Un dels projectes estrella del mandat d’Ada Colau, les superilles, està provocant topades constants amb el seu soci de govern. El PSC s’ha empassat les superilles tot i ser-ne molt crític, però ara, després que tot just fa un parell de setmanes es presentés públicament el pla de pacificació per a l’Eixample, que finalitzarà el 2030, la comissió de govern ha donat llum verda a un pla d’usos per al districte sencer -no és el primer- que pretén salvar “les botigues de tota la vida” dels efectes negatius de gentrificació que tindrà la superilla.

El pla inicial., que serà sotmès a un procés d’al·legacions i de participació ciutadana abans de la seva aprovació final, vol aplicar restriccions per evitar que l’Eixample, en el seu conjunt com a districte, esdevingui un monocultiu -com a passat al Raval, per exemple, amb la telefonia mòbil i les botigues de queviures– i on a hores d’ara s’hi acumulen 3 de cada 10 restuaruants de la ciutat.

Però el soci de govern, el PSC, ha tornat a oposar-se públicament a la idea que tenen els Comuns sobre com reordenar l’Eixample. La portaveu dels socialistes, Rosa Alarcón, ha estat clara: “El PSC no està d’acord amb l’aprovació inicial del pla d’usos de l’Eixample, sobretot per com s’ha fet el procés. Cal un pla d’usos, però s’ha de fer ben fet, no es pot fer només des de l’urbanisme”, ha lamentat en una declaració a la premsa en referència al projecte de la superilla.

Els socialistes cruen que qualsevol pla d’usos ha de comptar amb la complicitat del comerç i els tècnic municipals. “Tenim molts dubtes que l’aplicació hagi de ser a tot el territori de l’Eixample, és diferent la realitat de Passeig de Gràcia de l’entorn de la Model. No és el mateix el barri de la Sagrada Família que el barri del Fort Pienc”, exemplifica Alarcón. Els sociallistes defensen que la regulació del pla d’usos “es faci en els carrers afectats per la superilla, que ja produirà gentrificació per ella mateixa”. A més, afegeix la portaveu sociaista, “discrepem sobre el tipus de comerços que s’han de veure afectats o limitats pel pla d’usos. No és el mateix una botiga de conveniència, que estem convençuts que cal limitar, que una botiga de bicicletes. No entenem per què hem de limitar l’ús comercial d’una botiga de bicicletes a l’Eixample”.

Nou comentari

Comparteix