Diputació i Govern proposen ara un acord triple per al MACBA, el CAP Raval i el CCCB

L'administració provincial cediria per al nou l'ambulatori un solar annex al MACBA, per tal que el museu mantingui la cessió de la Misericòrdia | A canvi es cediria al CCCB el centre sanitari obsolet

Nova proposta per desencallar el conflicte entre MACBA i CAP Raval Nord per la Capella de la Misericòrdia: la Diputació de Barcelona i la Generalitat posen ara sobre la taula un pacte a tres bandes que incorpora al CCCB a l’equació. Segons la proposta, que ja haurien fet arribar al consistori barceloní, el nou ambulatori es construiria en un solar annex a l’edifici Meyer del MACBA i així el museu mantindria la cessió del solar municipal de la Capella de la Misericòrdia. El solar per l’ambulatori està avui assignat al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB), que s’avindria a un canvi de cromos amb el consistori per fer-se amb l’edifici catalogat on hi ha actualment l’equipament sanitari en condicions precàries. 

[r:8]

Així ho han relatat a l’agència ACN i dos mitjans escollits més les conselleres de Presidència, Salut i Cultura, Meritxell Bodó, Alba Vergés i Mariàngela Vilallonga, juntament amb el president de la Diputació de Barcelona, Marc Castells, aquest dijous. Ara la proposta estaria en mans del govern barceloní, que haurà d’estudiar la viabilitat del projecte a través d’informes de planificació urbanística i de mobilitat. El CCCB és un centre consorciat per Diputació i Ajuntament. El solar del costat del MACBA –al costat del mural de Keith Haring contra la sida– és una de les propostes que el govern d’Ada Colau va plantejar després d’esclatar la polèmica, una ubicació també coneguda com “el cub” per la forma cúbica de l’edifici que s’hi construiria.

[r:6]

Els grups municipals de l’Ajuntament han debatut aquesta tarda el format de ple on aquest divendres han de votar el destí de la Capella de la Misericòrdia. Fonts municipals han confirmat a l’ACN que el punt sobre la revocació de la cessió de la capella al MACBA es manté a l’ordre del dia. 

Gran manifestació al Raval pel CAP a la Misericòrdia

La proposta arriba el mateix dia que la Plataforma CAP Raval Nord digne ha presentat un manifest i ha organitzat una manifestació aquest vespre per defensar que el CAP es faci a la Capella de la Misericòrdia. Centenars de persones han secundat una marxa per diferents espais del barri, des de la plaça dels Àngels fins a la de Sant Jaume, amb crits com “la sanitat és una prioritat”. Entre les pancartes es podia llegir “El CAP Raval a la capella ja!”, “Recuperem el barri” o “Els veïns i veïnes amb el CAP Raval”. Els activistes valoraran el triple pacte després del plenari, de forma que els partits polítics s’hauran de posicionar sobre el solar de la Misericòrdia sense saber si la nova proposta frenaria la mobilització dels veïns, usuaris i professionals del CAP.

No obstant la plataforma ja ha deixat clar que segueix reclamant que es destini la capella a l’ambulatori. Iñaki Garcia, membre de la Plataforma i del Lokal del Raval, ha dit que els veïns proposen “que es revoqui el conveni i després s’estudiï quin és el millor espai per cada entitat”. De fet ja van argumentar fa dies que la Misericòrdia és l’únic emplaçament que els permetria estrenar un equipament digne “a dos anys vista”, mentre que qualsevol de les altres opcions empeny l’estrena a un horitzó “de quatre anys” perquè requereix molta més burocràcia. En cap cas, però, admeten que s’ajorni la decisió a després de les eleccions perquè fa 13 anys que reivindiquen una solució urgent.

ERC tanca files i oblida l’alternativa de la UB

El grup municipal d’ERC, que la setmana passada s’havia desmarcat proposant ubicar el CAP en un solar de la UB, celebra ara la proposta d’acord triple i demana al consistori que l’accepti. Els republicans titllen la proposta de “solució de consens” fruit de “setmanes de treball” i atribueixen al grup municipal els “esforços” que segons ells “han permès desbloquejar la situació”. “No s’entendria que l’Ajuntament no acceptés aquest emplaçament que és idoni, tal com indica el departament de Salut, permet iniciar els tràmits per fer el CAP de forma immediata i permetrà tenir un edifici nou sense limitacions arquitectòniques”, sostenen.

 

Més informació

Nou comentari