Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
El nou síndic promet treballar a “peu de carrer” per defensar els drets dels barcelonins
  • CA

El nou síndic de Greuges de Barcelona, David Bondia, ha pres possessió del seu càrrec aquest matí després d’obtenir la majoria necessària per al seu nomenament a l’últim ple de l’Ajuntament. Bondia, president de l’Institut de Drets Humans de Catalunya (IDHC) i professor de Dret de la UB, agafa el relleu de Maria Assumpció Vilà, que ha estat al capdavant de l’organisme que vetlla pels drets dels barcelonins des del 2010.

En l’acte de presa de possessió, Bondia ha agraït la confiança que li han dipositat els grups municipals i s’ha compromès a treballar “a peu de carrer” per recollir les inquietuds de tots els veïns de la ciutat. L’activista també s’ha assegurat que seguirà construint una sindicatura que defensi els “els drets humans de proximitat, les necessitats bàsiques i les aspiracions legítimes inherents a totes les persones que han de ser cobertes per l’administració per garantir el dret a una vida digna”.

L'expert en dret internacional David Bondia és la segona vegada que es presenta a l'elecció de síndic barceloní / Jordi Play
David Bondia durant entrevista amb el TOT Barcelona / Jordi Play

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha donat la benvinguda al nou síndic i ha valorat “la trajectòria més que acreditada com a advocat, expert en dret internacional i amb un compromís actiu en defensa dels drets humans des de fa molts anys”. Colau també ha tingut paraules afectuoses per Assumpció Vilà, aquí ha agraït la feina feta durant l’última dècada “per enfortir aquesta institució que ha de posar els drets de la ciutadania al centre”.

Negociació llarga

El nomenament de David Bondia s’ha fet efectiu amb dos mesos de retard –en principis estava previst triar el nou síndic a l’últim ple abans de l’estiu– per les discrepàncies entre els grups municipals, que no van ser capaços de consensuar un nom després de setmanes de converses. Bondia s’havia imposat a la votació popular, però l’altre candidat, l’exregidor del PSC Ramon Nicolau, compta amb més suports entre les entitats.

Com que el procés participatiu no és vinculant, la decisió final va quedar en mans dels polítics. BComú i ERC apostaven per Bondia, però amb els seus vots no en tenien prou, ja que el síndic s’ha d’escollir amb majoria qualificada del ple, que a Barcelona equival a 27 dels 41 regidors. Amb el PSC marejant la perdiu i JxCat a l’expectativa, la votació es va haver de posposar. Finalment els quatre partits van acabar pactant el nom de Bondia, que es va ratificar al ple del setembre.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa