Graupera lloga un pis turístic il·legal per demostrar el “fracàs” de Colau

Assegura que només Airbnb ha eliminat els apartaments sense llicència, que estan començant a envair barris com Sants i Hostafrancs

Llogar un pis turístic il·legal a Barcelona continua sent molt fàcil, tot i els 5.000 que l’equip de govern d’Ada Colau recorda que ha fet retirar de les plataformes on es poden trobar. És el que assegura Jordi Graupera, cap de llista de Barcelona És Capital – Primàries, que aquest diumenge ha fet un peculiar acte electoral en un d’aquests apartaments sense llicència turística que ha llogat per “exemplificar el fracàs de les polítiques de turisme de l’Ajuntament de Barcelona”.

El candidat ha convocat la premsa al barri d’Hostafrancs per portar els periodistes fins a una finca del carrer Creu Coberta i fer-los pujar fins a un pis que ha contractat per 185 euros la nit: aquest preu dona dret a estar-s’hi dues persones, seria més car si s’omplís el pis, amb 8 places per dormir, dues en un llit suposadament doble ficat gairebé a la forá en una habitació petita, quatre lliteres a l’habitació gran i un sofà llit doble al menjador. Afirma que ha comprovat que no té el permís municipal com a allotjament.

Aquest pis era a Booking, però també n’hi ha a d’altres plataformes. “No hi ha manera de quantificar-los, però bona part dels apartaments il·legals que Airbnb ha eliminat perquè va signar un acord amb l’Ajuntament per tenir-los controlats de retirar-los han anat a parar a altres webs, o bé es lloguen per Facebook o pel boca orella”, denuncia Graupera.

El cap de llista de Primàries acusa Colau i el seu equip de govern d’haver-se limitat a fer una “campanya retòrica d’odi al turisme” i a assenyalar Airbnb, que “va signar l’acord que té amb l’Ajuntament creient que ho faria tot el sector”. El cas és que, segons la versió de Graupera, els pisos turístics continuen sense control real per “incompetència” municipal i han arribat massivament a nous barris, com ara Sants i Hostafrancs.

Tot i que està d’acord que no es poden donar més llicències d’apartaments turístics –mantindria la moratòria–, Graupera creu que “l’estratègia municipal ha sigut errònia”. Per començar, creu que falta “estendre a totes les plataformes” el conveni que es va fer amb Airbnb i “si s’hi neguen, multar-les”.

I a més llarg termini, considera que s’ha de “canviar el model turístic”, que a Barcelona és el dels anys olímpics, creat “pels germans Maragall“. “Esponjar” el turisme perquè no tots els visitants es concentrin al centre de la ciutat i, a llarg termini, “canviar el model econòmic” de la ciutat perquè no depengui tant d’aquest sector són les dues demandes del candidat.   

Més informació

Nou comentari