Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Un pla per salvar “les botigues de tota la vida” de la superilla de l’Eixample
  • CA

Si el Raval té un monocultiu de comerços dedicats a latelefonia mòbil, les fruiteries i les carnisseries, a l’Eixample la restauració domina clarament. Al districte, segons dades de l’Ajuntament, hi ha 14.416 locals, i un 27% estan destinats a la restauració, autoserveis, comerços alimentaris, botigues de conveniència i activitats musicals. I només les activitats de restauració i degustació sumen fins a 3.279 establiments, el 20% de tots els de l’Eixample. Encara més, 3 de cada 10 establiments d’aquest tipus de tota la ciutat són a l’Eixample. Una hioperespecialització que el govern tem que es converteixi en monocultiu amb la superilla.

Per aquesta raó la comissió de govern, després que fa poc s’anunciés com serà la superilla de l’Eixample, un dels plans estrella de Colau, ha aprovat inicialment “un pla d’usos per a tot el districte per mantenir l’equilibri entre els diferents tipus d’establiments i impedir el monocultiu d’usos davant la gran transformació que suposaran els eixos verds i places del pla Superilla Barcelona”, ha explicat l’Ajuntament en un comunicat. D’alguna manera, es posa la ben abans de la ferida. I no és el primer pla d’usos que té el disctricte.

La idea és exportar el model del carrer de Girona, on es va impulsar un pla d’usos propi abans que es pacifiqués la via i que els restaurants i activitats s’hi hagin incrementat, i evitar que “hi hagi saturació i problemes de convivència”. Segons el pla, s’establiran un seguit de requisits de densitat i distància entre locals i de superfícies mínimes i màximes per a restaurants, activitats musicals, comerços alimentaris i activitats vinculades al turisme. De moment, però, es tracta d’un document inicial, i cap al mes de maig es posarà en marxa un procés participatiu per recollir les aportacions del veïnat, entitats i grups polítics.

Sigui com sigui, el juny vinent començaran les obres dels primers quatre eixos verds i quatre places a l’Eixample, i es preveu que fins al 2030 les intervencions arribin de manera gradual a un total de 21 eixos i 21 places. Naixeran espais pacificats amb prioritat per al vianant que afavoriran el passeig a peu i amb biciclet. “Aquesta millora en la mobilitat, l’espai públic i la qualitat de l’aire fan necessari actuar per posar ordre als canvis que es podrien produir en les activitats que es desenvolupen a les plantes baixes dels eixos verds”, conclou l’Ajuntament. En definitiva, conclou la nota, “un pla perquè les botigues de tota la vida continuïn obertes i els veïns i veïnes puguin seguir vivint als seus barris”.




Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa