El president de l’Institut de Drets Humans de Catalunya (IDHC) i professor de Dret de la UB, David Bondia, serà el nou síndic de greuges després que el govern municipal hagi arribat a un acord amb ERC i JxCat per proposar el seu nomenament. D’aquesta manera, els partits desencallen la tria del substitut de Maria Assumpció Vila, que estava pendent de refrendar des d’abans de l’estiu per la falta d’entesa entre els grups municipals.

La proposta de nomenament, avançada per Metrópoli Abierta i que han confirmat al TOT Barcelona fonts del govern municipal i de l’oposició, es portarà a votació al plenari de l’Ajuntament del pròxim dia 29 de setembre. Amb la suma de BComú, PSC, ERC i JxCat, Bondia s’assegura 33 dels 41 vots del ple, molt per sobre del que marca la llei, que requereix una majoria de dos terços (27) per poder tirar endavant el nomenament.

Endarreriment forçat

L’elecció del nou síndic de greuges estava prevista pel passat 23 de juliol, però es va haver de suspendre la votació perquè no hi havia consens entre els grups municipals. BComú i ERC donaven suport a Bondia –el més votat durant la consulta ciutadana que es va fer–, mentre que el PSC estava indecís i ha preferit esperar per buscar més consens. L’altre candidat, l’exregidor socialista Ramon Nicolau, només comptava amb els vots de BCN Canvi i PP. Per la seva banda, Cs i JxCat no van expressar en públic la seva preferència.

El grup municipal d’ERC, que ha acusat el PSC d’endarrerir l’elecció del nou síndic, ha celebrat que finalment el ple s’hagi decantat pel “candidat més votat per la ciutadania”. Els republicans consideren que s’ha “imposat el sentit comú” i ha carregat contra el govern municipal per dur el procés amb “molta opacitat” per culpa de les seves discrepàncies internes. De fet, Bondia només necessitava l’aval dels socialistes per assegurar-se els vots pel seu nomenament.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa