Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Clam al Síndic per la conflictiva llosa de Sant Antoni
  • CA

El barri de Sant Antoni no pot més amb la conflictivitat que genera la llosa de la Ronda de Sant Antoni. Instal·lada el 2009 per al mercat provisional, l’Ajuntament no l’ha retirada ni ha restablert el trànsit a la via. En comptes de pacificar la zona, com pretenia la intervenció tàctica que s’hi ha fet, l’esplanada ha atret usos incívics, un mercat de la misèria i petita delinqüència

Així ho van expressar a David Bondia, el nou síndic de greuges de Barcelona, diversos veïns de la ronda visiblement angoixats dimarts al vespre. Visitava Sant Antoni com a primera parada del cicle de reunions El síndic a prop teu, amb el que la institució s’aproparà als veïnats per recollir en persona queixes i propostes i divulgar quins serveis ofereix. L’acte va congregar a mig centenar d’assistents a la llibreria Byron i la llosa va acaparar la majoria d’intervencions i les més airades.

“Albert Batlle només ens ofereix un pedaç!”, es queixava una veïna, que es va identificar com a Rosa. Es referia a la reunió mantinguda la vigília entre la Plataforma d’Afectats per la Llosa de Sant Antoni i el tinent de seguretat, que els va anunciar que hi hauria una patrulla de la Guàrdia Urbana a la llosa cada dia i les 24h. En efecte, ja es pot veure una furgoneta aturada de forma permanent a la cruïlla amb Urgell com a sentinella dissuasiva. També van participar a la reunió de dilluns Pau Gonzàlez i Jordi Rabassa, com a regidors dels dos districtes a costat i costat de la llosa.

Acte ‘El Síndic a prop teu’ a la llibreria Byron de Sant Antoni / Sindicatura de Greuges de Barcelona

Als veïns mobilitzats no els sembla una solució raonable, ni pel seu caràcter provisional ni pel cost: “Amb el que costaran aquests urbanos ja tindríem una nova ronda pagada!”, protestava Josep Maria Ferrer, veí de l’avinguda. “Ens diuen que el mandat vinent es farà una nova ronda, però ens fa por que vingui un nou govern i quedi altre cop en un calaix”, afegia ella. “Ja hi ha un projecte urbanístic escrit i acabat, però l’alcaldessa ha prioritzat altres obres i a nosaltres ens ha deixat tirats”, acusava ell.

També els comerciants de la zona estan preocupats pels mals usos de la llosa. La secretària de l’entitat que els agrupa va demanar al síndic que esbrini si l’Institut Municipal de Mercats de Barcelona té l’obligació legal de “restituir” l’espai públic que va ocupar durant 9 anys mentre l’edifici històric era rehabilitat. La carpa dels venedors no podia clavar-se al paviment existent perquè per sota hi passa el metro, i va caldre construir abans una llosa de formigó que fes de base.

El síndic David Bondia responent als veïns de Sant Antoni / Sindicatura de Greuges de Barcelona

Una altra veïna, l’Eva, demanava a Bondia que mediés per la retirada d’un quiosc abandonat a la confluència amb el carrer Pes de la palla. Segons els veïns, el petit tràfic de droga l’usa per amagar-hi estupefaents, a banda d’enterrar-ne als grans testos d’arbres. Ha rebut fins a tres respostes municipals, assegurava indignada: “Primer em van dir que el cedirien a una entitat de discapacitats com a quiosc, després que seria d’aquests nous que venen cafè i ara l’últim és que no hi ha ús decidit!”. 

També eren a l’acte, per parlar amb el síndic, les dues entitats veïnals referents a la zona, l’AVV Sant Antoni i FEM Sant Antoni. “Es va fer un sondeig a veïns per l’ús de la llosa, però no un autèntic procés participatiu”, protestava la segona associació. Les seves propostes per “dignificar” l’espai, per exemple bancs per seure i baranes perquè ningú caigui, no van ser recollides. “Només pintura al terra i els testos gegants… No s’ha complert el compromís adquirit amb els veïns”, remugava un portaveu.

Mig centenar de veïns, a l’acte del síndic a la llibreria Byron de Sant Antoni / Sindicatura de Greuges de Barcelona

Antoni Tomàs, “veí de tota la vida” de la ronda, ampliava el focus als últims 4 mandats: “La llosa es va començar a plantejar el 2007, amb Jordi Hereu! Que treguin la llosa ja i si més endavant volen fer una reforma, que la facin”. La llosa ha atret usos que semblarien inofensius, com esport a l’aire lliure, però que han esdevingut un conflicte de convivència per manca d’ordre. Per exemple, un partit de bàsquet que s’allarga fins a mitjanit amb crits a ple pulmó o jocs infantils que esdevenen competició de xisclets. “Jo em llevo a les 03h per anar a treballar, no puc dormir així… tanta superilla i al final m’he hagut de posar aire condicionat i contaminar!”, deia la Cristina, una altra veïna.

Bondia va respondre a cadascuna de les peticions i propostes, prenent nota en una llibreta rosa que portava preparada. “Estem molt atents a la situació a la llosa, la patrulla policial 24h ha de ser provisional i hem demanat que Serveis Socials faci seguiment dels venedors ambulants, explicava. Va recollir el guant d’aclarir la responsabilitat de l’Institut de Mercats i reclamar quin retorn s’ha fet als veïns de les consultes sobre la llosa. També va avançar-los que vol preparar el terreny per a la modificació de l’ordenança de civisme prevista pel proper mandat, que aborda conflictes de convivència com els de la llosa. La sessió va tocar molts més temes, com l’accés de la gent gran als serveis públics o el trànsit disparat en carrers com Viladomat i Marquès de Camposagrado arran de la pacificació de l’entorn del mercat. 

Veïns conversant amb el síndic a la llibreria Byron de Sant Antoni / Sindicatura de Greuges de Barcelona

Reforma el proper mandat

Fonts municipals han indicat al TOT Barcelona que l’Ajuntament “s’ha compromès a fer actuacions immediates vinculades a la seguretat i la neteja” i aposta per “afavorir nous usos comunitaris o familiars”, així com fer “millores puntuals per posar al dia l’espai”. El consistori va proposar fa 9 mesos als veïns fer-hi més “millores tàctiques”, però davant del malestar ha rectificat i els ofereix ara treballar ja una urbanització definitiva. 

La nova Ronda Sant Antoni, però, no té data: “Ha d’estar dins d’una reflexió global sobre el conjunt de totes les rondes que envolten Ciutat Vella”. El consistori avança que presentarà en les properes setmanes “un primer esquema del futur de les Rondes a partir del qual començarem un procés de participació”.  I que aspira a “tenir fet o en redacció” el projecte executiu de la reforma abans que acabi el mandat. Les obres començarien, com a d’hora, el proper mandat.

Nova etapa a la Sindicatura

La Sindicatura obre ara una nova etapa, després de la presa de possessió de David Bondia a l’octubre. Ha succeït a la veterana Maria Assumpció Vilà i el seu mandat dura 5 anys, fins al 2026. La institució té 16 anys d’història però n’ha hagut d’esmerçar un bon nombre a consolidar i desplegar les competències que li atorga la Carta Municipal. La seva principal funció és donar empara a la ciutadania quan es queixa a l’administració local i la resposta que en rep és insuficient, inexistent o considera que és injusta. El síndic també pot actuar d’ofici, com Bondia ja ha fet 5 cops.

Bondia vol donar un nou aire a la institució, per fer-la més present a peu de carrer i més coneguda pels barcelonins. A més d’aquests cicle de trobades itinerant, cada setmana s’escapa a un barri diferent per parlar amb els seus veïns de forma més informal. És professor a la UB i abans de ser síndic ha estat president de l’Institut de Drets Humans de Catalunya, membre del Mecanisme Català per la Prevenció de la Tortura i vocal del Consell Català de Foment de la Pau. A la Sindicatura compta amb un equip d’assessors tècnics i una adjunta, Eva García Chueca, nomenada aquest gener pel ple municipal.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Ricard a febrer 10, 2022 | 08:47
    Ricard febrer 10, 2022 | 08:47
    Se'ls que a Sant Antoni no els voten prou.
  2. Icona del comentari de: Sempre a Sant Antoni a febrer 10, 2022 | 10:00
    Sempre a Sant Antoni febrer 10, 2022 | 10:00
    O sigui que el problema no és la llosa, és la gent que passa per sobre. Si passen cotxes, queixes dels cotxes.... i ara, queixes perquè no hi passen. No ho entenc. És una qüestió de falta de civisme, com a altres llocs de la ciutat, amb llosa o sense llosa.
  3. Icona del comentari de: JordiP a febrer 10, 2022 | 10:25
    JordiP febrer 10, 2022 | 10:25
    Vet aquí el futur de la Barcelona de Colau. Grans zones vallades al trànsit rodat i que semblen dedicades a repós de jubilats, mangoneix d'aturats, partidillos de carrer i mercadillo de droga. Superilles? Superdeserts. Si la Colau i la Sanz poguèssiu, treurien l'asfalt dels carrers més principals per a plantar cols i naps. Retornar la ciutat a la naturalesa, al camp. Esborrar la memòria industrial per a tornar a la vida de pagès. Eliminar els vehicles a motor i resuscitar les mules i els matxos. Segle XVI, amb tot el que això representa. Tornar a viure en un entorn de un quilometre de radi. Vida de poble. Olor a fems, cabres, ovelles, gallines. Colau i Sanz a conrear cebes, coi!!

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa