Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Així canviarà l’urbanisme a Barcelona: grans obres que arrenquen el 2022

L’estació del TAV de la Sagrera, la finalització de la L-9, els accessos viaris i ferroviaris al Port o l’ampliació dels FGC per connectar la línia del Vallès amb la del Llobregat …, obres clau per a la mobilitat de la ciutat i la seva connectivitat que a hores d’ara no tenen una data de finalització concreta. Per contra, aquest 2022 és l’any d’arrencada de grans transformacions urbanístiques en punts tan emblemàtics de la ciutat com la Rambla, la Via Laietana o la Meridiana, la connexió dels tramvies per la Diagonal, la finalització del túnel de Glòries o les superilles. Tot plegat, intervencions que canviaran no només la fesomia de la ciutat sinó la quotidianitat dels barcelonins. Algunes d’ellles, no exemptes de polèmica.

Recreació de l'aspecte de la Via Laietana un cop acabin les obres / Ajuntament de Barcelona
Recreació de l’aspecte de la Via Laietana un cop acabin les obres / Ajuntament de Barcelona

Convertir La Rambla en un veritable passeig  

Han passat sis anys des que l’Ajuntament va donar llum verda en un plenari a una nova reforma del carrer més icònic de la ciutat. El projecte estava guardat al calaix però ara, inclòs als pressupostos del 2022, es començarà a materialitzar amb l’inici de les obres pel tram més proper al mar, Colom-Santa Madrona, amb una inversió de 44,56 milions d’euros. La Rambla tindrà un sol carril de circulació per sentit de 3,5 metres d’amplada, en comptes dels dos que hi ha actualment, de manera que les voreres laterals, d’un mínim de 3 metres d’amplada. Desapareixerà l’asfalt i tot quedarà cobert per paviment.

Els quioscs i les paradetes de flors es reubicaran i es crearan tres grans espais-plaça amb plataforma única a tres de les cruïlles més singulars de la Rambla: l’espai Moja-Betlem, el Pla de la Boqueria i el Pla del Teatre. I es crearà una nova zona urbana amb arbres amb paviments verds a tocar del monument a Colom. Segons el consistori, la prioritat de la reforma és “promoure la diversificació comercial, potenciar l’habitatge, impulsar activitats culturals i remodelar l’espai per afavorir els passeigs i les trobades al carrer”.

El túnel de les Glòries, a ple rendiment

Una altra obra que acumula grans retards però que aquest 2022 sí que veurà la llum a banda i banda. Després de tancar el 2021 amb l’obertura del túnel en sentit Besòs, després de set anys d’obres, aquest primer trimestre del 2022 s’obrirà el túnel de les Glòries en sentit Llobregat, segons la previsió de l’Ajuntament. Amb la infraestructura a ple rendiment, s’absorbiran 78.000 vehicles de motor que cada dia circulen per la Gran Via a l’altura de Glòries- tret dels autobusos de TMB, que circularan en superfície per recollir passatgers.

La nova Via Laietana: una convivència més pacífica

Un altre carrer històric de la ciutat és a punt d’iniciar una transformació radical. La Via Laietana passarà de ser un cau de vehicles a un espai més dissenyat per als vianants i les bicicletes, que conviuran amb els vehicles amb una fórmula de pacificació. Tot plegat, després d’una dècada de crits de socors de veïns i comerciants. L’esperada reurbanització començarà l’1 de març amb la renovació de les xarxes de serveis al subsòl del carrer. Tres mesos més tard, al juny, començarà la remodelació del primer tram, entre les places Urquinaona i Antoni Maura, que s’allargarà fins al maig del 2023.

Tot seguit començarà la intervenció a la resta del carrer, amb un cost total de 33 milions d’euros, que donaran a la Via Laietana un ample de voreres de 4,05 metres -ara és d’entre 2,6 i 3,5 metres-, amb dos carrils de baixada, un al costat de la vorera compartida entre bicis, busos i taxis i un altre per a vehicles privats, que hauran de circular a un màxim de 30 quilòmetres per hora. De pujada, hi haurà un carril exclusiu per a bicicletes enganxat al passadís de vianants i un altre per a busos i taxis, que també podran utilitzar veïns o usuaris dels pàrquings, com ja succeeix amb La Rambla. També s’incrementaran les parades de taxi i les zones de càrrega i descàrrega. Fet i fet, les obres s’allargaran fins, com a mínim, el 2024.

La connexió del Tramvia per la Diagonal , més a prop TRAM
La connexió del TramBaix i el TramBesòs per la Diagonal, més a prop TRAM

La unió dels tramvies per la Diagonal

Debat etern i controvertit tant al carrer com al consistori, i amb consulta ciutadana inclosa. Però finalment, el 2021 es tancava amb el primer petit pas per connectar la plaça de Francesc Macià i les Glòries amb el tramvia. El servei del TRAM a la banda Llobregat i a la banda Besòs s’inaugurava el 2004 amb el forat a la Diagonal, de manera que han passat disset anys fins que s’han adjudicat els primers lots de la primera fase d’obres, el tram Verdaguer-Glòries i han començat les obres del col·lector d’aigües pluvials i residuals que hi ha en aquesta via. Es preveu que les obres d’abast comencin la tardor del 2022, de manera que els barcelonins haurien d’acomiadar el 2023 amb tramvies en marxa circulant en aquest tram. Després faltaria el tram barceloní de Verdaguer a Francesc Macià, que les previsions més optimistes situen a finals del 2027.

La reforma de la Meridiana accelera

Amb 7,1 quilòmetres, la Meridiana és la tercera via més llarga de la ciutat, després de la Diagonal i la Gran Via. Concebuda el 1859 per Ildefons Cerdà, es troba immersa en una remodelació històrica que comportarà una reordenació del trànsit i la seva pacificació amb zones verdes. Hi circulen diàriament prop de 100.000 vehicles i la creuen transversalment prop de 10.000 vianants cada dia. Transformar-la en un eix cívic és una de les demandes històriques dels barris que hi conviuen.

Aquest estiu comencen obres en un nou tram -l’abril del 2021, després d’un any de pandèmia, es van reprendre les primeres intervencions- des de Navas de Tolosa-Josep Estivill fins a Fabra i Puig. El consistori també vol redactar aquest 2022 l’avantprojecte de les obres entre Fabra i Puig i el Pont de Sarajevo amb un procés participatiu.

Recreació de la futura Meridiana, amb menys vehicles i més espais verds AJUNTAMENT DE BARCELONA

La Superilla Barcelona arriba a l’Eixample

Segurament, la transformació urbanística que més polseguera aixeca a la ciutat, les superilles, arribaran a partir del mes de juny a l’Eixample. Arrencaran les obres als carrers del Consell de Cent, Rocafort, Comte Borrell i Girona, que es convertiran en plataformes úniques amb un paviment que serà de panots i granit. Una transformació que inclourà un 10% de superfície verda -ara és només un 1%-, guanyant zones d’estada i de joc infantil. Es crearan quatre grans places, d’uns 2.000 m2 cada una a les confluències entre eixos verds. Aquest primer pas serà una realitat, segons el calendari de l’Ajuntament, el primer trimestre del 2023 i costaran 37,8 milions d’euros.

El consistori pretén recuperar espai per a la ciutadania que ara té guanyat el cotxe privat, una motivació que ha rebut el rebuig d’alguns sectors, el més dur, Foment del Treball, que ha acusat l’Ajuntament de posar en risc el teixit econòmic de l’Eixample. Segons la patronal, es podria perdre al voltant del 20% de la facturació del comerç i de la restauració, circumstància que comportaria la pèrdua d’uns 25.000 llocs de treball.

Adéu als blocs de formigó de les terrasses en calçada

Aquest 2022 desapareixeran els blocs de formigó i els elements provisionals de totes les terrasses en calçada, que van néixer arran de la Covid-19 com una eina per ajudar els negocis amb les distàncies de seguretat, hauran d’estar sobre plataformes de fusta aquest estiu. Els restauradors hauran d’adquirir les plataformes i fer uns tràmits administratius per renovar les llicències extraordinàries concedides durant la pandèmia. Del total de 3.618 noves llicències, 1.483 s’han donat en espais com ara cordons d’aparcament, carrils de circulació i xamfrans, i ha suposat la substitució de 2.652 places d’aparcament.

Un dels nous prototips de terrasses al carrer / Europa Press
Un dels nous prototips de terrasses al carrer / Europa Press

Un parc, segona vida per a la colònia Castells

La Colònia Castells, al barri de les Corts, tindrà un parc de 9.602 metres quadrats de zona verda i espais de salut i esbarjo. El parc estarà delimitat pels carrers Entença, Taquígraf Serra, Equador i Montnegre, i seràun pas clau en la culminació del procés de transformació urbanística, que va començar fa 18 anys, que també preveu la creació de nous habitatges i equipaments. Les obres d’aquesta gran àrea verda comencen aquest mes de març i s’allargaran un any.

El parc tindrà una plaça central, horts urbans comunitaris, jocs infantils, un circuit de salut i una àrea de gent gran. A l’àrea verda hi haurà uns grans parterres amb un centenar d’arbres nous, com plataners, lledoners, ginkgos, xicrandes i diverses plantes. Però a més, s’aposta per la memòria històrica i es preveu mantenir 11 cases ubicades al passatge de Piera, preservant així el traçat d’un dels vials de la colònia Castells.

Recreació d’una superilla a l’Eixample AJUNTAMENT DE BARCELONA

Superilla del carrer Gran de Sant Andreu

Aquest gener ha començat una nova fase de la transformació del carrer Gran de Sant Andreu amb l’inici de la reurbanització de la via entre el carrer de Joan Torras i la plaça de Mossèn Clapés. L’actuació permetrà donar continuïtat al tram de carrer renovat el 2019 i completar la transformació prevista per augmentar l’espai de vianants i les zones de descans, afavorir el comerç de proximitat i pacificar la circulació de vehicles. Tot plegat, enmarcat en el desenvolupament del model Superilla Barcelona. La previsió és que l’obra estigui enllestida per la campanya de Nadal del 2022, i serà el resultat de les aportacions en un procés participatiu amb els veïns.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: S'ho quedi n a febrer 09, 2022 | 08:20
    S'ho quedi n febrer 09, 2022 | 08:20
    La transformació de la perla del mediterrani en la merda més gran del sud de Europa se está portan a terme i sense retorn, portem cinc anys de comuns nistas al xuntament, merci per tot mesieur valls, no ho oblidarem mai. I en queden tres anys de legislatura, en els que remataran la jugada. I el barcelonins miran de perfil, Netflix i crispetes, turisme de xancletes i un punto euro a la butxaca....ja som tan provincians com cualsevol. I lo pitjor, tothom ho veu, tothom es queixa posant-se les mans al cap i mentrestant ens estan transformant la ciutat en un conglomerat de illes patinets i bicicletes, cotxes amuntegats, polución, brutícia botelloits i seguretat limitada. Apa noi ja vos ho fotareho.molts són el que han marxat per no tornar mai més.
    • Icona del comentari de: Rgeminada a abril 09, 2022 | 15:35
      Rgeminada abril 09, 2022 | 15:35
      Perquè està mes bonica amb tot de cotxes. Si, mes segura.
  2. Icona del comentari de: Montse a febrer 09, 2022 | 09:22
    Montse febrer 09, 2022 | 09:22
    Està bé que en carrers es pogui passejar, però el que no es pot fer, es tallar les avingudes que creuen la ciutat quedin tallades, en una ciutat com a Barcelona, i que provoqui un caos de circulació. Que en cada barri hagi un carrer o dos tallat, les places ben arranjades per evitsr el trànsit d'acord, però no que els veïns tinguin dificultat per entrar, i sortir. I més quan tenim un greuge com és la mobilitat en trens, quan per anar a treballar uns 500mil vehicles entran diàriament, i surten de Barcelona, i altres que surten i tornen a entrar, i que no es tingui rn compte.
  3. Icona del comentari de: Joan Alemany a febrer 09, 2022 | 11:25
    Joan Alemany febrer 09, 2022 | 11:25
    Endavant amb el tram, i estaria d'acord amb més en amplis sectos d'avingudes i carrers amples, com el carrer Urgell, avinguda de Sarrià o passeig de Sant Joan, per posar exemples, sempre lligats a la desaparició del bus. Però en total desacord al tall de carrers essencials pel desenvolupament de la ciutat com quasi qualsevol del eixample o vies arterials importants con el carrer Grand de Gràcia. Com altres ciutats, poden conviure perfectament, els tramvies amb la resta de vehicles. Jo crec què el sr. Ildefons Cerdà aixequés el cap i veiés, per exemple, com està actualment el carrer Consell de Cent, avinguda de Roma o carrer d'Almogàvers, es posaria les mans al cap dient "m'estan destrossant la ciutat "
  4. Icona del comentari de: Joan a febrer 09, 2022 | 12:25
    Joan febrer 09, 2022 | 12:25
    Que els Déus ens amparin !!!!
  5. Icona del comentari de: Carmen a febrer 09, 2022 | 17:05
    Carmen febrer 09, 2022 | 17:05
    Les bicicletes també pagaran un impost de circulació ja que si els que tenim cotxe el paguem i cada vegada tenim menys carrils per poder circular, les bicis cada vegada tenen més i no paguen. Resulta molt injust.
    • Icona del comentari de: Eudald a octubre 03, 2022 | 09:48
      Eudald octubre 03, 2022 | 09:48
      No volem una ciutat sense fums ni contaminació? Pensa que l'aire de Bcn és qualificat d'alta tòxicitat. Tenim bus, metro, fgc, bicis, taxis, (la renfe ni la conto pq es una calamitat). Crec que es hora d'anar despedint-nos dels cotxes dins de la ciutat.
  6. Icona del comentari de: Nicole a febrer 09, 2022 | 21:33
    Nicole febrer 09, 2022 | 21:33
    Desastros panorama
    • Icona del comentari de: Josep xx a febrer 10, 2022 | 01:10
      Josep xx febrer 10, 2022 | 01:10
      Perqué no es planteixen també treure d'una vegada les motos de les boreres? Poden aparcar arreu, no paguen multes, no les agafa la grúa. Ara amb les compartides les troves a qualsevol Lloc. Están lliberades!!
  7. Icona del comentari de: Jordi a febrer 10, 2022 | 00:13
    Jordi febrer 10, 2022 | 00:13
    Com el cul ho està fent el àrea de mobilitat del ajuntament. Tunel de Glòries a 50 km/h per sortir de bcn. Semàfors des de Marina fins a Glòries descoordinats. Dos carrils per cotxes. Sortida a pas de tortuga. Zona de Sant Martí i Poble Nou de zona verda. La gent que aparcava alla, i agafava els transport públic per anar al centre de bcn, que els donguin.... I moltes coses més.... PENSEU AMB EL CUL, NO AMB EL CAP.
  8. Icona del comentari de: Josep a febrer 10, 2022 | 01:09
    Josep febrer 10, 2022 | 01:09
    Perqué no es planteixen també treure d'una vegada les motos de les boreres? Poden aparcar arreu, no paguen multes, no les agafa la grúa. Ara amb les compartides les troves a qualsevol Lloc. Están lliberades!!
  9. Icona del comentari de: Josep xx a febrer 10, 2022 | 01:09
    Josep xx febrer 10, 2022 | 01:09
    Perqué no es planteixen també treure d'una vegada les motos de les boreres? Poden aparcar arreu, no paguen multes, no les agafa la grúa. Ara amb les compartides les troves a qualsevol Lloc. Están lliberades!!
  10. Icona del comentari de: Anònim a febrer 10, 2022 | 07:52
    Anònim febrer 10, 2022 | 07:52
    Esta be tenir una ciutat maca.. pero la ciutat es dels ciudatadans que vivim i paguem impostos.. i que a mes a mes hem de circular per la ciutat.. i aparcar... aixo no ho tenen en compte. No tots anem amb bici, ja ens agradaria.
  11. Icona del comentari de: Gracienca a febrer 10, 2022 | 07:53
    Gracienca febrer 10, 2022 | 07:53
    Esta be tenir una ciutat maca.. pero la ciutat es dels ciudatadans que vivim i paguem impostos.. i que a mes a mes hem de circular per la ciutat.. i aparcar... aixo no ho tenen en compte. No tots anem amb bici, ja ens agradaria.
  12. Icona del comentari de: Jordi a febrer 10, 2022 | 19:42
    Jordi febrer 10, 2022 | 19:42
    Jo aposto per millorar la qualitat de l’aire de Barcelona encara que tinguem que sacrificar la movilitat.
  13. Icona del comentari de: Marc R. a febrer 16, 2022 | 21:10
    Marc R. febrer 16, 2022 | 21:10
    Us esteu carregant la ciutat. Idees utòpiques que quan prenguin forma condemnaran Barcelona a la miseria. Voleu treure cotxes de la ciutat? Doncs primer planifiqueu i poseu al servei del ciutadà un servei de transport públic de veritat, perquè sinó la realitat són més embussos i de retruc molta més contaminació. Quines ganes que se'n vagi la Frau Colau i tots els amiguets ineptes que juguen a planificar sense tenir-ne ni idea.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa