El govern d’Ada Colau reprèn el curs polític enmig de la difícil recuperació econòmica que afronta la ciutat després de la pandèmia i amb la incògnita de si l’alcaldessa es tornarà a presentar a les eleccions per optar a un tercer mandat. La segona meitat de la legislatura estarà marcada pel canvi d’estratègia d’ERC, que aposta per fer una oposició més dura, i amb el rerefons de la batalla electoral que els comuns hauran d’encetar tard o d’hora contra el seu soci de govern, el PSC de Jaume Collboni, que acaba de remodelar part de la seva estructura amb la vista posada a les municipals del 2023. L’ampliació de l’aeroport del Prat, els Jocs Olímpics d’Hivern 2030 o l’arribada de l’Hermitage seran algunes de les qüestions que serviran als dos partits per marcar distàncies de cara als pròxims comicis.
La ciutat afronta una tardor especial en la qual es donarà el tret de sortida a les obres de la unió dels tramvies, un projecte polèmic que fa més d’una dècada que enfronta partits, comerciants i entitats i que finalment tirarà endavant després de l’acord en BComú, PSC i ERC. La primera fase de les obres, que va de la plaça Glòries fins al carrer Verdaguer, durarà dos anys i la idea és que el tramvia pugui circular pel nou traçat a finals del 2023, moment en el qual començaria la segona fase. I precisament a Glòries hi haurà un altre dels grans esdeveniments d’aquest final d’any. Aquest mes està previst que s’estreni el nou túnel de sortida de Glòries, mentre que el d’entrada s’obrirà a finals de novembre i desembre.

El nou pressupost i la recuperació
El gran repte del govern municipal de cara aquest tram final de l’any és la negociació dels nous pressupostos, que promet ser molt més complicada que les dues anteriors per la nova estratègia d’ERC, que està disposada a fer una oposició més combativa per treure’s de sobre el fantasma del Tripartit de facto que planeja des del començament del mandat. Després d’aprovar enguany el pressupost més elevat de la història de l’Ajuntament, amb 3.200 milions d’euros, el govern municipal confia a trobar els suports necessaris per tirar endavant uns comptes que seran crítics per encarar amb garanties la recuperació de l’economia.
A la carpeta de grans debats econòmics hi ha dos temes de gran transcendència pendents de resoldre: l’ordenació del comerç electrònic –amb la ‘taxa Amazon’ agafant pols a un calaix i la plataforma en línia per impulsar les vendes per Internet dels mercats municipals a l’espera de començar a funcionar– i la reforma horària per facilitar que els comerços puguin obrir tots els diumenges entre el maig i el setembre, que encara no s’ha aprovat per la lentitud de les negociacions amb els sindicats.
La batalla per l’urbanisme tàctic
Una de les polítiques estrella del govern Colau, l’urbanisme tàctic, afronta la seva etapa de consolidació després d’haver aprofitat la pandèmia per introduir noves restriccions al trànsit, l’eliminació de carrils de circulació gairebé tots els projectes urbanístics importants –com la Meridiana o la Via Laietana–, la pacificació de desenes de carrers i entorns escolars, el llançament de la superilla de l’Eixample o la baixada de les terrasses a la calçada. No exempt de polèmica, l’urbanisme tàctic és un dels aspectes que més diferències genera entre els comuns i els socialistes.

De fet, el PSC, en un moviment sorpresa, acaba de rellevar la regidora de Mobilitat, Rosa Alarcón, per passar les seves competències –que fins ara penjaven de la cartera de Janet Sanz– a la tercera tinença d’alcaldia, encapçalada per Laia Bonet, la mà dreta de Collboni. Amb aquest canvi, que els socialistes asseguren que s’ha consensuat amb els comuns, la mobilitat deixa de dependre políticament de Bcomú, tot i que formalment seguirà adscrita a Ecologia Urbana.
Seguretat i espai públic
La gestió de l’espai públic serà també un focus de conflicte entre el govern municipal, l’oposició i les entitats veïnals durant els pròxims mesos. La fi de les restriccions a la mobilitat i del toc de queda nocturn han provocat un augment descontrolat dels botellots i les festes nocturnes, que durant tot l’estiu han fet anar de corcoll la policia i han disparat les crítiques dels veïns de tota la ciutat. Això, sumat a l’increment de la brutícia i l’incivisme, han obligat l’Ajuntament a destinar més recursos als serveis de neteja mentre no entra en vigor la nova contracta, previst per la primavera del 2022.