Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
David Bondia, l’aspirant a Síndic més votat
  • CA

David Bondia és el candidat a Síndic de Greuges de Barcelona més votat per la ciutadania, dels 8 que aspiraven aquesta primavera a rellevar Maria Assumpció Vilà. És president de l’Institut de Drets Humans de Catalunya, professor universitari i es presentava per segon cop al càrrec, després de perdre fa cinc anys davant de Vilà.

Aquest dimecres ha finalitzat la fase de suport ciutadà del procés d’elecció del síndic de greuges de Barcelona, amb la participació de 3.034 persones i 189 entitats entre gener i març. Bondia és qui ha rebut més suports individuals (1.414), mentre que Ramon Nicolau, exregidor del PSC, ha estat el que ha rebut l’adhesió d’un major nombre d’entitats, amb 73, seguits de Jordi Giró, Zaida Muxí, Isabel Alonso, Ricard de la Rosa, Rosa Cañadell i Rafel López.

  • David Bondia: 1.414 suports ciutadans i 57 adhesions d’entitats.
  • Ramon Nicolau: 410 suports ciutadans i 73 adhesions d’entitats.
  • Jordi Giró: 288 suports ciutadans i 23 adhesions d’entitats.
  • Zaida Muxí: 270 suports ciutadans i 10 adhesions d’entitats.
  • Isabel Alonso: 215 suports ciutadans i 6 adhesions d’entitats.
  • Ricard de la Rosa: 186 suports ciutadans i 9 adhesions d’entitats.
  • Rosa Cañadell: 167 suports ciutadans i 3 adhesions d’entitats.
  • Rafel López: 84 suports ciutadans i 8 adhesions d’entitats.

Fase política

Ara els resultats es posaran en coneixement dels grups polítics municipals, que hauran de deliberar i debatre per tal de votar i escollir el nou síndic o síndica d’entre tots els candidats al ple del mes de juliol. Ha estat la segona ocasió en què el procés d’elecció del càrrec s’ha obert al teixit associatiu i a la ciutadania en general. Per a aquest 2021, i a diferència del 2016 en què es va crear una plataforma ad hoc, el procés s’ha dut a terme íntegrament a la plataforma de participació municipal Decidim.Barcelona, a través d’un sistema de verificació integrat amb el padró municipal, on han pogut participar totes les persones majors de 16 anys empadronades a Barcelona.

Amb l’obertura a la ciutadania del procés d’elecció es perseguia un doble objectiu, segons el consistori: d’una banda, acostar l’òrgan de defensa de drets a la ciutadania, i de l’altra, condicionar el debat i la negociació dels 7 partits polítics que integren el ple municipal. En darrera instància, d’acord amb la normativa, són els grups municipals qui hauran d’escollir el nou síndic i aprovar-lo per àmplia majoria al plenari. Tot i que no és vinculant, el resultat de la votació és el factor principal de la deliberació política.

El procés de recollida de suport ciutadà ha anat acompanyat d’una campanya de comunicació a tota la ciutat, així com de diferents debats públics de presentació i confrontació de les propostes de les vuit candidatures. Així, alguns mitjans de comunicació van organitzar i emetre debats, i el Consell de Ciutat va sotmetre també totes les candidatures a una audiència en què van haver de respondre a diferents qüestions plantejades per membres del Consell.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa