Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
La ZBE acaba amb 600.000 trajectes de vehicles contaminants en dos anys
  • CA

La Zona de Baixes Emissions (ZBE) posa fi en poc més de dos anys amb 609.000 desplaçaments de vehicles contaminants. Aquest és el balanç que ha fet públic l’Ajuntament de Barcelona aquest dilluns. La zona on s’aplica un cordó sanitari als automòbils que contaminen més ocupa una extensió de 95 quilòmetres quadrats i s’aplica de forma majoritària a la ciutat de Barcelona -amb l’excepció de les dues rondes- i els municipis limítrofs a ella.

Els nivells de diòxid de nitrogen (NO2) s’han reduït en 4’3 µg/m3 a Barcelona, un 11%, amb dades del desembre de 2021. L’impacte previst quan es va començar a desenvolupar la mesura, el 2017, oscil·lava en una baixada d’entre 3,1 i 7,7 µg/m3. A l’Eixample, l’estació on el trànsit és més intens, aquesta davallada d’aquesta partícula contaminant ha caigut 8’6 µg/m3, encara més del que es preveia.

“El parc circulant de vehicles sense etiqueta, que inclou els vehicles que encara estan en moratòria o que ho van estar durant l’any passat, ha passat del 20% del 2017 al 3-4% amb dades de desembre de 2021”, assegura l’Ajuntament. De totes maneres, des de la implementació de la mesura s’han aplicat 69.145 sancions a persones que incomplien la normativa.

125 vides salvades

L’Ajuntament assegura que la ZBE ha salvat 125 persones cada any de patir una mort prematura a causa dels alts nivells de contaminació, un 0,8% del total de morts. A més, el consistori estima que ha evitat el 5% dels nous casos d’asma infantil (110 casos anuals) i l’1% de nous casos de càncer de pulmó (15 cada any). Es calcula que cada any es produeixen 1.000 decessos abans d’hora per aquest factor. Per tant, encara queda feina per fer que cap persona perdi la vida abans de l’esperat per la pol·lució atmosfèrica. A més, si se seguissin les recomanacions de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) evitaria 3.700 morts prematures.

13.000 targetes verdes

Per incentivar la reducció dels vehicles circulant a la ZBE, l’AMB va crear un nou títol de transport públic anomenat T-verda. Aquest bitllet ofereix viatges il·limitats i gratuïts durant tres anys a tot aquell que decideixi donar de baixa, desballestar el seu vehicle privat contaminant i no comprar-ne un de nou durant tres anys. Des del 21 d’agost de 2017 fins al 31 de desembre de 2021 s’han expedit un total de 13.285 targetes d’aquest tipus.

Més notícies
Un cartell avisa als conductors que entren a la Zona de Baixes Emissions de Barcelona a la sortida 5 de la Ronda de Dalt / ACN
Barcelona podrà decidir si imposa un peatge urbà a la ZBE
Notícia: Barcelona podrà decidir si imposa un peatge urbà a la ZBE
Comparteix
La Llei de Mobilitat Sostenible que prepara el govern espanyol preveu que els ajuntaments puguin imposar una taxa als vehicles particulars
Recreació virtual de la plaça de Rocafort amb Consell de Cent, amb la superilla / Ajuntament de Barcelona
Els fons europeus apuntalen la superilla i la Zona de Baixes Emissions
Notícia: Els fons europeus apuntalen la superilla i la Zona de Baixes Emissions
Comparteix
Barcelona rebrà gairebé 75 milions, que també es destinaran a la compra de busos elèctrics i carrils bici, entre altres projectes
Un camió sortint de terminal d'ICL al Port de Barcelona amb contenidors al fons / ACN
Pròrroga amb condició perquè els camioners circulin sis mesos més a la ZBE
Notícia: Pròrroga amb condició perquè els camioners circulin sis mesos més a la ZBE
Comparteix
Els transportistes s'hauran de comprometre per escrit que renovaran els vehicles abans del 30 de juny
Diversos camions en un aparcament a l'AP-7, en una imatge d'arxiu / Mar Rovira / ACN
Col·lapse a la ronda Litoral per protestar contra la ZBE
Notícia: Col·lapse a la ronda Litoral per protestar contra la ZBE
Comparteix
Els camioners provoquen quatre quilòmetres de cua en la primera de les tres jornades de mobilització contra la Zona de Baixes Emissions

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Ricard a març 14, 2022 | 14:33
    Ricard març 14, 2022 | 14:33
    I de pas aconsegueixen que la gent hagi de canviar de cotxes tinguin diners o no. Aquests de l'ajuntament són uns genis.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa