Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Qui és qui en la cursa per rellevar Vilà com a Síndica de Greuges

El teixit associatiu de Barcelona ha presentat vuit candidatures a la Sindicatura de Greuges de la ciutat. Tancat el període de consultes en què es podien proposar les persones que per trajectòria i coneixement es consideressin adients per al càrrec, continua ara el procés d’elecció. Entre el 19 d’abril i el 19 de maig la ciutadania i les entitats podran donar suport a alguna de les candidatures. El procés d’elecció, però, culminarà al ple de juliol amb la votació final. Al juliol expira el segon i últim mandat de l’actual síndica, Maria Assumpció Vilà.

Les vuit candidatures –tres més que en les darreres eleccions– són: Ramon Nicolau, David Bondia, Ricard de la Rosa, Rosa Cañadell, Jordi Giró, Zaida Muxí, Rafel López i Isabel Alonso.

Qui és qui

Ramon Nicolau és la candidatura presentada per més entitats (50). Té experiència associativa en diferents entitats, fundacions com Pere Tarrés o Fundesplai i federacions com ECOM o Dincat, així com experiència de direcció i gestió en diferents administracions. Del 2006 al 2011 va ser director de l’Observatori Internacional de la Democràcia Participativa. També va ser regidor del PSC des del 2003 al 2011.

David Bondia ha estat presentat per 43 entitats i és el president de l’Institut de Drets Humans de Catalunya. És professor titular de Dret internacional públic i Relacions internacionals de la Universitat de Barcelona i és l’únic nom d’entre tots els aspirants que ja es va presentar en les darreres eleccions a la sindicatura, el 2016, quan va ser reelegida Vilà.

Ricard de la Rosa, defensor dels drets fonamentals a través de la col·laboració durant 26 anys d’entitats LGTBI, ha rebut el suport inicial de nou entitats. També com a professional de l’advocacia ha dedicat bona part de la seva carrera professional a la defensa jurídica en matèria de drets de la persona.

Rosa Cañadell, dedicada al món de l’educació i l’activisme social, ha estat presentada pel sindicat Unió Sindical de Treballadores de l’Ensenyament de Catalunya – Sindicat de Treballadores de l’Ensenyament (USTEC-STEs), part de la Intersindical Alternativa de Catalunya (IAC), del qual va ser set anys portaveu.

Jordi Giró és un candidat vinculat al moviment veïnal de Barcelona des de fa més de 25 anys. De fet, és el president de l’Associació de veïns i veïnes de la Vila Olímpica i President de la Confederació d’Associacions Veïnals de Catalunya (Confavc). Medalla d’honor de la Ciutat de Barcelona, ha estat presentat per l’Associació de Veïns i Veïnes de la Barceloneta.

Zaida Muxí és doctora arquitecta i professora d’Urbanisme de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona (ETSAB) de la UPC des de 2003. Ha estat presentada per l’entitat Col•lectiu Punt 6, organització impulsora de l’urbanisme feminista.

Rafel López és educador social i històricament ha treballat a Serveis Socials d’Atenció Primària. Actualment és membre del Consell Municipal de Benestar Social de Barcelona. Ha estat presentat pel Col•legi d’Educadors i Educadores Socials de Catalunya.

Isabel Alonso, llicenciada en Història, va participar a la lluita estudiantil antifranquista i ha participat a lluites feministes. Ha rebut el premi Emilia Pardo Bazán i el 8 de març. Ha sigut presidenta de l’Associació pel Dret a Morir Dignament, que ha presentat la seva candidatura.

Campanya de suports

Entre el 19 d’abril i el 19 de maig serà la fase de suports, en què la ciutadania a títol individual i també les entitats podran donar suport a alguna de les vuit candidatures presentades. Podran fer-ho en un espai a la web de participació Decidim.Barcelona. Alhora, en aquest període es durà a terme una campanya de comunicació institucional per donar a conèixer el procés i les candidatures a la ciutadania. Aquesta fase de suport popular es va dur a terme per primera vegada el 2016.

L’actual síndica, Maria Assumpció Vilà, ha desenvolupat quasi tota la seva trajectòria en el tercer sector i enguany esgota el segon mandat al capdavant de la sindicatura. El 2010 va ser nomenada per unanimitat de tots els grups municipals una vegada conclòs el procés de consultes. El 2016 va ser reelegida en el plenari amb el vot favorable de tots els grups polítics municipals a excepció de la CUP, que va abstenir-se. Després de deu anys com a defensora de la ciutat, Vilà deixarà el càrrec.

Més notícies
Maria Assumpció Vilà (Barcelona, 1944) ha estat la segona síndica de greuges de la ciutat / Jordi Play

Maria Assumpció Vilà: “Per ser síndic cal una independència política absoluta”

Notícia: Maria Assumpció Vilà: “Per ser síndic cal una independència política absoluta”
Comparteix
L'actual Síndica de Greuges de Barcelona deixa el càrrec a l'estiu després de deu anys
Notícia: Maria Assumpció Vilà: “Per ser síndic cal una independència política absoluta” - Mobile
Una persona sense sostre dormint al carrer de Barcelona, en imatge d'arxiu / Jordi Play

“Ens organitzem per no morir al carrer”: neix el Sindicat de Persones Sense Llar de Barcelona

Notícia: “Ens organitzem per no morir al carrer”: neix el Sindicat de Persones Sense Llar de Barcelona
Comparteix
Reclamen que es garanteixi el dret a l'habitatge, tombar la llei d'estrangeria i poder treballar
Notícia: “Ens organitzem per no morir al carrer”: neix el Sindicat de Persones Sense Llar de Barcelona - Mobile

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa