval Nord en la batalla amb el MACBA
Comparteix
Entre els partidaris de situar el centre de salut a la capella de la Misericòrdia hi ha Sergi López, Martí Sales, Marina Espasa, l’Ateneu Popular de 9Barris, Txarango, La Calders o Coop57
Gala Pin: “Vaig cometre l’error de pensar que tothom prioritzaria el CAP”
Notícia: Gala Pin: “Vaig cometre l’error de pensar que tothom prioritzaria el CAP”
Comparteix
La regidora de Ciutat Vella ha considerat que el nou centre del Raval Nord no és incompatible amb l'ampliació del MACBA
Veïns i professionals del CAP Raval Nord entreguen 6.500 signatures per anul·lar la cessió al Macba
Notícia: Veïns i professionals del CAP Raval Nord entreguen 6.500 signatures per anul·lar la cessió al Macba
Comparteix
El 22 de febrer es votarà al ple municipal després el futur de la capella d'haver superat les 3.750 signatures necessàries per introduir un punt de l'ordre del dia
+MACBA +Cultura es planteja demanar que es revisin els plans descartats per CatSalut pel futur CAP
Notícia: +MACBA +Cultura es planteja demanar que es revisin els plans descartats per CatSalut pel futur CAP
Comparteix
La plataforma pel museu a la Misericòrdia ha demanat que "no s'atiï la demagògia"
Manu Chao, David Fernàndez i Bel Olid signen pel CAP Raval Nord a la Misericòrdia
Notícia: Manu Chao, David Fernàndez i Bel Olid signen pel CAP Raval Nord a la Misericòrdia
Comparteix
La plataforma pro-ambulatori respon amb el suport d'entitats veïnals la campanya del Macba que presenta signatures de desenes de personalitats de la cultura
L'arquitecte Jordi Ros, Joan Antón Maragall, i Ainhoa Grandes, avui / Europa Press
La Fundació Macba retreu a l’Ajuntament la “improvisació” en la batalla per la Misericòrdia
Notícia: La Fundació Macba retreu a l’Ajuntament la “improvisació” en la batalla per la Misericòrdia
Comparteix
La conselleria i el consistori anuncien que es crearà un grup de treball per estudiar les propostes municipals per al museu però la fundació contraataca amb idees per al CAP
L’Ajuntament proposa l’ampliació del Macba amb un nou edifici al costat del museu
Notícia: L’Ajuntament proposa l’ampliació del Macba amb un nou edifici al costat del museu
Comparteix
L'equip de Colau troba a faltar una posició unitària al govern de la Generalitat i emplacen les conselleries de Salut i Cultura a posar-se d'acord

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa