No fa ni un mes l’Ajuntament de Barcelona anunciava la retirar la llosa de Sant Antoni abans que acabi l’any, per acabar amb els plans provisionals i fer obres definitives en aquesta via. No obstant, ara aquesta intensa reivindicació veïnal probablement s’endarrerirà una mica a petició dels propis afectats.
El motiu és ben senzill: minimitzar l’afectació de les obres durant el Nadal, el moment de l’any en què el comerç de barri registra alts volums de negoci que li salven la temporada sencera. Així, l’operació municipal per treure la llosa passaria a principis de 2023, segons ha explicat el regidor del districte de l’Eixample, Pau Gonzàlez, al TOT Barcelona.
“Vam dir que podíem començar-la a treure a finals d’any, però els comerciants ens han dit que Nadal és un moment important i que potser és millor començar una mica més tard”, afirma Gonzàlez. És per això que obre la porta a un canvi de dates. “El que diem als veïns i als debats institucionals és que traurem la llosa com més aviat millor i farem el millor projecte per la ronda pels pròxims 20 anys“, defensa.
La nova ronda de Sant Antoni
A banda de la data, un altre debat sobre aquesta reforma és l’aplicació intacta o actualitzada del projecte que es va aprovar fa 4 anys. Pau Gonzàlez és partidari de fer modificacions al pla inicial: “Hi ha marge de treball amb veïns i veïnes, perquè el projecte de 2018 té algunes coses que no podem fer avui, com un carril bici central, perquè ja no ho fem a la ciutat”, diu. De fet, ha assegurat que aquesta via per les bicis al mig del carrer suposa “una mirada antiga” en l’urbanisme de la capital. De totes maneres, hi ha excepcions i actualment se n’estan construint “en avingudes com la de la Meridiana, que té unes condicions que no són les mateixes que la ronda de Sant Antoni”, matisa el regidor.
Aquests debats passen per l’espai de treball obert entre l’Ajuntament i entitats del barri de Sant Antoni i del Raval. “No hem d’oblidar que aquest és un espai fronterer”, convé Gonzàlez. “Trobarem un consens com més aviat millor i amb el projecte pels pròxims anys”, afirma, convençut. A diferència del que s’ha publicat a altres mitjans, que asseguraven que el PSC pilotaria el projecte a través de l’Institut de Mercats, el regidor de l’Eixample assegura rotund que no és així i que seguirà en mans dels comuns. “Evidentment, les transformacions de l’espai públic les fa Ecologia Urbana i les fa una empresa com BIMSA. L’Institut de Mercats fa una gran feina de renovació i construcció de mercats, però allà ja no hi ha un mercat“, explica. “La retirada d’una llosa que està a l’espai públic l’ha de fer qui té competències en espai públic. Això és tan evident que em sobta llegir el contrari als mitjans de comunicació”, conclou.