Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Els comuns i el PSC tornen a discrepar i voten dividits sobre l’Eixample
  • CA

Les discrepàncies entre els dos partits del govern municipal de Barcelona s’han tornat a evidenciar aquest dimarts, en aquest cas sobre el pla d’usos de l’Eixample. El PSC ha decantat amb els seus vots que hagi prosperat una proposició que el grup municipals de Junts ha presentat a la comissió d’Ecologia i Urbanisme d’aquest dimarts, que planteja que es modifiqui la norma per preservar comerços tradicionals i tractar d’escurçar que un possible encariment de preus de locals i d’habitatges expulsi veïns amb la futura implantació de la superilla.

El text promogut pel grup independentista, esmenat amb aportacions dels socialistes, sosté que el pla d’usos “no disposa de la majoria i el consens necessari per a poder tirar endavant”. Alhora, reclama limitar l’abast als carrers i places de la primera fase de la superilla de l’Eixample i ampliar el termini d’al·legacions a quatre mesos. PSC, Junts, Cs, Valents i el PP han donat suport a la proposició, mentre que els comuns i ERC s’han quedat sols rebutjant-lo. En realitat, la proposta no obliga a res, però burxa en les divergències entre comuns i socialistes sobre l’extensió d’un dels plans estrella d’Ada Colau, que ja es van plasmar en l’aprovació inicial del text en la comissió de govern: el partit de l’alcaldessa va votar a favor mentre que els regidors liderats per Jaume Collboni es van abstenir.

La regidora socialista Laia Bonet ha fet palès el desacord del seu partit amb el pla d’usos promogut per Barcelona en Comú i ha afirmat que “requereix més temps, més consens i més acord” abans d’implantar-se. Bonet ha considerat que un pla d’usos unificat per a tot el districte “no respon a necessitats concretes ni a interessos compartits”. “És un àmbit massa ampli ambit. No tindrà els mateixos problemes ni les mateixes necessitats l’entorn de la Sagrada Família que l’entorn de l’antiga presó Model”, ha comparat la regidora, que ha opinat que “el pla d’usos confon la part pel tot”, al prendre de referència el pla d’usos específic del carrer Girona, on es va impulsar un pla d’usos propi abans que es pacifiqués la via.

“Un model bo per a un entorn no té perquè ser bo per a tot el districte”, ha adduït Bonet. Alhora, ha advertit que cal un “estudi econòmic que analitzi els efectes en un districte que, a més, concentra el 30% de l’activitat comercial i de serveis” de Barcelona. La socialista ha rematat que la regulació “no es pot fer d’esquenes al sector comercial” i ha pregat “participació real del comerç”.

Sanz, contra Junts

En el seu torn, la tinent d’alcalde d’Urbanisme i membre dels comuns, Janet Sanz, ha carregat contra Junts, a qui ha acusat de presentar la proposta només per mostrar la divisió interna que la regulació de l’Eixample causa al si del govern municipal. “Volen fer veure que tots els govern són com els seus. Clar que hi ha diferències, som partits diferents, però compartim un govern comú”, ha esgrimit Sanz, que ha recalcat que el pla d’usos aprovat el mes passat és només “una proposta inicial” i queda pendet el procés de debat per acabar de modelar la norma.

En tot cas, i en un missatge dirigit al PSC, Sanz ha defensat que rebutjar un model únic per a tot l’Eixample implicaria “diferenciar entre carrers de primera i de segona”. “A tots ens preocupa la gentrificació i l’expulsió de les activitats tradicionals. Tenim poques competències per evitar perdre el comerç de tota la vida i disposar de més habitatge perquè la gent no marxi del seu barri, però quan presentem propostes sembla que ja no estem tan en contra de la gentrificació. Hem de clarificar una mica. Si estem a favor d’evitar la gentrificació, necessitem el pla d’usos”, ha defensat Sanz.

Per la seva banda, Junts ha recalcat que la proposta de regulació de l’Eixample no genera consens. “No n’hi ha ni al cor del mateix govern”, ha assenyalat el regidor juntista Jordi Martí.

Més notícies
Imatge d'arxiu de la ronda Litoral / ACN
La ZBE acaba amb 600.000 trajectes de vehicles contaminants en dos anys
Notícia: La ZBE acaba amb 600.000 trajectes de vehicles contaminants en dos anys
Comparteix
L'Ajuntament assegura que s'han evitat 125 morts prematures anuals des de la implementació de la mesura
Una imatge d'arxiu de l'antiga llosa de la ronda de Sant Antoni / MMP
L’Ajuntament estudia retirar la llosa de Sant Antoni després de Nadal
Notícia: L’Ajuntament estudia retirar la llosa de Sant Antoni després de Nadal
Comparteix
Malgrat prometre poder-la treure a finals d'any, contemplen un nou retard en favor de la campanya de Nadal, com demanen els comerciants
El tram de Villarroel que dona a l'hospital clínic, un dels afectats / Ajuntament
La ginecòloga i activista Aleixandre estrena plaça davant del Clínic
Notícia: La ginecòloga i activista Aleixandre estrena plaça davant del Clínic
Comparteix
La metgessa i feminista valenciana dona nom a la cruïlla pacificada de Villarroel i Rosselló
El regidor del districte de l'Eixample i d'Educació, Pau Gonzàlez, atén al TOT Barcelona per fer una entrevista / Jordi Play
Pau Gonzàlez: “L’especulació no ens pot fer frenar la superilla”
Notícia: Pau Gonzàlez: “L’especulació no ens pot fer frenar la superilla”
Comparteix
El regidor de l'Eixample i d'Educació assegura que les discrepàncies amb el PSC són "molt menors"

Comentaris

  1. Icona del comentari de: JordiP a març 15, 2022 | 19:20
    JordiP març 15, 2022 | 19:20
    A mí, les "propostes inicials" d'aquesta tia em fan tremolar de por. Estan matant Barcelona i encara volen fer més sang. Cal lligar-la curt, a aquesta.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa