L’Ajuntament proposa l’ampliació del Macba amb un nou edifici al costat del museu

L'equip de Colau troba a faltar una posició unitària al govern de la Generalitat i emplacen les conselleries de Salut i Cultura a posar-se d'acord

L’Ajuntament ha presentat aquesta tarda un ventall d’opcions per a la futura ampliació del Macba –fora de la Capella de la Misericòrdia– amb una proposta estrella que aixecaria un nou edifici al costat del museu. És l’aposta del govern municipal per desencallar les posicions contraposades del CAP Raval Nord i el Museu d’Art Contemporani de Barcelona abans que es voti la revocació de la cessió de l’antiga capella al plenari del 22 de febrer. El pla és “solucionar un problema de ciutat” satisfent totes les parts, ha assegurat la regidora de Ciutat Vella, Gala Pin. 

D’entre un total de sis opcions que han presentat, la idea que l’equip d’Ada Colau veu amb més bons ulls és la de construir un nou espai de dues plantes a peu de carrer i un gran soterrani que quedaria situat entre el carrer Ferlandina i la plaça Joan Coromines. Aquest afegit al museu, a la banda sud-oest, podria connectar-se amb la resta del Macba a través d’un pont a la part alta i un passadís subterrani a la de baix, ha assegurat el comissionat de cultura de l’Ajuntament, Joan Subirats. 

La idea, a més de quedar a prop, augmentaria en 700 metres quadrats la previsió d’ampliació del Macba a la Misericòrdia, ja que disposava de 2.300 m2 i amb la nova proposta passaria a disposar de 3.000 m2. Tot i això, la previsió no especifica quin termini seria necessari per dur a terme les obres ni el seu cost. També solucionaria resoldria el problema amb la mitgera on hi ha el mural G-333 de Chillida, asseguren els representants municipals.

Recreació de l'encaix en superfície de l'edifici proposat per ampliar el Macba / Ajuntament

Recreació de l’encaix en superfície de l’edifici proposat per ampliar el Macba / Ajuntament

En tot cas, l’opció d’encabir un equipament a l’espai a tocar de la plaça Joan Coromines acull també dues propostes més. Una barraria totalment el pas entre el carrer Ferlandina i la plaça, ja que construiria cinc plantes des de la base i fins a l’alçada del mateix edifici Meier –el principal del Macba–. I l’altra, seria una barreja, ja que elevaria fins a cinc plantes, però s’habilitaria un espai per poder connectar la plaça Joan Coromines i el carrer que dona a la plaça dels Àngels.

Manca d’unitat a la Generalitat

La voluntat de trobar solucions pel futur del Macba l’han presentat conjuntament Pin, Subirats i la comissionada de salut, Gemma Tarafa. Així, el govern de Colau ha mostrat una escena d’unitat oposada a la Generalitat, ja que les conclusions dels tècnics del CatSalut diuen que el solar de la capell és “l’únic espai amb els requisits idonis per fer un nou CAP”, ha destacat Tarafa, i el departament de Cultura i la seva consellera, Laura Borràs, continuen advocant per l’ampliació del museu a l’espai que té cedit des del 2013. 

Per això, tan Joan Subirats com Gala Pin han fet incidència en què seria bo les diferents conselleries –la de Salut gestionada per ERC i la de Cultura pel PDECat– que s’asseguessin i assolissin una postura única, ja que “formen part del mateix govern”, ha subratllat el comissionat municipal de cultura. 

Més opcions

Les idees que han presentat des del consistori s’han tractat aquesta tarda amb la resta dels grups municipals, així com amb representants de la Fundació Macba, i es parlaran a nivell formal la pròxima setmana en una comissió executiva del museu en què hi seran presents l’Ajuntament, la Generalitat i el Ministeri d’Educació, Cultura i Esport. 

Allà es podran debatre totes les opcions, ja que a més de l’espai adjacent al Macba també s’han plantejat altres propostes. Una inclouria el pla més proposat des del principi, que portaria les oficines del museu a l’actual Dispensari Tuberculós que deixaria d’ocupar l’ambulatori –tot i que el Macba l’ha descartat en diferents ocasions per la distància respecte el museu–. Una altra situaria l’ampliació a la planta superior de les tres que formen el pàrquing a sota de la plaça dels Àngels. Segons Subirats, “com no és necessària la llum natural, l’espai seria totalment vàlid per a fer exposicions” i només caldria trobar la fórmula per compensar l’empresa que té adjudicat el servei d’aparcament. I per últim, una tercera que contemplaria ampliar el Convent dels Àngels construint un edifici on actualment hi ha l’Arxiu municipal i una escola bressol. 

Nou comentari